Autor Wątek: CHR II przejechane 48 tys. km i ...wybite tuleje łącznika tylnego stabilizatora  (Przeczytany 1934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Witam

Jakąż niemiłą niespodziankę zafundował mój CHR  :shock: Po przejechaniu 48 tys. km od nowości okazało się, że pojawił się luz na tulejach łącznika tylnego stabilizatora. Nie tylko na jednej stronie a na obydwóch. Po jednej i po drugiej stronie są luzy na łączniku.

Gdzie ta wspaniała japońska bezawaryjność i pancerne zawieszenia?!?!?! :grin: :grin:
W serwisie zgłoszone do wymiany, ciekawy jestem czy zrobią to w ramach gwarancji czy też  będą wmawiać, że jest to związane z naturalnym zużyciem tych elementów.
Swoją drogą ciekawy jestem czy tuleje są tutaj wymienialne czy trzeba całe łączniki wymieniać. Wyglądają na wymienialne ale łącznik są ...plastikowe (pierwszy raz widzę aby łączniki były z tworzywa sztucznego) to może w jednej całości będą podlegać wymianie.
Ktoś coś wie na ten temat?
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Łączniki są integralną całością. Wymienia się cały łącznik.
Temat już się przewijał w internecie-te plastikowe nie są trwałe.
Być może pasują metalowe od wersji 1 sprzed 2023r.?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Ktoś coś kiedykolwiek mówił że zawieszenia są pancerne?
Trwałe są napędy i inne mission critical podzespoły, ciężko powiedzieć czy twój przypadek odbiega od normy czy gnębisz auto w jakimś nieprzyjaznym terenie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline daniello3108

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota CHR 2023
Nie przejmuj się ja mam to samo przy przejechaniu 13 tysięcy kilometrów. Żeby było jeszcze śmiesznej to brak części u dwóch dilerów. Czas oczekiwania około miesiąca. A mówili nie kupuj chińczyka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline przmor

• Toyot Spamer
Trwałe są napędy i inne mission critical podzespoły, ciężko powiedzieć czy twój przypadek odbiega od normy czy gnębisz auto w jakimś nieprzyjaznym terenie.
W Aurisie zawieszenie można powiedzieć, że jest wieczne dla przeciętnego użytkownika. Masakra z tymi nowymi modelami Toyoty 

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Zależy od terenu, rozmiaru użytkownika itp
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Masakra z tymi nowymi modelami Toyoty� 
Porównując do starych konstrukcji typu corolla E10 jest gorzej ale jak zrobisz zestawienie z nowymi autami szczególnie eu to jest więcej niż ok.
Są takie czasy a nie inne i już tego nic nie zmieni. Trzeba się nauczyć z tym żyć  :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Porownuję do Aurisa II, którego produkcję zakończono w 2019 roku więc nie tak całkiem dawno.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany

Porownuję do Aurisa II, którego produkcję zakończono w 2019 roku więc nie tak całkiem dawno.
Tylko Auris jest starą konstrukcja a przepisy unijne nie stoją w miejscu. Nie zapominajmy też że razem z motoryzacją zmienił się konsument.  Starym Lex/Toyota też towarzyszyły wpadki oczywiście było ich mniej bo też mniej było technologii często nikomu do niczego nie potrzebnej ale były wpadki tylko inaczej odbierane, nagłaśniane przez użytkowników.
Teraz każdy jest specjalistą, każdy jest pępkiem świata i wszystko mu się należy bo on nie kupił zwykłego auta wyprodukowanego w milionach sztuk tylko tak jak reklama głosi coś wyjątkowego, skrojonego pod niego i tylko dla niego...  :grin:
A wiesz w idealnym świecie nie ma miejsca na stukające łączniki  :-) tak jak świat Barbi w filmie Barbi runął gdy zauważyła że ma płaskostopie  :grin:
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2026, 13:14:02 wysłana przez ledziu »

Offline przmor

• Toyot Spamer
Kiedyś to było... 440 tys.km z czego 3/4 po jeszcze wtedy dziurawych ulicach Łodzi i tylko jeden łącznik stabilizatora wymieniony. Pozostałe trzy nadal fabryczne i nie stukają.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
Przynajmniej masz diagnozę.
U mnie stuka z przodu i nie wiadomo co.
Dwie wizyty w serwisie nic nie wniosły.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
A byłeś w sensownym serwisie dysponującym płytą wibrującą?
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
A byłeś w sensownym serwisie dysponującym płytą wibrującą?

Byłem w ASO. Nie wiem jaki mają sprzęt, nie byłem na hali podczas diagnozy.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **

To nie jest pierwsza moja Toyota. Pamiętam też Corolle i Cariny z przełomu XX i XXI w. ... zawieszenie nie do zdarcia było.
Posiadana przeze mnie wcześniej Corolla XII generacji przejechała ze mną bez problemu 105 tyś. km. Nic w zawieszeniu nie stukało i nie pukało.
Styl jazdy i drogi po których jeżdżę nie zmieniły się na gorsze, wręcz na lepsze.

Łączniki są integralną całością. Wymienia się cały łącznik.

To nie jest zbyt optymistyczna wiadomosć.

Nie przejmuj się ja mam to samo przy przejechaniu 13 tysięcy kilometrów. Żeby było jeszcze śmiesznej to brak części u dwóch dilerów. Czas oczekiwania około miesiąca. A mówili nie kupuj chińczyka

Tutaj widzę mistrzostwo świata - 13 tys. km. Nie wiem jak z dostępnością tych części na śląsku jutro się dowiem bo serwis obiecał kontakt w tej sprawie.

Przynajmniej masz diagnozę.
U mnie stuka z przodu i nie wiadomo co.

Mi serwisant w ASO Toyoty wprost powiedział, że najlepiej byłoby abym pojechał na szarpak do diagnosty  :-) :-) :-)  Przynajmniej szczery był ...i udzielił dobrej rady w gruncie rzeczy. Na serwisie podnieśli samochód do góry popatrzyli poruszali i powiedzieli, że wg nich to póki co jest oki, żadnych krytycznych nieprawidłowości. Z racji tego, że mam zaprzyjaźnionego mechanika z takowym ustrojstwem więc mógł mi zweryfikować co i jak mi z tym tyłem. No i tak się dowiedziałem, że mam luz na tulejach łącznika stabilizatora. Serwisowi to przekazałem w poniedziałek mają się do mnie odezwać.
Być może Twój serwis nie ma szarpaka...dlatego ciężko im to wykryć.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2026, 18:16:09 wysłana przez Mr. Nowy »

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Dzisiaj dzwonili z serwisu - części (łączniki tylnego stabilizatora) przyjdą za miesiąc dopiero. Czyli potwierdza się to co kolega @daniello3108 wcześniej napisał o dostępności części  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl