Autor Wątek: świecący się check błąd P 042000  (Przeczytany 3558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: świecący się check błąd P 042000
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Kwietnia 2026, 13:24:25 »
Ten problem dotyczy tylko Camry czy również RAV4? Czy ma znaczenie uklad wtryskowy paliwa a wiec problem może dotyczyć Toyot z silnikiem 2.0?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Kwietnia 2026, 15:24:03 »
Przecież P0420 to problem tych czasów nie Toyoty. Wszystkie marki na to chorują. Nie ma co wymyślać. Sprawdzić spaliny na SKP, wzrokowo obejrzeć KAT lub profilaktycznie na maszynie. Jak jest cały nie uszkodzony to sonda diagnostyczna do wymiany. Dalej problem to nowy soft jeśli jest. Nie pomogło to „emulator” nakręcić na sondę (nie we wszystkich wozach to działa). Kolejna opcja warsztat elektroniki lub chiptuningu i wyprogramować diagnostykę katalizatora. Tu też może się nie udać bo nie wszystkie sterowniki są programowalne. Pozostaje szukać emulatora elektronicznego. Celowo pominąłem zakup nowego kata. Po pierwsze drogi a po drugie często nie załatwia problemu i dalej jest błąd.

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Kwietnia 2026, 08:38:40 »
odpowiadając jak jeździ samochód , to kompletnie nie ma różnicy w jeździe jak zaświeci się check. Szczerze to mnie to zdziwiło, że zaświeciła się kontrolka błędu i komputer nie wprowadził pracy silnika w tryb awaryjny. A dodam teraz że po wizycie w serwisie i skasowaniu błędu przejechałem 300 km , przed wyjechaniem w trasę dolałem preparat do benzyny czyszczący katalizator i check się nie zaświecił. Oczywiście mam świadomość że pewnie check się zaświeci za chwilę, ale piszę o tym żeby pokazać jakie są objawy. Może to pomoże w rozwikłaniu problemu. A jeszcze dla kompletu informacji Camry rocznik 2019.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2026, 08:55:02 wysłana przez rafik11 »

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Kwietnia 2026, 17:16:09 »
To może potwierdzać zbyt czuły system inicjowania błedu P0420. Być może zmiana oprogramowania poza ASO jest dobrym pomysłem. Wiadomo, że oni tego nie zrobią.
Wlewanie środka czyszczącego ma sens przy jego regularnym stosowaniu. Tylko jak się to ma do kosztów. Pewnie dodatkowe 50 zł na każde 2000 km. Pytanie czy ten środek może mieć skutki uboczne dla silnika. Inna opcja, nie wiadomo czy skuteczna, to  stosowanie paliwa premium E5. Kwota podobna na 2000 km (różnica jakieś 50 gr na litrze, przy średnim spalaniu 5ltr/100 km. Chociaż teraz na Circle K obydwa paliwa są w tej samej cenie.
PS też mam od nowości rocznik 2019 z przebiegiem 91 tkm.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2026, 17:24:11 wysłana przez Bierut »

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Kwietnia 2026, 21:29:13 »
jeśli zmiana oprogramowania to czy ktoś może polecić takiego magika - miejsce gdzie mogę podjechać to Warszawa lub Lublin. I druga rzecz to w co miało być zmienione w oprogramowaniu , pytam żebym ewentualnie wiedział o co prosić.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Kwietnia 2026, 22:12:40 »
W W-wie masz ajc.waw.pl. Trudno znaleźć lepszy serwis nieautoryzowany. Zadzwoń, pogadaj. Naprawdę warto.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Kwietnia 2026, 23:12:30 »
jeśli zmiana oprogramowania to czy ktoś może polecić takiego magika - miejsce gdzie mogę podjechać to Warszawa lub Lublin. I druga rzecz to w co miało być zmienione w oprogramowaniu , pytam żebym ewentualnie wiedział o co prosić.
Wyłączona diagnostyka katalizatora P0420

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Kwietnia 2026, 11:49:12 »
Emulator elektroniczny działa do momentu przejścia sterownika w cykl testowy sond przez zmianę wzbogacenia mieszanki i momentalnie po tym teście wywala usterkę na drugą sondę, czyli pierwsza dłuższa traska i CHECK spowrotem a pieniądze zmarnowane

mało kto dłubie przy sterownikach DENSO na tyle, żeby uzyskać jakikolwiek pozytywny efekt i przy okazji nie spartolić kolejnych innych rzeczy, najczęściej jest NIE ROBIMY

Oprogramowanie oficjalne - nie ma żadnej poprawki na to i nie będzie, Japoniec jest wyczulony w kwestii efektywności katalizatora, to jest nr softu najwyższy dostępny

Tylne sondy miały problem w produkcji w zakresie dat 10C24 - 11C05

Jej pracę można zweryfikować poprzez sprawdzenie czasu odpowiedzi i wartości napięć przy wymuszonej zmianie składu mieszanki testerem a to jest poprawny wykres

Praca zaworu EGR także ma wpływ na wywalanie usterki katalizatora i należy również sprawdzić zmianę ciśnienia w kolektorze dolotowym przy jego pracy

Pitolenie o paliwie E10 to pie.......nie bzdur

« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2026, 12:02:57 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Kwietnia 2026, 12:47:24 »
Witam.
Kiedyś miałem coś podobnego. Wystarczyło wykręcić sondy lambda i wyczyścić je.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwietnia 2026, 15:15:18 »
Colin, czy potwierdzisz, że dobrze zrobione oprogramowanie może rozwiązać problem bynajmniej do momentu fizycznego zużycia katalizatora? Bo problem leży w zbyt wczesnej ingerencji systemu, aby dać zarobić ASO na przedwczesnych wymianach katalizatorów?
Wracają co rodzaju benzyny. Czy ty czasem nie byłeś zwolennikiem używania benzyny 98 (czyli E5)?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2026, 19:42:51 »
Problem leży w spadku sprawności obu katalizatorów. A żeby określić przyczynę tegoż to już ekspertyza części i historii eksploatacji pojazdu.
Osobiście zalewam wyłącznie 98E5 ale ze względu na to, że moje zabawki stoją tygodniami nieodpalane.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Kwietnia 2026, 20:06:35 »
Czy problem dotyczy wszystkich nowych aut Toyoty? Czy jesli kupię nową Corollę 1.8 to za 100 tys.km pojawi sie problem? Martwi mnie to jako posiadacza bezawaryjnego Aurisa z przebiegiem 440 tys.km.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
świecący się check błąd P 042000
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Kwietnia 2026, 20:18:13 »
A to jest problem realny? Emulator sondy, check nie świeci i w sumie tyle? Czy są jakieś problemy poza przypałem przy przeglądzie rejestracyjnym? Przez 20 lat mojego świadomego życia motoryzacyjnego raz widziałem żeby diagnosta to sprawdzał, ten punkt jakoś szybko się zawinął z lokalnego rynku…

Poza tym Auris nie jest wolny od problemu z katalizatorem, nie pamiętam czy ten konkretny błąd miałem ale na pewno katalizator, emulator go wyeliminował i auto jeździ w miarę tak samo od około 100k km. Auto z LPG.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2026, 20:20:06 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Kwietnia 2026, 20:45:23 »
Z obserwacji to temat najczęściej występuje w autach flotowych, w autach często jeżdżących na wschód i w nowych, gdzie pomylili ropę z benzyną...

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Kwietnia 2026, 09:34:57 »
Czyli jak nie jeżdżę za dużo to znaczy że lepiej nie lać do pełna 95tki żeby nie stała za długo w zbiorniku, czyli tankować częściej?
Zastanawiam się jakie środki zaradcze wprowadzić żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej usterki i jednocześnie zostać przy tańszej benzynie czyli E10

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl