Autor Wątek: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V  (Przeczytany 8756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klochu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 24

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zarządzanie ładowaniem akumulatora 12V
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Lutego 2026, 17:05:49 »
Bardzo ciekawe opracowanie, w 100% potwierdzające moje obserwacje.
Dziękuję bardzo za podanie linka.
Czekam na ocieplenie i odłączę IBS. Dam znać jak wygląda sytuacja po odłączeniu.
Corolla Comfort Style+Tech

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Lutego 2026, 21:03:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Initially starts at ~14.2v and then falls after a short time (10-15 minutes).

To się idealnie wpisuje w mój styl jazdy. 90% tras mam do 15 minut.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Lutego 2026, 09:54:34 »
Czyli skoro mój pojazd to benzyna to mogę bezkarnie odpiąć tą wtyczkę od IBS i jeździć bez? Nie będzie choinki na desce?
Błąd powinien być
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lutego 2026, 21:33:31 »
Jeszcze mi taka myśl przyszła po lekturze tego dokumentu, że jeszcze jednym prostym sposobem na utrzymanie akumulatora może być zaklejenie "grzybka" czujnika nasłonecznienia tak by automat włączał światła mijania.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lutego 2026, 10:35:03 »
Przecież wystarczy zostawić manetkę w pozycji mijania, a nie AUTO, i nie trzeba nic zaklejać. Auto po wyłączeniu zgasi światła, a po włączeniu odpali mijania.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lutego 2026, 10:42:47 »
Przecież wystarczy zostawić manetkę w pozycji mijania, a nie AUTO, i nie trzeba nic zaklejać. Auto po wyłączeniu zgasi światła, a po włączeniu odpali mijania.

Niestety nie Toyota. Światła zostają włączone, tylko jest sygnał dźwiękowy i alert na wyświetlaczu. Trzeba ręcznie za każdym razem przekręcać manetkę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lutego 2026, 11:02:11 »
No przecież miałem rav4 i po wyjściu i zamknieciu auta, gasły, warunek nie włączać jeszcze raz bo zostaną włączone. Sprawdź - manetka na mijania,  po ruszeniu zatrzymaj i wyłącz auto, wyjdź I zamknij. Zobacz czy świecą.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Lutego 2026, 11:07:36 »
Miałem Aurisa I benzynę, mam Corollę Comfort Style+Tech benzynę i w obu włączone mijania po zgaszeniu auta, wyjściu i zamknięciu świeciły/świecą aż do padnięcia akumulatora.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Lutego 2026, 16:23:05 »
Miałem Aurisa I benzynę, mam Corollę Comfort Style+Tech benzynę i w obu włączone mijania po zgaszeniu auta, wyjściu i zamknięciu świeciły/świecą aż do padnięcia akumulatora.
No to masakra i widocznie ma pamięć ulotna. Sprawdziłem w trzech naszych autach i zarówno BMW, Nissan, jak i Hyundai, gasi światła.  :( Byłem święcie przekonany, że w rav4 też tak miałem, do tego był wpis o odłączeniu zasilania po 5 lub 10 min. w celu ochrony akumulatora. MiałemRav4 2.0 V gen.

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Lutego 2026, 16:38:50 »
mam Corollę Comfort Style+Tech benzynę i w obu włączone mijania po zgaszeniu auta, wyjściu i zamknięciu świeciły/świecą aż do padnięcia akumulatora.
Jeżdżę na światłach do jazdy dziennej ustawionych na auto, ale czasem załączam ręcznie światła mijania i gdy zapomnę ich z powrotem załączyć ponownie na auto (czyli do jazdy dziennej), to podczas zgaszenia samochodu i próbie zamknięcia go, zawsze odzywa się sygnał ostrzegawczy o załączonych świateł mijania.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Lutego 2026, 16:45:34 »
mam Corollę Comfort Style+Tech benzynę i w obu włączone mijania po zgaszeniu auta, wyjściu i zamknięciu świeciły/świecą aż do padnięcia akumulatora.
Jeżdżę na światłach do jazdy dziennej ustawionych na auto, ale czasem załączam ręcznie światła mijania i gdy zapomnę ich z powrotem załączyć ponownie na auto (czyli do jazdy dziennej), to podczas zgaszenia samochodu i próbie zamknięcia go, zawsze odzywa się sygnał ostrzegawczy o załączonych świateł mijania.

Nic nowego :cool:. Dodam więcej - ten piszczek był już w Corolli z 1992 roku (i zapewne także w innych modelach, jak i wcześniejszych rocznikach) :laugh:
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2026, 16:47:30 wysłana przez Jacek_63 »

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lutego 2026, 17:25:48 »

Błąd powinien być
Dzisiaj sprawdzone, po odłączeniu wtyczki od IBS błędu na desce nie ma.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2026, 17:27:30 wysłana przez Yaaho »

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lutego 2026, 18:14:20 »
Bardzo ciekawe opracowanie, w 100% potwierdzające moje obserwacje.
Dziękuję bardzo za podanie linka.
Czekam na ocieplenie i odłączę IBS. Dam znać jak wygląda sytuacja po odłączeniu.
Dzisiaj w związku z ociepleniem nadszedł czas na test.
Trasa ok 150 km, wyjazd rano na termometrze 4 stopnie, wtyczka podłączona do IBS.
Całą trasę ładowanie 14.3 V bez włączonych światem mijania, temperatura pod maską osiągnęła podczas jazdy 22 stopnie. Po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu po ok 15 minutach temperatura pod maską 37 stopni i ładowanie 12.4V czyli w zasadzie jego brak. Włączenie świateł mijania spowodowało wzrost napięcia do 13.5 V.
Na kolejnym postoju odłączułem wtyczkę od klemy IBS, ładowanie przez całą trasę tj. ok 150 km 13.9-14.1V bez względu na to czy światła mijania włączone czy nie i bez względu na temperaturę. Na desce nie świeci się żadna kontrolka po odłączeniu wtyczki od IBS. Będę dalej obserwował ale wygląda, że to rozwiązanie działa i aku 12V powinien być lepiej ładowany.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2026, 18:15:53 wysłana przez Yaaho »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Marca 2026, 11:34:39 »
Również testuję ten temat. Podłączyłem bezpośrednio do akumulatora monitor logujący co 2 minuty temperaturę i napięcie. Akumulator mam w bagażniku, więc nie rozgrzewa się od silnika. Ładowanie mam książkowe - 14.35V-14.40V niezależnie od tego czy mam włączone światła mijania czy nie. Napięcie akumulatora spada po całonocnym postoju do 11.7V a po weekendowym nawet do 11.6V jest więc mocno rozładowany i to wg mnie tłumaczy dlaczego mam tak dobre napięcie ładowania przez cały czas. Na razie nie ma więc sensu odłączać wtyczki od IBS. Muszę najpierw porządnie naładować akumulator co zrobię pewnie w następny weekend.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl