Autor Wątek: Intensywny zapach nowego auta  (Przeczytany 1313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bob104

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Intensywny zapach nowego auta
« dnia: 16 Marca 2026, 21:14:11 »
Cześć wszystkim,
szukałem odpowiedzi na moje pytanie na forum, ale nie znalazłem, więc założyłem nowy temat.
Od niespełna miesiąca jestem posiadaczem nowej Corolli TS 1.8 w wersji Style. No i zamiast cieszyć się z nowego, długo wyczekiwanego samochodu na razie trapi mnie jedna rzecz, która nie daje mi spokoju. A mianowicie zapach w samochodzie. Czuję mocny, chemiczny zapach, dający nawet posmak na języku. Wiem, że nowy samochód ma swój unikalny aromat, ale tu wydaje mi się, że jest zdecydowanie za intensywnie. Na początku jechałem trasę ponad 3h i zaczęło mnie drapać od tego w gardle. No i do tej pory (prawie miesiąc) mam ból albo drapanie gardła. Pokazałem go dwójce znajomych, którzy niedawno kupowali nowe auta (jeden Kia Xceed drugi jakiegoś Citroena) i mówili, że rzeczywiście mocno daje, że u nich tak nie było. Wiem, że zapach nowego samochodu wynika właśnie z odgazowywania nowych elementów ale boję się, że u mnie jest jakoś za mocno i może mieć to negatywny wpływ na moje zdrowie. Są badania (m.in. Uniwersytetu w Pekinie) odnośnie substancji emitowanych we wnętrzu nowych samochodów i wyniki pokazały, że są wielokrotne przekroczenia substancji chemicznych (w tym rakotwórczych jak benzen, toluen, i wiele innych). A u mnie wydaje mi się, że jest x10. Kupiłem nawet czujnik Atmotube Plus, który pokazuje jakość powietrza, w tym m.in. poziom LZO. No i dziwne bo wskazania są nawet lepsze niż u mnie w mieszkaniu. Czujnik ten w miarę dokładnia pokazuje poziom LZO, bo sprawdzałem go w domu na różnych rozpuszczalnikach i od razu wartości szły do góry - np. wystarczyło, że otworzyłem butelkę z acetonem a czujnik w drugim kącie pokoju wskazał wielokrotne przekroczenie normy. Więc zapach raczej nie jest z LZO typu jakieś rozpuszczalniki, aceton, ftalany.
Miałem też konserwowane podwozie woskiem Waxoyl i zastanawiam się, czy może z tego taki intensywny zapach?
Cały czas jeżdżę z otwartymi oknami, zostawiam uchylone na postoju. Przed jazdą otwieram wszystkie drzwi by się przewietrzył.
A i tak do tej pory cały czas to intensywnie czuję i nadal drapie w gardle.
Wiem, że to może być subiektywne odczucie ale czy też mieliście taki intensywny zapach i czy z czasem zniknął?

Offline adamwrk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
Odp: Intensywny zapach nowego auta
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2026, 09:49:05 »
Ja nie miałem żadnego specyficznego czy intensywnego zapachu po odbiorze z salonu - a na dzień dobry zrobiłem trasę z Gdyni na Śląsk. Także miałem sporo czasu, żeby się nawdychać :)
Nie słyszałem też, żeby ktoś na coś takiego narzekał, więc skłaniałbym się ku temu, że to z powodu konserwacji...

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2026, 09:57:17 »
W żadnej toyocie z ostatnich 10 lat w której siedziałem nie pachniało praktycznie w ogóle. Raczej konserwacja
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline bob104

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2026, 12:33:10 »
Dla mnie to było dziwne, że gdzie nie przyłożyłem we wnętrzu czujnika (do tapicerki, podsufitki, wykładziny, foteli) wskazania LZO są prawie zerowe. A mimo to jest taki zapach. Nie pomyślałem, żeby sprawdzić jeszcze podwozie. Wrócę do domu i zobaczę. Dzisiaj mija dokładnie miesiąc od odbioru samochodu. Konserwacja była robiona dwa/trzy dni przed odbiorem. Minął więc ponad miesiąc i jeszcze byłby z tego zapach? Zabezpieczenie jest na woskach to jeszcze do tej pory by to nie wywietrzało? I czy jest szansa, że to z czasem całkowicie zniknie czy będzie zawsze tak dawać. Zapach nie jest bardzo dokuczliwy i sam w sobie by mocno nie przeszkadzał. Ale czuję jakiś chemiczny posmak w ustach. I do tego wożę dwójkę małych dzieci i cały czas siedzi mi w głowie czy to im nie zaszkodzi?  :embarrassed:

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2026, 13:38:05 »
Zrób ozonowanie dla świętego spokoju.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2026, 14:11:15 »
Pewnie przyklei tam gdzie nie powinni to się nagrzewa i widzimy się zapach
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline bob104

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2026, 20:30:36 »
Wąchałem samochód od spodu i nie czuję żadnego zapachu. Więc wątpię, by było to z konserwacji podwozia. Jakby przykleili gdzie nie trzeba, to zaczynałoby śmierdzieć dopiero po rozgrzaniu podczas jazdy. A u mnie zapach jest cały czas. Spróbuję zrobić ozonowanie, ale mam nikłą nadzieję, że to coś pomoże. A robić reklamację w salonie to się boję, że powiedzą, że nowy samochód, że oni nic nie znajdują podejrzanego, a jak coś to się wywietrzy z czasem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2026, 18:54:42 »
Obawiam się, że to jednak konserwacja. Miałem niedawno wymieniany i konserwowany tylny błotnik w starym Peugeocie, w który nic nie śmierdziało, a teraz smród chemii wewnątrz autka ciągnie się już rok. bob104, a pamiętasz, jaki był zapach w środku przed konserwacją?
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2026, 18:56:56 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2026, 00:19:17 »
Miałem też konserwowane podwozie woskiem Waxoyl
wróć w to miejsce, zapytaj, powąchaj ich specyfiki

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2026, 07:58:34 »
Na 100% to konserwacja. U mnie śmierdziało z pół roku. Mi nie przeszkadzało ale jadącym ze mną wrażliwym tak. 6-8 m-cy śmierdziało. Latem najbardziej.

Offline bob104

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2026, 08:23:36 »
a pamiętasz, jaki był zapach w środku przed konserwacją?
No właśnie nie wiem, bo auto na konserwację pojechało prosto z salonu przed odbiorem. Przed odbiorem to samochód widziałem jedynie na placu w mrozie -5 st i nawet nie dało się do niego wejść bo było pozastawiane innymi samochodami. Przy odbiorze też nie zwróciłem uwagi na zapach bo były do bagażnika załadowane opony letnie i śmierdziało tymi oponami. Dopiero po jakimś czasie zwróciłem na to uwagę ale wszędzie czytałem, że nowe samochody mają na początku intensywny zapach nowości, który z czasem się wywietrzy. No i jeżdżę cały czas z otwartymi oknami, jak się da to na postoju też zostawiam uchylone okna. No ale zapach dalej się utrzymuje. I nie jest to zapach nowego samochodu tylko ewidentnie jakiejś chemii. Nie jest też jakiś gryzący jakby rozpuszczalniki, ale czuję go nawet delikatnie w smaku. Wiem, że to mogą być moje subiektywne odczucia, ale każdy kto wsiadł do tego samochodu mówi, że rzeczywiście mocno daje.

Na 100% to konserwacja. U mnie śmierdziało z pół roku. Mi nie przeszkadzało ale jadącym ze mną wrażliwym tak. 6-8 m-cy śmierdziało. Latem najbardziej.
a czym miałeś konserwowane: woskami czy jakimiś innymi specyfikami?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marca 2026, 10:36:31 »
Raczej nie chodzi o to czym tylko gdzie. Popryskali coś czego nie powinni bo się grzeje albo ma styczność z przepływem powietrza do kabiny.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Marca 2026, 23:01:15 »
a pamiętasz, jaki był zapach w środku przed konserwacją?
No właśnie nie wiem, bo auto na konserwację pojechało prosto z salonu przed odbiorem. Przed odbiorem to samochód widziałem jedynie na placu w mrozie -5 st i nawet nie dało się do niego wejść bo było pozastawiane innymi samochodami. Przy odbiorze też nie zwróciłem uwagi na zapach bo były do bagażnika załadowane opony letnie i śmierdziało tymi oponami. Dopiero po jakimś czasie zwróciłem na to uwagę ale wszędzie czytałem, że nowe samochody mają na początku intensywny zapach nowości, który z czasem się wywietrzy. No i jeżdżę cały czas z otwartymi oknami, jak się da to na postoju też zostawiam uchylone okna. No ale zapach dalej się utrzymuje. I nie jest to zapach nowego samochodu tylko ewidentnie jakiejś chemii. Nie jest też jakiś gryzący jakby rozpuszczalniki, ale czuję go nawet delikatnie w smaku. Wiem, że to mogą być moje subiektywne odczucia, ale każdy kto wsiadł do tego samochodu mówi, że rzeczywiście mocno daje.

a czym miałeś konserwowane: woskami czy jakimiś innymi specyfikami?
Woskami

Offline bob104

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marca 2026, 11:15:57 »
I mówisz, że przestało śmierdzieć dopiero po 8 m-cach  :|
Trochę mnie to przeraża, bo po pierwsze okazuje się, że ja jestem jakoś wrażliwy na te zapachy i piecze mnie gardło. A po drugie wożę małe dzieci i nie wiem czy to dla nich nie będzie szkodliwe - jak nie od razu to z czasem.
Chciałbym przynajmniej wiedzieć jakie to substancje. Skoro nie LZO to pewnie jakieś nieorganiczne. Czy wiecie może jak to mogę zbadać? Szukałem laboratoriów, które by wykonywały badania środowiskowe ale jakoś nie za bardzo mi się udało. A zależy mi, żeby było w pobliżu podkarpacia bo jechać gdzieś dalej to mi się nie widzi. No ale jakby była taka potrzeba to w sumie bym dojechał gdzie trzeba.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marca 2026, 13:14:59 »
Daj spokój, weź kartę produktu który użyli i doczytasz wszystko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl