Autor Wątek: Roznica w spalaniu w 1.8 5 gen corsa TS i chr  (Przeczytany 1849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 hybryda 5 g
Roznica w spalaniu w 1.8 5 gen corsa TS i chr
« dnia: 22 Czerwca 2026, 07:29:04 »
Cześć,
zdaje sobie sprawę że temat typowo dla użytkowników "tojot" czyli "a bo moja pali tyle a moja tyle", ale u mnie odchodzą czynniki ludzkie. Do meritum.
Posiadam corolla TS 1.8 5 gen z grudnia 23 oraz chr 1.8 5 gen z 25 roku. Problemem jest różnica w spalaniu. Chr pali mniej... I to o około 0.5-0.7 litra. Nie potrafię znaleźć przyczyny dlaczego tak.
Kierowca jeden - ja.
Przykład - 150 km droga A, chr 3.7, na tej samej drodze corolla 4.5.
Co zauważyłem chr szybciej przyspiesza. Na wskaźnik spalania pasek wychyla się o wiele mniej w prawo. Mam wrażenie że częściej korzysta z Atkinsona przy 1200 obrotach. W corolli jest na odwrót. Żeby wskaźnik spalania był w okolicy 5 (chwilowe spalanie) muszę muskać gaz.
W chr jadę beż zastanowienia odnośnie spalania i mam to 3.7 w corolli non stop muszę się zastanawiać na d tym.
Chr nówka 500 km przejechane, corolla 23 tys przejechane. Bateria testy przechodziła. W obu 0w16.
 Raz jeszcze zdaje sobie ze go temat kolejny o spalaniu ale wydaje mi się że trochę jednak inny.
Pozdrawiam.

Online Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Roznica w spalaniu w 1.8 5 gen corsa TS i chr
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2026, 07:50:09 »
No to zup;elnie inaczej niż w przypadku moich obserwacji z generacja IV

Jeżdżę teraz zastępczą (31 kkm) CHR z gen. IV pod maską, a sam mam Corollę TS i Corolla  (191 kkm) pali mniej.

Te same trasy... Corolla pokazuje 3.3 - 3.8l , CHR pokazuje 4.1  - 4.3

Pelny bak to jak jest cieplo u mnie srednie spalanie to 3.8 - 3.9, CHR pokazuje teraz 4.4

Pomijam kupę innych moich uwag względem CHR, ale… jako drugie auto mógłbym mieć ;-).
Pozdro!

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2026, 09:43:55 »
Tu oba 5 gen. Ten sam silnik.

Offline amari

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 GR '24
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2026, 11:13:23 »
W chr jadę beż zastanowienia odnośnie spalania i mam to 3.7 w corolli non stop muszę się zastanawiać na d tym
Może to jest przyczyna :) - ja naukę jeżdżenia moim 2.0 opanowałem właściwie w momencie gdy pozwoliłem sterownikowi robić co on chce, mieć w nosie wskaźniki i wytyczne a spalanie sprawdzać po długich trasach i wg tankowań, bo te cząstkowe wyniki są po prostu niepotrzebną ściemą. Czyli - styl jazdy decyduje tu o tej różnicy, może za często próbujesz w corolli "żeglować" bo przecież szkoda nie wykorzystać takiej prostej :), albo bardzo powoli przyśpieszasz zamiast po prostu przyładować mocniej w pedał gazu, itp itd... Co tydzień co najmniej dwukrotnie pokonuję taką samą "idealną" dla corolli trasę - ok 22km podmiejskiej drogi, spalania letnie mam od 3.7 do 4.4, tak po prostu, ta sama trasa, jeżdzona podobnie i bez żadnej napinki czasowej. Jakieś detale typu poziom naładowania baterii i jakieś jedno czy dwa przyśpieszenia decydują o takich różnicach. Średnia w komputerze jest oczywiście wyższa, średnia w apce jeszcze wyższa, a średnia w spritmonitor jest o dobre 0,7 wyższa :)...

Może też chr ma lekko zmienioną strategię używania baterii - właściwie miałoby to sens, skoro corolla jest w trybie "taksówki" i bateria w jeździe miejskiej ładuje się błyskawicznie nie wiadomo kiedy, i namiętnie próbuje utrzymywać jakiś tam swój wytyczony poziom naładowania baterii w okolicach połowy wskaźnika (nie mam apek do monitorowania więc tylko tak mogę to określić). Jezeli Chr jest choć trochę przesunięty w stronę jazdy po drogach pozamiejskich - wystarczy tylko żeby żeby kumulował energię na trochę dłuższych przebiegach i pozwalał na pracę w dłuższym okresie - pewnie to się na trasach odpłaci. Pytanie znowu o średnią na tysiącach kilometrów z tankowań - czy czasem nie wyjdzie na to samo.
Z uśmiechem powiem też że przez kilka lat miałem w najbliższej rodzinie dwa identyczne focusy, nawet kolory i silniki identyczne. Przejechały po jakieś tam 200-300kkm prawdziwego życia rodzinnego , takie tam woły robocze bez wielkich fajerwerków, nie to co hybrydy ;) - oba miały zupełnie inne spalania, w jednym nawet dzwięk silnika wydawał się inny. Identyczne 1.8 w dieslu, kilka lat cięzkiej eksploatacji i całkowicie inne spalania, właściwie nieporównywalne bo jeden miał coś koło 5.3 a drugi nigdy nie zszedł poniżej 6 :).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2026, 11:37:10 »
Zacząłbym od sprawdzenia czy po jeździe któraś z felg Corolli nie jest cieplejsza od pozostałych.
No i pytanie zasadnicze, spalanie wyliczone z tankowań czy z wyświetlacza komputera?
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2026, 11:52:56 wysłana przez przmor »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2026, 13:45:10 »
Zacząłbym od sprawdzenia czy po jeździe któraś z felg Corolli nie jest cieplejsza od pozostałych.
No i pytanie zasadnicze, spalanie wyliczone z tankowań czy z wyświetlacza komputera?
Dokładnie, sposób wyliczenia + waga opony i felgi + rozmiary.

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2026, 19:03:13 »
Corolla od samego początku tak paliła- prowadzę dziennik tankowania.
Wyniki spalania z dystrybutora. Corolla na 17 calach, chr na 16 calach. Rozmiary na jakich wychodziły z fabryki. Oba auta na aluminiowych.
Żadna z felg nie jest cieplejsza w corolli - sprawdzałem to już kiedyś.

W chr jadę beż zastanowienia odnośnie spalania i mam to 3.7 w corolli non stop muszę się zastanawiać na d tym
Może to jest przyczyna :) - ja naukę jeżdżenia moim 2.0 opanowałem właściwie w momencie gdy pozwoliłem sterownikowi robić co on chce, mieć w nosie wskaźniki i wytyczne a spalanie sprawdzać po długich trasach i wg tankowań, bo te cząstkowe wyniki są po prostu niepotrzebną ściemą. Czyli - styl jazdy decyduje tu o tej różnicy, może za często próbujesz w corolli "żeglować" bo przecież szkoda nie wykorzystać takiej prostej :), albo bardzo powoli przyśpieszasz zamiast po prostu przyładować mocniej w pedał gazu, itp itd... Co tydzień co najmniej dwukrotnie pokonuję taką samą "idealną" dla corolli trasę - ok 22km podmiejskiej drogi, spalania letnie mam od 3.7 do 4.4, tak po prostu, ta sama trasa, jeżdzona podobnie i bez żadnej napinki czasowej. Jakieś detale typu poziom naładowania baterii i jakieś jedno czy dwa przyśpieszenia decydują o takich różnicach. Średnia w komputerze jest oczywiście wyższa, średnia w apce jeszcze wyższa, a średnia w spritmonitor jest o dobre 0,7 wyższa :)...

Może też chr ma lekko zmienioną strategię używania baterii - właściwie miałoby to sens, skoro corolla jest w trybie "taksówki" i bateria w jeździe miejskiej ładuje się błyskawicznie nie wiadomo kiedy, i namiętnie próbuje utrzymywać jakiś tam swój wytyczony poziom naładowania baterii w okolicach połowy wskaźnika (nie mam apek do monitorowania więc tylko tak mogę to określić). Jezeli Chr jest choć trochę przesunięty w stronę jazdy po drogach pozamiejskich - wystarczy tylko żeby żeby kumulował energię na trochę dłuższych przebiegach i pozwalał na pracę w dłuższym okresie - pewnie to się na trasach odpłaci. Pytanie znowu o średnią na tysiącach kilometrów z tankowań - czy czasem nie wyjdzie na to samo.
Z uśmiechem powiem też że przez kilka lat miałem w najbliższej rodzinie dwa identyczne focusy, nawet kolory i silniki identyczne. Przejechały po jakieś tam 200-300kkm prawdziwego życia rodzinnego , takie tam woły robocze bez wielkich fajerwerków, nie to co hybrydy ;) - oba miały zupełnie inne spalania, w jednym nawet dzwięk silnika wydawał się inny. Identyczne 1.8 w dieslu, kilka lat cięzkiej eksploatacji i całkowicie inne spalania, właściwie nieporównywalne bo jeden miał coś koło 5.3 a drugi nigdy nie zszedł poniżej 6 :).
O jaki trybie taksówki piszesz? Aczkolwiek zauważyłem że właśnie chr szybciej ładuje baterie (takie mam wrazenie).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2026, 19:56:59 »
Corolla na 17 calach, chr na 16 calach. Rozmiary na jakich wychodziły z fabryki
Chodzi o masę felg i opon. Ma początku sprawdził bym całe koła.

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2026, 21:16:16 »
Sugerujesz podmianę kół między autami? Aż taka by różnica była?
Patrzyłem na korekty paliwowe nawet - oscylują w zakresie +3/-3 długa w zależności od obciążenia ia i obrotów.
Kat wyprzedzenia zaplonu też na plusie do 22 w zależności od obciążenia (corolla), chr jeszcze nie patrzyłem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2026, 07:33:15 »
Sugerujesz podmianę kół między autami? Aż taka by różnica była?

Na początek zważ przednie koła w jednym i drugim aucie na zasadzie najprostszej eliminacji ewentualnych przyczyn różnic w spalaniu.
Jak masz rozmiar opon w corolli i chr?

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2026, 11:36:35 »
Swace którego mam fabrycznie wyszedł na kołach 205/55r16
Opony continental ecocontact. Ponieważ średnio wygląda na tym 
Zestawie a w garażu leżał komplet felg 17 od
Avensis t27 z rocznymi  continental ecocontact 215/55r17.
To sobie podmieniłem. Spowodowało to wzrost zużycia paliwa o
 równe 0,7L z 3,7 na 4,5. Ponieważ rocznie przejeżdzam ok 40000km.
, to ten wzrost zużycia był nie do zaakceptowania. Po powrocie do kół 16 spalanie wróciło do poziomu 3,7L.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2026, 11:38:45 wysłana przez Gregory »
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2026, 13:10:49 »
Od zawsze bylo tak, że szerszy kapeć podnosił spalanie. Felga waży wiecej, opona waży wiecej, opory toczenia większe.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2026, 13:17:57 wysłana przez przmor »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Czerwca 2026, 08:45:47 »
Swace którego mam fabrycznie wyszedł na kołach 205/55r16
Opony continental ecocontact. Ponieważ średnio wygląda na tym
Zestawie a w garażu leżał komplet felg 17 od
Avensis t27 z rocznymi  continental ecocontact 215/55r17.
Ten rozmiary na pewno? To przecież inne średnice są. Wskazania przebiegu, prędkości będą zafałszowane.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Czerwca 2026, 08:53:06 »
ciśnienie w kołach sprawdzone?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II