Autor Wątek: RAV4 5gen Hybrid 4x4 - akcja serwisowa - tylna wiązka elektryczna.  (Przeczytany 7527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
RAV4 5gen Hybrid 4x4 - akcja serwisowa - tylna wiązka elektryczna.
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Maja 2026, 22:43:16 »
Podstawa jest prosta, ingerencja osób trzecich daje argument do odrzucenia roszczenia, co zmniejsza ilość aut na serwisie, co znowu zmniejsza koszty i ogranicza akcję serwisową do tych klientów którzy średnio interesują się autem poza zostawieniem na przegląd w ASO. Z punktu widzenia TCE prosta kalkulacja, zajmujemy się tylko frajerami płacącymi nam ponad 1k za wymianę oleju i kopnięcie w oponę, ci bardziej zorientowani sami sobie coś tam poprawili to u nich nic nie zyskamy wymieniając wiązkę, a koszty będą więc walić ich, i tak nie pójdą do konkurencji więc można ich spisać na straty. Cyniczna kalkulacja, dokładnie jak z akumulatorami, bierzemy na przetrzymanie, w końcu sami sobie kupią i ogarną. Biznes po Polsku, wykorzystać pozycję do maksimum wiedząc że druga strona realnie nie ma wyboru. Jedyne co można zrobić to pokazać że jednak jest wybór, np. Chinczyki.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2026, 22:45:37 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 5gen Hybrid 4x4 - akcja serwisowa - tylna wiązka elektryczna.
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Maja 2026, 06:36:48 »
Tyle, że jak zabezpieczysz, gdy jeszcze jest ok to nie będziesz musiał korzystać z tej akcyjnej wymiany kabla i przy okazji kopać się z koniem.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Maja 2026, 07:37:55 »
Tyle, że jak zabezpieczysz, gdy jeszcze jest ok to nie będziesz musiał korzystać z tej akcyjnej wymiany kabla i przy okazji kopać się z koniem.

W sumie fajnie by było ale jak zepsujesz wiazkę to do kogo pójdziesz na realizację gwarancji ? A materiały użyte do zabezpieczenia i np.pożar auta to kto za to odpowiada ?

Oficjalna odpowiedź tce trudno żeby była inna.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Maja 2026, 08:43:37 »
A kto i na jakiej podstawie stwierdzi, że zawoskowane zostało nie w serwisie?
każdy serwis na podstawie wpisu w książce serwisowej :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Maja 2026, 09:08:31 »

W sumie fajnie by było ale jak zepsujesz wiazkę to do kogo pójdziesz na realizację gwarancji ? A materiały użyte do zabezpieczenia i np.pożar auta to kto za to odpowiada ?

Oficjalna odpowiedź tce trudno żeby była inna.
Ale ja nie proponuję by to zrobić jakkolwiek tylko porządnie,  najlepiej w serwisie, który ma pojęcie i doświadczenie.

Offline bobanr

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 20'
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Maja 2026, 10:02:57 »
A kto i na jakiej podstawie stwierdzi, że zawoskowane zostało nie w serwisie?
każdy serwis na podstawie wpisu w książce serwisowej :)

Ja wiem, że są standardy napraw i pewnie zauważyliście, że u mnie wiązka została wymieniona. Z tym, że mechanik miał gest i dodatkowo zabezpieczył całość woskiem.

O wpisy zadbałem:
rav4 serwis" border="0

Offline Miętus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Maja 2026, 12:18:47 »
Aktualizacja

Chyba miałem farta bo po 12 dniach zadzwonili, że wiązka wymieniona i auto do odbioru.

Koleś z ASO mówił, że zamówili tych wiązek z dużą nadwyżką już pod koniec zeszłego roku, ale jeszcze nie dostali wszystkich, przychodzą po trochu.

Tak jak mówił Collin wiązkę można zweryfikować bez ruszania i na tej podstawie (oraz zajętości parkingu) tam gdzie jeszcze się da jeździć odsyłają ludzi na później, a gdzie nie da to zatrzymują.

Teraz po przejechaniu ok 1000km mam wrócić na weryfikację.
Jak to piszę to przypomniałem sobie że nie zapytałem czy nową wiązkę zabezpieczyli woskiem czy może jest poprawiona konstrukcja i nie ma takiej potrzeby. Logiczne by było, że tak, ale lepiej się upewnić.

Poza tym tak informacyjnie udało mi się w czasie tej akcji dostać też samochód zastępczy (po 7 dniach była wolna Yaris).

Offline rave4fun

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 .19 exe
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Maja 2026, 18:13:38 »
Czekam na farta od lutego (1. termin), teraz mam na 22.06, ASO Lublin. Zawsze wiązek brakowało (2. terminy odwołane). Może teraz się uda. 

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Maja 2026, 22:21:48 »
Ja czekam na zestaw naprawczy. Wymieniać nie trzeba. Jednak zestawów naprawczych też zabrakło. Termin mam na piątek 22 maja, ale nie są pewni, że dostaną części.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Maja 2026, 20:23:39 »
Nowe wytyczne TCE dla kampanii wstydu brzmią, że każde złącze zawoskowane na własną rękę traci gwarancję  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Frontem do Klienta :)

A co w przypadku jeśli złączę zostało zawoskowane przez ASO Toyoty podczas trwania gwarancji ale powiedzmy że w ramach "dodatkowej usług" jaką było opryskanie całego podwozia woskiem Innoteca?
Robiła to "autoryzowana" lakiernia przy salonie Toyoty.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Maja 2026, 21:00:01 »
Jak to zwykle w takich sytuacjach bywa - gwarancji zapewne nie utraci a w systemie pewnie śladu zaraz nie będzie ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Maja 2026, 21:18:24 »
Miałem podobną "przygodę" w ASO innej "japońskiej" marki i naprawy musiał mi udzielić warsztat który mi to wykonał, a że to była Legnica, a ja ze Szczecina..."podróże edukują".  ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Maja 2026, 11:42:36 »
Jak to zwykle w takich sytuacjach bywa - gwarancji zapewne nie utraci a w systemie pewnie śladu zaraz nie będzie ;)

Heh, czyli typowa zagrywka jak to w korpo :D

Jak gadałem z właścicielem tego ASO to mówił że długo walczył z centralą żeby oferować klientom konserwację woskiem Innoteca, ale ostatecznie wygrał argumentem że dla nich to przecież dużo mniej zgłoszeń gwarancyjnych i złego PRu że te Toyoty to gniją już w Salonie :D
No ale widocznie coś się odmieniło w światopoglądzie ludziom na Konstruktorskiej :D

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Maja 2026, 11:51:23 »
Widać co ASO to inaczej, salon w Kielcach oferuje zabezpieczenie woskiem już od wielu lat.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Maja 2026, 23:07:15 »
Dzisiaj w ramach przegladu zerknęli mi do tej wiązki. W protokole jest zapis - impregancja. Cóż. Jakies dwa lata temu ASO mi to woskowało. Ja potem poprawiłem. Widać dało to tyle, że wiązka jest nadal w dobrym stanie i zapaćkali ją ponownie. Ale kto ich tam wie. Będę mial czas to zerknę co tam porobili.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl