Autor Wątek: Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe  (Przeczytany 3539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Czerwca 2026, 14:32:43 »
Czy sie to nam podoba czy nie ( a nie mamy nic do gadania bo nie mamy nawet własnej marki samochodu jako Polacy) za 5 lat 90% sprzedawanych aut będzie Chińczyki

ale taki ledziu będzie dalej mówił że to nieprawda i costam wymyśli; bo ryż gorszy od kartofla czy chińska Partia od naszego ZUSu itp

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Czerwca 2026, 14:53:45 »
Eee, tam..
W Europie "starym" markom premium nadal wolno, ale rośnie sprzedaż!
W np Niemczech sprzedaż chińskich aut jest niszowa.
Chińczycy odbierają rynek głównie sprzedawcom aut używanych i trochę markom azjatyckim, zwłaszcza koreańczykom, np Kii.

W Polsce, mimo systematycznego wzrostu sprzedaży aut nowych, wielu nabywców nie stać na auto z salonu. Dzięki temu Chińczykom urośnie, ale nie aż tak.
Zasadniczo sprzedaż chińczyków ponoć nieznacznie hamuje, a za chwilę (3- 5 lat?) odbędzie się wielkie "sprawdzam".
Po 3ch latach spadek wartości do nawet 1/3 ceny zakupu, niektórzy nie przetrwają, co Chiny jako Partia mają w nosie, a Kowalski zostanie bez serwisu. To wszystko nie przyniesie chwały chińskim producentom. W tym czasie w Europie zaczną pojawiać się wszędzie europejskie maluchy elektryczne.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Czerwca 2026, 17:48:00 »
ale taki ledziu
Ale taki czyli jaki ? Wytłumacz mi ? Mam swoje zdanie hmmm... dziwne.

ledziu będzie dalej mówił że to nieprawda i costam wymyśli; bo ryż gorszy od kartofla czy chińska Partia od naszego ZUSu itp
To zobacz jak skrzętnie przerobiłeś temat żeby było po Twojemu. Wystarczyła doba a już mamy właściwą dla Ciebie interpretację tego co napisałem.

Tak więc przypomnę Ci iż:

temat jest o praktykach ASO vs instrukcje serwisowe.

Odniosłeś się do tego (nie pytam po co i co miało to dać oprócz tego że wpisałeś się w tutejszy trend)

Cytat: mordimer w Wczoraj o 16:02:04

doradca serwisowy zasugerował że jak chce to mogę dopłacić żeby zrobili zgodnie z instrukcją serwisową producenta xd

to klasyka w Toyocie, mi twierdzili przez 2 lata że nie umiem tankować. Słowa przepraszam nie usłyszałem do tej pory. Dlatego kupiłem popcorn i patrze z kanapy jak ich Chińczycy wciągną nosem

Po czym ja się odniosłem do tematu oraz Twojej i kolegi wypowiedzi w sposób bezpośredni i bez żadnych przenośni.
Podsumowując, brak mi wiary w procedury oraz profesjonalizm ASO marek Chińskich w PL.

Już widzę tą rzeszę zadowolonych klientów Toyoty w chińskich autoryzowanych stacjach obsługi. Będzie im do śmiechu jak zostaną otoczeni profesjonalizmem obsługi, procedurami oraz dobrym słowem  :laugh:

Natomiast Ty już dobę potem coś tworzysz żeby udowodnić nam jak to Twoja racja jest jedyną racją.

Uraczyłeś nas kolejnymi wrzutami z netu któr nie maja nic wspólnego z tym co ja napisałem i z tematem:

Pisał Pan to samo 2 lata temu kiedy Chińskie auta miały udział w Polsce w segmencie typu RAV4 Plugin mniej niż 2%
Dziś mają #1 miejsce bo ponad 47% i to w Polsce!! a Pan dalej żyje w swojej bańce

na szczęście 2+2=4 i to sie liczy, a nie Pana "wydaje mi się"

P.S. Może obsługa u chińczyka nie będzie lepsza ale za to połowa kasy w kieszeni wynagradza takie traktowanie. I ja się rodakom nie dziwię że tak wybierają.

Tak samo betonowe rozumki mieli w firmach typu Kodak, Panasonic, Technics, Olympus itd śmiali się jak mówiłem że pokona ich choćby koreański Samsung, i co?

Betonowe głowy, oto wyniki z Polski  Q1 2026:

Po czym podsumowałem tak : "taki  @ledziu"

Czy sie to nam podoba czy nie ( a nie mamy nic do gadania bo nie mamy nawet własnej marki samochodu jako Polacy) za 5 lat 90% sprzedawanych aut będzie Chińczyki

ale taki ledziu będzie dalej mówił że to nieprawda i costam wymyśli; bo ryż gorszy od kartofla czy chińska Partia od naszego ZUSu itp

Powtórzę Ci na tą chwilę obsługa serwisowa tych aut przy czołowych markach na rynku PL nie istnieje. Może za 2 lata może za 5lat a może .... coś się ruszy.
Jako że obserwuje rynek i wiem jak jest teraz trudno stworzyć coś nowego to nawet sprzedaż aut Chińskich x10 nie oznacza że nagle powstanie sieć ASO zbliżona do tej okropnej Toyoty.

Mam nadzieje że zrozumiałeś o co mi chodzi.

Eee, tam..
W Europie "starym" markom premium nadal wolno, ale rośnie sprzedaż!
W np Niemczech sprzedaż chińskich aut jest niszowa.
Chińczycy odbierają rynek głównie sprzedawcom aut używanych i trochę markom azjatyckim, zwłaszcza koreańczykom, np Kii.

W Polsce, mimo systematycznego wzrostu sprzedaży aut nowych, wielu nabywców nie stać na auto z salonu. Dzięki temu Chińczykom urośnie, ale nie aż tak.
Zasadniczo sprzedaż chińczyków ponoć nieznacznie hamuje, a za chwilę (3- 5 lat?) odbędzie się wielkie "sprawdzam".
Po 3ch latach spadek wartości do nawet 1/3 ceny zakupu, niektórzy nie przetrwają, co Chiny jako Partia mają w nosie, a Kowalski zostanie bez serwisu. To wszystko nie przyniesie chwały chińskim producentom. W tym czasie w Europie zaczną pojawiać się wszędzie europejskie maluchy elektryczne

Pomijając wszystkie historie poboczne dla nas najważniejsze jest to iż Chińczycy sprowadzą na ziemię ceny aut nowych i używanych.
Będzie taniej  :grin:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwca 2026, 20:28:39 »
Niedługo floty wynajmujace auta pod patoprzewozy na aplikacje wejdą w chińczyki a wtedy znając zdolności kierowców tychże patoprzewozów w dziedzinie rozwalania aut to możliwe, że części w całej Europie nie wystarczy aby zlikwidować szkody

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Czerwca 2026, 20:55:17 »
Już są, poszła flota BYD.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Czerwca 2026, 21:22:25 »
To już było.
Np Microcity.
Porzucili ok 5 tys aut w trawie, bo im nie wyszło.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Czerwca 2026, 22:36:03 »
Już są, poszła flota BYD.
No to ubezpieczenia na BYD w górę niebawem. Dziś mi się żalił ktoś, że jego córka za Yarisa zapłaciła więcej OC niż za poprzedniego Citroena bo Toyota to auto zwiększonego ryzyka. Wiadomo dzięki komu. Przykładowa fotka jakich w sieci wiele.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Czerwca 2026, 06:55:10 »
Nie wiem czy sytuacja już się zmieniła ale jeszcze do niedawna BYD obsługiwał tylko jeden ubezpieczyciel w Polsce, Ergo Hestia.

Co do winowajców zwiększonych ubezpieczeń na Toyotę to na pewno przewozy się do tego przyczyniły ale patrząc ogólnie na sprzedaż aut nowych gdzie Toyota dominuje myślę że nie są dominującym powodem, raczej zwęszenie rynku i wygodny winowajca dla ubezpieczycieli.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Czerwca 2026, 07:45:37 »
Nie wiem czy sytuacja już się zmieniła ale jeszcze do niedawna BYD obsługiwał tylko jeden ubezpieczyciel w Polsce, Ergo Hestia.
Teraz wydaje mi się że jest już kilku ubezpieczycieli a tak jak mówisz był jeden. Ogólnie sytuacja się zmienia na plus bo jeszcze kilka lat temu patrzyłem na części eksploatacyjne to nic nie było aktualnie zaczyna się coś pojawiać chociaż dalej jest bardzo kiepsko co oznacza drogo.
Ostatnio sprawdzałem byd dolphin (taki Yaris) to już pojawiły się w Intercars tarcze i klocki tylko w oryginale i przód z tego co pamiętam 1200 zł.same tarcze !
Inne marki jest jeszcze gorzej.

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Czerwca 2026, 10:26:45 »
Teraz wydaje mi się że jest już kilku ubezpieczycieli a tak jak mówisz był jeden. Ogólnie sytuacja się zmienia na plus bo jeszcze kilka lat temu patrzyłem na części eksploatacyjne to nic nie było aktualnie zaczyna się coś pojawiać chociaż dalej jest bardzo kiepsko co oznacza drogo.
Ostatnio sprawdzałem byd dolphin (taki Yaris) to już pojawiły się w Intercars tarcze i klocki tylko w oryginale i przód z tego co pamiętam 1200 zł.same tarcze !
Inne marki jest jeszcze gorzej.

Masz rację ale to się zmieni i to szybciutko. Nikt nie odda rosnącego rynku Hestii czy ASO. Pieniądz nie śmierdzi. Daję jeszcze rok i będą wszyscy ubezpieczać a części marki Febi czy Kamoka będą ogólnodostępne. Do Nowych modeli Obecnych aut na rynku też odrazu części nie ma.

Najważniejsze w tym jest to że już nikt nie będzie nas robił w wała z cenami. Zmowy cenowej nie było, nie musieli bo robiła się sama.

Myślę że nowe elektryki Toyoty na rok 2027 będą konkurencyjne cenowo do chinoli.
Jestem też pewny że się da skoro VI generacja RAV4 w Chinach kosztuje 212tyś juanów co daje cenę o 60tyś zł niżej niż w Polsce.
Nie wierzę w to że to są koszty ceł i transportu, za dużo tego.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2026, 10:35:32 wysłana przez ZXS.J »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Czerwca 2026, 11:04:24 »
Jestem też pewny że się da skoro VI generacja RAV4 w Chinach kosztuje 212tyś juanów co daje cenę o 60tyś zł niżej niż w Polsce.
Nie wierzę w to że to są koszty ceł i transportu, za dużo tego.

Jen Japoński leci cały czas w dół
spadł do złotówki o POŁOWĘ!!! w kilka lat
Więc za auta Toyoty Made in Japan przepłacamy w ......

« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2026, 11:10:06 wysłana przez SNCF »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Czerwca 2026, 11:13:01 »
Zaraz zaraz, do chińskich aut będą chińskie zamienniki oryginalnych chińskich części? Koniec świata 

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Czerwca 2026, 14:55:13 »
Zaraz zaraz, do chińskich aut będą chińskie zamienniki oryginalnych chińskich części? Koniec świata 

To chyba jest oczywiste.
Rynek części zamiennych się kurczy. Na dniach znikną z rynku rozruszniki, alternatory, Silniki spalinowe i układy wydechowe. Rynek aut europejskich jest wypierany przez auta azjatyckie więc producenci zamienników nie mogą pozwolić sobie na spadki z 60% obrotu. Będą się ratować produkcją tańszych zamienników do aut Chińskich. Nawet towar europejski lub chiński droższy w produkcji będzie tańszy niż chiński oryginał z marzą narzuconą przez ASO.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Czerwca 2026, 16:26:27 »
łojezu, co się tutaj stanęło w tym wątku o praktykach ASO i instrukcjach serwisowych hahah
Kursu jena się nie spodziewałem haha

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl