Autor Wątek: [RAV4 2025] Przechylenie auta w stronę kierowcy  (Przeczytany 1704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KamilSPL

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2025
[RAV4 2025] Przechylenie auta w stronę kierowcy
« dnia: 15 Kwietnia 2026, 20:37:59 »
Cześć
Ostatnio żona zauważyła że auto jest nieznacznie przechylone w stronę kierowcy. Nie ma mnie na miejscu, ale wysłała zdjęcie i już na nim to widać.
Auto jest roczne, 20k km przebiegu. Raczej nigdzie nie przywaliliśmy w trakcie jazdy żeby coś uszkodzić.
Ciśnienie w oponach jest takie samo według czujników.

Pojechała z tym do ASO - została zlana. Najpierw nikt nie chciał nawet spojrzeć, ale w końcu wyszedł z miarką, pomierzył że różnica jest około 13mm i powiedział że "do 1cm to normalne, inne RAV4 też tak mają". Nawet nie zajrzeli pod spód. Powiedzieli że widocznie zbyt często jeździ sam kierowca i sprężyna się po tej stronie wyrobiła, nic istotnego.

Poprosiłem żonę żeby pojechała jednak do SKP - tam spojrzeli od spodu i powiedzieli że nie widzą nic niebezpiecznego i można jeździć.

Miał ktoś podobny problem? Takie coś nie kwalifikuje się pod naprawę gwarancyjną?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: [RAV4 2025] Przechylenie auta w stronę kierowcy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2026, 20:39:44 »
Miarka w ręce i pomiary od podłoża do krawędzie nadkola i będzie wszystko jasne

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2026, 21:27:49 »
Dość mocne pochylenie

i ciekawostka ;)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2026, 21:28:56 »
" do 1cm to normalne", ale 1.3 cm, czyli 30% ponad "normalne", dalej "normalne"?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2026, 00:53:07 »
Liczby można interpretować na różne sposoby. 3mm to 30% "normalnego" 1cm różnicy ale jednocześnie te 3mm to zaledwie 0.18% całkowitej wysokości auta 

Offline KamilSPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2026, 07:13:59 »
" do 1cm to normalne", ale 1.3 cm, czyli 30% ponad "normalne", dalej "normalne"?

Niestety ciągle mam złe wspomnienia z współpracy z salonami toyoty. Totalna olewka jak w tym przypadku, przez rok nie są w stanie dorobić BLE do drugiego klucza (bo nie ma na stanie a dostawy się opóźniają). Inny salon ma zapas pastylek, nawet byłem umówiony na wymianę przy okazji akcji serwisowej ale zapomnieli to zaprogramować. Dramat.

Online Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2026, 08:34:08 »
ciągle mam złe wspomnienia z współpracy z salonami toyoty
No cóż..
Za mną ćwierć wieku współpracy z Toyotą i niestety również mam złe doświadczenia serwisowe.

Sam producent, auta, myśl techniczna, niezawodność, japońskie (a nawet te francuskie) wykonanie - super!
Nawet kontakty z centralą w Polsce były ok.

Niestety dealerzy, zwłaszcza samotni na dużych terenach (brak konkurdncji), to systematyczna równia pochyła:
Od 25 lat widzę jak jest coraz gorzej.
Kiedyś słynne japońskie kaizen, dziś olewanie klienta po całości.
Zaczęło się od tego, że zamknięto na stałe roletę okna na serwis.
W każdym znanym mi salonie taka jest: między poczekalnią dla klientów oczekujących na serwis a halą warsztatu jest ogromne okno z roletą. Gdy jeździłem na przeglądy ze swoją pierwszą nową Toyotą okno to zawsze było odsłonięte - wielu klientów, w tym ja, chętnie przez nie oglądało pracę mechaników i miało oko na to, co się dzieje. Można było zobaczyć, czy ten olej, czy filtr są faktycznie wymieniane. I miałem wrażenie, że faktycznie ciągle coś robią - nikt nie stał, nie gadał.
W kolejnych latach systematycznie te okno zasłaniano opuszczając roletę - kilka razy sobie podniosłem ją sam..
Przyszedł więc dzień, że roleta się "zepsuła" i już nigdy więcej nie uniosła.
Ostatecznie całe okno zasłonięto przenośnymi "parawanami" w japońskie wzory i na tym historia otwartości i jasności polskich autoryzowanych warsztatów Toyoty się zakończyła.
W żadnym salonie nie widziałem, by te okno obecnie było odsłonięte.

Drobiazgów, które po latach współpracy mnie w tych ludziach denerwują, jest już bez liku.
A to przy wymianie opon nie ustawią nowych czujników ciśnienia, wracasz, dłubią, za godzinę wracasz, bo coś nie zresetowali. Tak po 50 km w jedną stronę.
Montują wideorejestrator: wyjeżdżasz, działa, pada. Jeździsz dwa dni, okazuje się, że działa, jak masz krótkie zapalone. Jak nie, to nie działa... Wracam, poprawiają, po 2 dniach orientuję się, że 3cie światło stopu nie działa.. Wracam, montując tylną kamerkę coś tam urwali, naprawiają.
Kasę niemałą skasowali, ale żadnego przepraszam, jakiś przeprośny rabat, bon, cmoknięcie słowne w zadek, cokolwiek.. Kompletny zlew..
Kupowałem auto żonie. U tego dealera już moje 4te. Przy odbiorze wyraźna rysa na kloszu. Coś tam szlifują, polerują, efekt żaden. Mało upierdliwy jestem, macham ręką, żona taka zachwycona, lampa w końcu przecież świeci no i autko w takiej boskiej, meksykańskiej czerwieni!!
"- No dobra, to jakiś rabat mi dacie choć symboliczny na pierwszy serwis?" "Tak, tak, oczywiście" Po roku (25 lat tam jeżdżę 2-3 x w roku, znam każdą twarz, oni mnie pewno też) przy serwisie nikt o niczym nie pamięta, patrzą, jak na taniego naciągacza..
Długa, wspaniała, wieloletnia współpraca..
Nie zliczę pierdół w stylu wciśnięcie relaxa, choć go nie chciałem - zalecam przegląd, ufam od lat, odbieram, idę płacić, w domu widzę, że są pozycje niezamówione.

Także ten.. rozumiem brak jakiegokolwiek obecnie do dealerów zaufania..
Wypracowali sobie..

Ostatnie auto kupiłem już gdzie indziej.
No cóż, dalej o wiele, ale.. wielkie miasto zobaczę przy okazji..   :grin:

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2026, 08:52:10 »
Dobrze byłoby sprawdzić czy przypadkiem nie jest ułamana końcówka sprężyny McPersona. Miałem tak w jednym z aut.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline KamilSPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2026, 09:06:22 »
Dobrze byłoby sprawdzić czy przypadkiem nie jest ułamana końcówka sprężyny McPersona. Miałem tak w jednym z aut.

Będę w stanie to sprawdzić kładąc się pod samochód? Nie mam dostępu do podnośnika ani garażu z tunelem, dlatego chciałem żeby ASO a później SKP to sprawdzili. ASO olali temat a SKP powiedzieli że wszystko jest ok.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2026, 10:31:31 »

Gdyby to się potwierdziło w rocznym aucie to by oznaczać musiało wadę materiałową.
W żadnym salonie nie widziałem, by te okno obecnie było odsłonięte.
W moim ASO w Toruniu, sporego rozmiaru okno nigdy jak dotąd nie było niczym zastawiane/zasłaniane (a bywam tam już od ładnych kilku lat). Co więcej, nie ma też problemu aby wejść na halę serwisową by np. zajrzeć sobie przy okazji pod samochód czy o coś zapytać, ale wtedy należy ubrać się w kamizelkę odblaskową i kaska na głowę  :cool:   
DarioT

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwietnia 2026, 11:04:32 »
Myślę, że w trakcie kontroli w SKP diagnosta by zwrócił uwagę na pęknięta lub złamaną sprężynę zawieszenia.
ps. u mnie w Kielcach w ASO też jest okno i można zaglądać na halę.
Co prawda po gwarancji na przeglądy RAVki jeżdżę do Colina ale mamy jeszcze dwa nowe YC i Corollę więc czasem zaglądam i mam bardzo dobry kontakt tak z serwisem jak i z handlowcami.
Choć co do montażu haka to był do poprawki (przesunięcie anteny oraz braki spinek).
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2026, 11:11:18 wysłana przez Markid »

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2026, 11:15:11 »
SKP powiedzieli że wszystko jest ok
pojedz na inne SKP. Ile skasowali?

Offline KamilSPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Kwietnia 2026, 11:23:10 »
SKP powiedzieli że wszystko jest ok
pojedz na inne SKP. Ile skasowali?

Nic nie wzięli. Sam się zdziwiłem, myślałem że pewnie z połowę tego co za normalny przegląd.

Online Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwietnia 2026, 11:51:51 »
W moim ASO w Toruniu
Toruń... Jedno z najpiękniejszych miast w Polsce... mmmm....
Z przyjemnością bym jeździł, gdyby to aż tak daleko nie było  :-)
Zazdroszczę!
No i piękna rekomendacja!

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwietnia 2026, 17:05:50 »

Brat nie dawno kupił używaną Hondę hr-v ADVANCED 2022
Ma aplikację do tego auta i jest bardzo rozbudowana, ale najbardziej mnie zaskoczyły filmiki z przeglądu i serwisu tego auta. Normalnie serwis ASO nagrywa filmiki jak samochód wyglada pod spodem i wszystkie dzialania.
Normalnie szok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl