Autor Wątek: Docieranie, LPG ?  (Przeczytany 991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 GR
Docieranie, LPG ?
« dnia: 11 Marca 2026, 09:11:59 »
Tak się zastanawiam (takie głosy słyszę), czy pierwsze km zrobić na benzynie lepiej czy od razu na lpg (chociaż trochę nie bardzo bo po 1000 landi już woła na pierwszy mini przeglądzik), no i gdzie lepiej na autostradzie z jednostajną prędkością - chociaż w przypadku hev i automatu to ciężko je robić z różnymi prędkościami obrotów tak naprawdę :(

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Docieranie, LPG ?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marca 2026, 09:37:01 »
Co to za różnica i tak nie masz gwarancji na silnik :P

Sent from my iPhone using Tapatalk
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2026, 10:31:04 »
Co to za różnica i tak nie masz gwarancji na silnik :P

Sent from my iPhone using Tapatalk
hmm,
po pierwsze jakbym nie mial to bym nie zakladal drozej przez aso przed odbiorem auto, a po drugie co ma jedno do drugiego :)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Docieranie, LPG ?
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2026, 11:03:11 »
Wedle moich informacji nie masz gwarancji producenta na wszystko czego dotyka gaz a jedynie gwarancje Landi Renzo realizowaną przez współpracujące ASO. Wiąże się to na pewno z wydłużonym procesem uznaniowym, oraz oczywiście innymi zasadami samej gwarancji. Do tego dochodzi możliwa przepychanka gdzie LR z Toyotą wzajemnie zrzucają winę za problem na drugą stronę.

Co do zasadności odpowiedzi to masz rację, zapomniałem dodać że najlepiej będzie skonsultować się z zaleceniami producenta instalacji LPG, skoro to jego zasady są obowiązujące.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2026, 11:06:03 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2026, 15:07:50 »
Wedle moich informacji nie masz gwarancji producenta na wszystko czego dotyka gaz a jedynie gwarancje Landi Renzo realizowaną przez współpracujące ASO. Wiąże się to na pewno z wydłużonym procesem uznaniowym, oraz oczywiście innymi zasadami samej gwarancji. Do tego dochodzi możliwa przepychanka gdzie LR z Toyotą wzajemnie zrzucają winę za problem na drugą stronę.

Co do zasadności odpowiedzi to masz rację, zapomniałem dodać że najlepiej będzie skonsultować się z zaleceniami producenta instalacji LPG, skoro to jego zasady są obowiązujące.

Czy tego dotyczy watek wogole? Kto stal sie gwarantem :)
Mam wrazenie ze masz jakis zal ze ktos sobie zalozyl lpg z utrzymaniem gwary albo (najczesciej taksiarze) sam sobie ja zalozyles tracac ja bo taniej i odpusciles serwisy aso bo tez taniej :)
Ale jak juz tak bardzo Cie to interesuje to biegne z odp:

1. salon/dealer twierdzi ze oni ja przejmuja (posiadam  maile to potwierdzajace)

2. w dokumentach od landi znajduje jakis certyfikat z nr ze oni ta gwarancje przejeli a tak naprawde ubezpieczyciel (wagas)  czyli wyglada ze byc moze jest to taka gwarancja jak te ubezp sprzedawane pod taka nazwa przez komisy

3. info od dealera : "Potwierdzeniem uruchomionej gwarancji jest wydruk w książce zawierający datę uruchomienia, numer VIN, kod modelu oraz numer książki gwarancyjnej." data ta nie jest data rej pojazdu przed montazem inst lpg tylko data odbioru auta czyli po jej montazu, poza tym fvat na auto mam na calosc czyli wraz z ta instalacja.

Reasumujac wybralem to auto a nie chinczyka czy Civica - zakladajac ze sie nie ma co psuc i nie bedzie :) a jak sie gniazda zaworowe wypala bede wtedy ...

Nie wiem rowniez skad przeswiadczenie ze zasady f-my montujacej lpg maja byc nadrzednymi nad producenta auta :)
Oraz ze sa one inne :)
Ow przeglad inst lpg po 1000 km dot instalacji - montowanej rowniez w kazdym dowolnym aucie.

Jedyne co to musze potwierdzic na pismie (narazie tylko tel) czy przeglady inst lpg moge robic w dowolnym autoryzowanym serwisie landi czy w tych aso toyoty co tez je robia, bo z dokumnetow/ulotek wynika ze w aso a tel potw ze tu i tu rzekomo.

Tez mnie zastanawia czy z wlasnym olejem jak bede chcial robic przeglady (wiadomo 0w16) to czy to w przyszlosci nie bedzie powod do jej podwazenia?

Czytam tu ze jak sie jezdzi glownie autostrady to nawet 0w20 zalecany, a tak bedzie eksploatowane auto - w innym przypadku raczej bym nie zakladal lpg a wrecz wybral silnik 2.0 :)

« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2026, 15:27:24 wysłana przez prymek »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2026, 15:10:05 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2026, 15:27:59 »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2026, 15:36:07 »
Lol twoje auto twoja sprawa, ja już kupiłem z instalacją więc nic w tej kwestii nie decydowałem.

1. Pogadamy jak coś się zepsuje, każdy wszytko twierdzi aż nie przyjdzie do wyłożenia kasy, wtedy analizuje się regulamin usługi.
2. Też se mogę wydrukować ładny certyfikat, jaką on ma moc prawną?
3. Znowu żadnych konkretów prawnych poza obietnicą.

Faktem jest że Toyota (producent auta) nie wymieni nic na gwarancji co zostało ruszone przez instalacje LPG, a że to mocno ingerująca instalacja jak by chcieli mogą się wypiąć na wszytko co drogie, jak będzie się zobaczy.

Bardzo dużo teraz zależy od woli konkretnego ASO oraz gwaranta który sprzedał ASO/Landi Renzo czy tam komu ochronę na to auto, a ubezpieczalnia zarabia na nie wypłacaniu odszkodowania, nie produkcji aut czy zadowoleniu klienta.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2026, 20:07:46 »
Przy takim montażu kit-u od LR dopilnuj sobie by zestaw nie miał wygranej mapy-gotowca lecz był dostrojony do silnika, tank fopper działał prawidłowo, instalacja była szczelna oraz na przeglądzie została wykonana analiza spalin a najlepiej to wszystko sprawdzić w profesjonalnym zakładzie co LPG mają w jednym palcu co pozwoli wychwycić wtopy jeszcze przed awarią
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2026, 17:53:24 »
Przy takim montażu kit-u od LR dopilnuj sobie by zestaw nie miał wygranej mapy-gotowca lecz był dostrojony do silnika, tank fopper działał prawidłowo, instalacja była szczelna oraz na przeglądzie została wykonana analiza spalin a najlepiej to wszystko sprawdzić w profesjonalnym zakładzie co LPG mają w jednym palcu co pozwoli wychwycić wtopy jeszcze przed awarią
co tzn emulator dzialal prawidlowo? dopiero jedna traska zrobiona, bo sie jeszcze fura szykuje :) z tego co widze to km zasiegu znikaja w czasie jazdy paliwko nie, po wyl i wlaczeniu (5 min postoj) dopiero po kilku km wrocily jakby byl pelny zbiornik, czy tak to ma dzialac? poza tym jeszcze nie tankowalem po trasie, ale zbiornik lpg 55 czyli 44 powinno wejsc, a po 300 km przelacznik gazu pokazuje jakby 1/4 zostala, a komp srednie z traski 6,5 , czyli lpg powinno zniknac 3 x 7,5 , ale jak zatankuje to sie okaze czy to sie zgadza z kompem ktory pokazuje jak rozumiem srednie zuzycie paliwa, tylko z czego on to wylicza skoro ono nie ubywa z baku?

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2026, 11:19:29 »
Lol twoje auto twoja sprawa, ja już kupiłem z instalacją więc nic w tej kwestii nie decydowałem.

1. Pogadamy jak coś się zepsuje, każdy wszytko twierdzi aż nie przyjdzie do wyłożenia kasy, wtedy analizuje się regulamin usługi.
2. Też se mogę wydrukować ładny certyfikat, jaką on ma moc prawną?
3. Znowu żadnych konkretów prawnych poza obietnicą.

Faktem jest że Toyota (producent auta) nie wymieni nic na gwarancji co zostało ruszone przez instalacje LPG, a że to mocno ingerująca instalacja jak by chcieli mogą się wypiąć na wszytko co drogie, jak będzie się zobaczy.

Bardzo dużo teraz zależy od woli konkretnego ASO oraz gwaranta który sprzedał ASO/Landi Renzo czy tam komu ochronę na to auto, a ubezpieczalnia zarabia na nie wypłacaniu odszkodowania, nie produkcji aut czy zadowoleniu klienta.

Jakoze nie idzie tu usunac czy chocby edytowac wiadomosci w watku to pisze kolejna :)
Odpowiadajac na powyzsze mysle ze nie mam sie co bac majac az tyle potwierdzen owej gwarancji, a tacy jak Ty mimo wszystko decyduja sie na uzywki z lpg be zadnej gwarancji :)
Reasumujac z tego co uslyszalem na pierwszym (darmowym) przegladzie w landi to gwarantem dalej jest Toyota, a kto platnikiem? zapewne ten wagas.pl - a skad takie zamieszanie ze nagle mam 3 gwarantow :) zapewne przez to ze to juz sa umowy miedzy nimi .
Dowiedzialem sie kolejnej ciekawostki , otoz (rzekomy wymog Toyoty) silnik przy wiekszym obciazaniu (obroty) ma dotrysk benzyny, ponoc dla zdrowia benzynowych wtryskiwaczy, czy tam chlodzenia - troche mnie to zaskoczylo bo gdybym posiadal taka wiedze to moze zdecydowalbym sie na jednostke 2.0, aczkolwiek po tych juz 1200 km glownie eSkami i autostradami w trybie glownie ECO i predk 120-130 km/h nie zauwazylem jakiegos ubytku owej benki , wiec chyba nie jest to az taki dotrysk jak w bezposrednim wtrysku czyli 1,5 L /100 km :)
Odpowiadajac na porady Colina (dzieki):
owe strojenie i spaliny robia wlasnie na tym przegladzie po tysiaku, emulator? dziala tak ze przebieg km wraca przy nastepnym wlaczeniu auta i odczekaniu chwile bez ruszania

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl