Panowie,
W kwestii dopowiedzenia do mojego pierwszego posta. Myślę, że przyda się dla osób, które tak jak ja chciałyby coś zmodyfikować w swoim aucie a biorąc pod uwagę wiele różnych informacji z Internetu nie wiadomo na co się zdecydować a dodatkowo jak podłączyć...
Zakupiłem wspomniane w pierwszym poście oryginalne radio 86140-YP032 z nawigacją. Mimo, że w moim aucie (wersja Active) było tylko radio z ewentualną nawigacją poprzez Android Auto (czy Apple Car Play) po kablu, postanowiłem zakupić bo było w dość okazyjnej cenie. Biorąc pod uwagę cenę sprawdziłem także legalność na policji. Radio podłączyłem bez najmniejszych problemów. Wystarczyło delikatne zdjęcie ramki radia, rozpięcie wtyczki od świateł awaryjnych (żeby było wygodniej). Następnie wyciągnięcie (wypięcie z zaczepów) kratki nawiewu a następnie odkręcenie 4 śrub M6 (na klucz 10) i radio do wyjęcia. Pracy na 5 minut. Nowe radio (to z większym wyświetlaczem) ma wszystkie kostki pasujące ze starego za wyjątkiem jednej, którą na chwilę obecną nie wiem do czego była. Może ktoś z forumowiczów dopowie do czego jest mała zielona kostka. Po uruchomieniu wszystko działa. Ładnie wyświetla. Łączność do Android Auto bezprzewodowo jest plusem dla mnie. W tym nowym radiu nawigacja (ta uruchamiana z radia, nie z telefonu) działa jedynie on-line, kiedy na telefonie uruchomię "hot spot" a w radiu skonfiguruję podłączenie się do tej sieci Wi-Fi. Nie wiem, czy mam jakiś moduł już wbudowany, czy nie, kiedyś do tego dojdę, ale jak dla mnie to już wystarczy. Jeżeli nie podłączę Wi-Fi do telefonu to nawigacja fabryczna nie wyświetla map. Oprogramowanie również się zaktualizowało z serwera Toyoty. Fajnie, że działa navi, bo ma nieco inny, ładniejszy interfejs niż Android Auto. Dodatkowo w moim aucie nie było kamerki cofania. Zakupiłem kamerę 86790-K0010 i podłączyłem. Z tym był lekki problem w ogarnięciu podpięcia, bo w moim aucie w tylnej klapie fabrycznie nie było tego kawałka wiązki. Oryginalna końcówka wpinana w kamerkę w serwisie ASO kosztuje około 70zł. Wiązka na naszym serwisie aukcyjnym około 200zł... Zakupiłem więc końcówkę z kawałkiem kabelka na Ali... za 12.50zł już z wysyłką. Kwestią było ogarnięcie okablowania. Z racji, że na różnych forach, które przeglądałem były informacje sprzeczne ustaliłem właściwą rozpiskę kabli. W każdym razie radio 86140-YP032 zmienione i wszystko działa super no i kamerka z tym radiem działa również. W sumie przed zmianą radia w serwisie ASO pytałem i dowiedziałem się, że to radio nie będzie pasowało do mojego samochodu, ale cóż, przecież kupując na naszym portalu aukcyjnym można bez problemu odesłać w razie czegoś więc zaryzykowałem. Po sprawdzeniu okazało się jednak, że działa, więc może komuś się mój opis przyda. Radio dodatkowo wyświetla dość przejrzyście informacje odnośnie stanu samochodu, zużycie paliwa, ciśnienie w oponach a dodatkowo również na zegarach na polu pomiędzy prędkościomierzem a obrotomierzem wyświetla się kierunek geograficzny w którym się jedzie oraz wskazania nawigacyjne, jeżeli by to kogoś interesowało. Poniżej podłączenie pinów pomiędzy kostkami kamery i kostką w tylnej klapie. Może bardzo łopatologicznie, ale będzie łatwiej. Złącza CV- i CV+ zmieniają się kolorami przy zmianie kostki (to nie błąd):
Piny kostki kamery (tzw. Y1):
2 "CV-" czarny
3 "CV+" biały
5 "CGND" zielony
6 "CB+" czerwony
Piny szerokiego białego 23-pinowego złącza (tzw. XY1):
2 "CB+" czerwony
3 "CV+" czarny
13 "GGND" zielony
14 "CV-" biały
Pozdrawiam,
Grzesiek.