Autor Wątek: Przełączanie się między AA a BT  (Przeczytany 1844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pepiko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2022
Przełączanie się między AA a BT
« dnia: 01 Czerwca 2026, 13:47:42 »
Jeżdżę od niedawna Corollą półliftem z 2022, tą z wyświetlaczem bez przycisków. Nie wiem czy coś źle połączyłem czy czegoś nie wiem. Mianowicie na dłuższe trasy korzystam z AndroidAuto za pomocą kabla (bo wbudowanego bezprzewodowego raczej nie mam). A jak jeżdżę po mieście trasa dom<->praca to chciałbym korzystać z połączenia Bluetooth. Ale wtedy zaczynają się moje problemy. Kiedy skorzystam z Andoid Auto i na drugi dzień np. wchodzę do samochodu to telefon mi się nie łączy za pomocą BT. Muszę w ustawieniach połączonych urządzeń wyłączać przełącznik AndroidAuto. A jak korzystam tylko z AndoidAuto po kablu to często zapominam telefonu z samochodu. Czy da się jakoś bez każdorazowego ustawniania w samochodzie korzystanie z BT lub AndroidAuto? Nie chcę jednocześnie korzystać z obu.
Jakimś obejściem byłoby dokupienia adaptera android auto, ale może da się ten problem rozwiązać bez tego.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
Odp: Przełączanie się między AA a BT
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2026, 14:45:22 »
Nie chcę jednocześnie korzystać z obu
A z jakiego powodu?

Offline Pepiko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2026, 16:34:29 »
Bo z tego co mówi mi auto nie można tak robić. I wydaje się to zbędne bo jesli mam AA to rozmowy czy muzyka idą przez AA, to połączenie BT wydaję się zbędne.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2026, 16:52:34 »
Bo z tego co mówi mi auto nie można tak robić. I wydaje się to zbędne bo jesli mam AA to rozmowy czy muzyka idą przez AA, to połączenie BT wydaję się zbędne.
Po BT to telefon ci się łączy do rozmów.Czy fakt że rozmowy i muza idą przez AA,to jakiś kłopot?

Wysłane z mojego SM-A145R przy użyciu Tapatalka

Offline Pepiko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwca 2026, 17:12:45 »
Szczerze mówiąc to Ciebie nie rozumiem. Mam sprowany telefon przez BT z autem oraz powiązany AndroidAuto. Nie wiem wiem jak Ci to wytłumaczyć bardziej ale kiedy włączam rozmowy przez BT w ustawieniach auta to wyskakuje mi monit że Android Auto nie będzie działać i vice versa jak włączam Android Auto to pokazuje mi się monit że połączenia przez BT nie będą możliwe. Czyli za każdym przełączeniem się z AA do BT i odwrotnie muszę recznie w aucie przestawiać ustawienia.
Ja chciałbym żeby to działało automatycznie, wchodzę do auta nie podłączam kabla to niech działa przez BT, wchodzę do auta podłączam kabel to niech działa przez kabel.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2026, 17:14:16 »
Co?!
Po cholerę chcesz rozmowy przez BT? Boisz się że ktoś cię podsłuchuje przez AndroidAuto czy co?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2026, 18:47:52 »
 Wszyscy mądrzy, tylko nikt nie ma na to odpowiedzi.
Nie możecie po prostu odpowiedzieć, że się nie da, tylko po co Ci BT jak masz AA.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2026, 19:44:18 »
Jeśli nie używam nawigacji, to korzystam z telefonu via Bluetooth.
Gdy chce nawigacji, to podłączam telefon kablem i AndroidAuto uruchamia się sam (tak mam ustawione w telefonie, muzykę z telefonu mam wyłączoną)
Często zdarza mi sie, że po odpięciu telefonu z kabla i wyjściu z auta, po późniejszym powrocie telefon nie łączy się sam przez BT, bo w ustawieniach urządzeń pozostał włączony AA mimo, że po powrocie nie podłączyłem kabla. Dzieje się tak w - nie wiem - połowie przypadków. Nie walczę z tym, bo jest to na tyle rzadko, że aż tak nie boli. Uznałem, że typowo "po toyotowsku" TTTM :-)
Auto Corolla 1,5 Style+Tech 2022.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Czerwca 2026, 20:59:44 »
A jak masz ustawione "Automatycznie uruchamiaj Android Auto" w telefonie?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Czerwca 2026, 21:29:22 »
Tak: "Automatycznie uruchamiaj Android Auto (decyduje pojazd)"

Offline Pepiko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2026, 08:08:04 »
Jeśli nie używam nawigacji, to korzystam z telefonu via Bluetooth.
Gdy chce nawigacji, to podłączam telefon kablem i AndroidAuto uruchamia się sam (tak mam ustawione w telefonie, muzykę z telefonu mam wyłączoną)
Często zdarza mi sie, że po odpięciu telefonu z kabla i wyjściu z auta, po późniejszym powrocie telefon nie łączy się sam przez BT, bo w ustawieniach urządzeń pozostał włączony AA mimo, że po powrocie nie podłączyłem kabla. Dzieje się tak w - nie wiem - połowie przypadków. Nie walczę z tym, bo jest to na tyle rzadko, że aż tak nie boli. Uznałem, że typowo "po toyotowsku" TTTM :-)
Auto Corolla 1,5 Style+Tech 2022.
Właśnie to próbuję wytłumaczyć od pierwszej wiadomości. Jak połącze się kablem to potem nie chce się telefon/auto łączyć automatycznie przez BT. A jak jeżdżę po mieście to ciągłe podłączanie i odłączanie kabla jest męczące albo o tym zapominam i telefon zostaje w aucie.

Co?!
Po cholerę chcesz rozmowy przez BT? Boisz się że ktoś cię podsłuchuje przez AndroidAuto czy co?
Nie boje się podsłuchów, chcę rozmowy przez BT gdy nie mam podłączonego kabla.

Dobra najwidoczniej zostaje tylko opcja adaptera.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Czerwca 2026, 09:50:19 »
Ok, chcesz używać android auto kiedy ci pasuje przez podłączenie po kablu, a jak tego nie robisz to chcesz tylko połączenie BT do zestawu głośnomówiącego. To jest BARDZO niestandardowy usercase, multimedia są prostackie i tego nie ogarną. Najlepiej by było używać adaptera do bezprzewodowego AndroidAuto i kabel podłączać jedynie do ładowania telefonu do innego portu USB/ładowarki
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Czerwca 2026, 10:49:27 »
Ja chciałbym żeby to działało automatycznie, wchodzę do auta nie podłączam kabla to niech działa przez BT, wchodzę do auta podłączam kabel to niech działa przez kabel.
To tak ci nie działa? Zdziwiony jestem. Wchodzisz do auta,uruchamiasz i telefon łączy się z systemem,czyli masz układ głośno mówiący. Jak podłączysz kabel,to z automatu powinno się uruchomić AA.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Czerwca 2026, 12:12:03 »
Tak: "Automatycznie uruchamiaj Android Auto (decyduje pojazd)"
Coś masz nie tak z konfiguracją. Ustaw uruchomianie AA na zawsze. Czy pomoże-nie wiem.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Czerwca 2026, 12:18:21 »
to połączenie BT wydaję się zbędne.
To źle ci się wydaje. Połaczenie telefonu jey potrzebne zawsze,czy to po kablu,czy bezprzewodowo czy bez AA. Inaczej telefon nie działa. Wyłącz w telefonie BT,to sam sprawdzisz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl