Autor Wątek: Yaris 4 wymiana radia fabrycznego na fabryczną nawigację  (Przeczytany 1155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yankee_g

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris IV
Yaris 4 wymiana radia fabrycznego na fabryczną nawigację
« dnia: 21 Lutego 2026, 20:11:01 »
Witam serdecznie.
Panowie, przeglądając forum nie znalazłem odpowiedzi w sprawie, która mnie interesuje. W ubiegłym miesiącu zakupiłem Toyotę Yaris IV z silnikiem 1.0, wersja Active z 2021 roku. Czyli taka podstawowa. Ostatnio dołożyłem sobie ładowarkę indukcyjną i kamerę cofania. Niestety mam zwykłe radio. W sumie nawigacja działa jako Android Auto, ale trzeba łączyć poprzez kabel USB, ewentualnie zakup adaptera. Jednak zastanawiam się nad zakupem oryginalnej nawigacji 86140-YP032, albo podobnej. Daje możliwość podłączenia Android Auto bezprzewodowo i podobno ma nawigację, która powinna działać od razu. Niestety nie jestem jeszcze zorientowany do końca w tym temacie. Czy do uruchomienia map (bez AA z telefonu) do tego radia potrzebuję jakiś dodatkowy moduł? Czy może jakieś inne radio kupić (raczej typuję fabryczne), żeby nawigacja już była. Wiem, że nawigacja lepsza byłaby w AA, bo informacje byłyby na bieżąco aktualizowane, choć podobno tutaj też jakoś można to ogarnąć. Podpowiedzcie proszę, czy ta wspomniana przeze mnie wyżej nawigacja będzie działać od razu (jedynie musiałbym chyba zainstalować antenę do nawigacji), czy inny model byłby lepszy (fabryczny). Czy po podpięciu tego radia trzeba dodatkowo kodować coś w systemie, aby łączyło się do systemu Toyoty?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Grzesiek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris 4 wymiana radia fabrycznego na fabryczną nawigację
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2026, 21:07:26 »
Ja się tylko wypowiem w dwóch kwestiach. Mam Android Auto bezprzewodowe i mam nawigację. Z bezprzewodowego połączenia i tak nie korzystam bo na krótkich trasach albo nie ma takiej potrzeby (telefon działa po Bluetooth) a na długich trasach bateria w telefonie szybko schodzi i zdarza się że połączenie się zerwie.
A nawigacja Toyoty ta niby lepsza, oparta o Mapboxa, to użyłem jej w życiu może 3 razu głównie żeby ocenić czy sobie lepiej radzi niż google maps no i wyszło że działa tragicznie.
Oczywiście możesz mieć inne odczucia ale jakbym był na twoim miejscu z moim obecnym doświadczeniem to bym nie robił. Tym bardziej że to radio jest bardzo ubogie w ustawienia samochodu.

Natomiast to co próbujesz zrobić jest wykonalne, zobacz https://gr-forum.com/t/retrofit-tas600-headunit-in-gr-yaris/1803

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Yaris 4 wymiana radia fabrycznego na fabryczną nawigację
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2026, 21:12:05 »
Czy do uruchomienia map (bez AA z telefonu) do tego radia potrzebuję jakiś dodatkowy moduł?
Tak, potrzebujesz moduł od nawigacji który jest montowany obok tego radia, pod deską, kable bezpośrednio idą z radia do modułu. Z tego co wypracowałem to ten moduł przechowuje licencję oraz lokalne dane mapy. Dodatkowo moduł musi się dogadać z DCM w twoim aucie który pozwoli na zaciągnięcie mapy przez sieć komórkową. Jeżeli w twoim roczniku nie występowała taka możliwość fabrycznie to zapomnij. Możesz zamontować radio w wersji bez nawigacji, z wyciętymi funkcjami online, aby zyskać bezprzewodowe AA/CP i większy ekran względem MM17/19
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2026, 21:14:44 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline yankee_g

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2026, 21:46:31 »
Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Czyli nawigacja fabryczna raczej nie będzie działała, bo w mojej wersji raczej nie było to planowane i pewnie modułu też nie ma. Czy orientujecie się, czy zamontowana przeze mnie fabryczna kamera będzie działała z tym radiem jeżeli jednak bym się zdecydował na zakup, bo to radio przeważnie było raczej do wersji cross.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Grzesiek.

Offline yankee_g

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2026, 20:15:17 »
Panowie,
W kwestii dopowiedzenia do mojego pierwszego posta. Myślę, że przyda się dla osób, które tak jak ja chciałyby coś zmodyfikować w swoim aucie a biorąc pod uwagę wiele różnych informacji z Internetu nie wiadomo na co się zdecydować a dodatkowo jak podłączyć...
Zakupiłem wspomniane w pierwszym poście oryginalne radio 86140-YP032 z nawigacją. Mimo, że w moim aucie (wersja Active) było tylko radio z ewentualną nawigacją poprzez Android Auto (czy Apple Car Play) po kablu, postanowiłem zakupić bo było w dość okazyjnej cenie. Biorąc pod uwagę cenę sprawdziłem także legalność na policji. Radio podłączyłem bez najmniejszych problemów. Wystarczyło delikatne zdjęcie ramki radia, rozpięcie wtyczki od świateł awaryjnych (żeby było wygodniej). Następnie wyciągnięcie (wypięcie z zaczepów) kratki nawiewu a następnie odkręcenie 4 śrub M6 (na klucz 10) i radio do wyjęcia. Pracy na 5 minut. Nowe radio (to z większym wyświetlaczem) ma wszystkie kostki pasujące ze starego za wyjątkiem jednej, którą na chwilę obecną nie wiem do czego była. Może ktoś z forumowiczów dopowie do czego jest mała zielona kostka. Po uruchomieniu wszystko działa. Ładnie wyświetla. Łączność do Android Auto bezprzewodowo jest plusem dla mnie. W tym nowym radiu nawigacja (ta uruchamiana z radia, nie z telefonu) działa jedynie on-line, kiedy na telefonie uruchomię "hot spot" a w radiu skonfiguruję podłączenie się do tej sieci Wi-Fi. Nie wiem, czy mam jakiś moduł już wbudowany, czy nie, kiedyś do tego dojdę, ale jak dla mnie to już wystarczy. Jeżeli nie podłączę Wi-Fi do telefonu to nawigacja fabryczna nie wyświetla map. Oprogramowanie również się zaktualizowało z serwera Toyoty. Fajnie, że działa navi, bo ma nieco inny, ładniejszy interfejs niż Android Auto. Dodatkowo w moim aucie nie było kamerki cofania. Zakupiłem kamerę 86790-K0010 i podłączyłem. Z tym był lekki problem w ogarnięciu podpięcia, bo w moim aucie w tylnej klapie fabrycznie nie było tego kawałka wiązki. Oryginalna końcówka wpinana w kamerkę w serwisie ASO kosztuje około 70zł. Wiązka na naszym serwisie aukcyjnym około 200zł... Zakupiłem więc końcówkę z kawałkiem kabelka na Ali... za 12.50zł już z wysyłką. Kwestią było ogarnięcie okablowania. Z racji, że na różnych forach, które przeglądałem były informacje sprzeczne ustaliłem właściwą rozpiskę kabli. W każdym razie radio 86140-YP032 zmienione i wszystko działa super no i kamerka z tym radiem działa również. W sumie przed zmianą radia w serwisie ASO pytałem i dowiedziałem się, że to radio nie będzie pasowało do mojego samochodu, ale cóż, przecież kupując na naszym portalu aukcyjnym można bez problemu odesłać w razie czegoś więc zaryzykowałem. Po sprawdzeniu okazało się jednak, że działa, więc może komuś się mój opis przyda. Radio dodatkowo wyświetla dość przejrzyście informacje odnośnie stanu samochodu, zużycie paliwa, ciśnienie w oponach a dodatkowo również na zegarach na polu pomiędzy prędkościomierzem a obrotomierzem wyświetla się kierunek geograficzny w którym się jedzie oraz wskazania nawigacyjne, jeżeli by to kogoś interesowało. Poniżej podłączenie pinów pomiędzy kostkami kamery i kostką w tylnej klapie. Może bardzo łopatologicznie, ale będzie łatwiej. Złącza CV- i CV+ zmieniają się kolorami przy zmianie kostki (to nie błąd):
Piny kostki kamery (tzw. Y1):
2 "CV-" czarny
3 "CV+" biały
5 "CGND" zielony
6 "CB+" czerwony
Piny szerokiego białego 23-pinowego złącza (tzw. XY1):
2 "CB+" czerwony
3 "CV+" czarny
13 "GGND" zielony
14 "CV-" biały
Pozdrawiam,
Grzesiek.