Autor Wątek: jaki kabel do wideorejestratora aby go puścić góra  (Przeczytany 1833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: jaki kabel do wideorejestratora aby go puścić góra
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lipca 2026, 13:24:48 »
Porównywałem tylko pojemności brutto, jak zejdziemy do netto to wyjdzie jeszcze mniejsza różnica, aż dziw, że na tym niewielkim aku trakcyjnym RAVka jest w stanie przejechać po równym z prędkością ok 50km/h dystans ok 1 km.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Lipca 2026, 13:27:29 »
Jeśli przyjąć, że pełny elektryk zużywa 20kWh na 100km to odcinek 1km wymaga 0.2kWh energii.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Lipca 2026, 21:43:49 »
Musimy trochę przyhamowac z tym naszym offtopem na temacie o kabelku do kamerki bo nas zaraz admini zbanują  ;)

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Lipca 2026, 23:41:32 »
Możemy kontynuować wątek energetyczny w kontekście kamerki  zakładając pobór prądu 0.3A (przez kamerkę w trybie parkingowym razem z prądem potrzebnym do podtrzymania funkcji życiowych auta) mamy zapotrzebowanie na energię 3.6Wh. Zakładając poziom naładowania akumulatora 45Ah na 66% energia w nim zgromadzona wynosi 360Wh a więc kamerka po 100 godzinach wydrenuje akumulator do zera. Dobrze liczę?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Lipca 2026, 11:39:41 »
Chyba dobrze. Z tym, że kamerka nie wyciągnie energii do zera gdyż wcześniej napięcie akumulatora spadnie tak, że zasilacz hardwire odetnie zasilanie kamery. A teraz jeśli ładowanie akumulatora 12V w hybrydzie jest jakie jest to w kolejnych dniach stan naładowania akumulatora będzie coraz niższy, a tym samym czas pracy kamery w trybie parkingowym coraz krótszy. Takie zjawisko obserwowałem u siebie po instalacji kamery z trybem parkingowym z zasilaczem hardwire. Po kilku tygodniach miałem problem z odpaleniem napędu. Pomógł jumpstarter, odłączyłem zasilacz hardwire i sytuacja się poprawiła. Przed kolejnym uruchomieniem kamery w trybie parkingowym dodałem powerbank samochodowy. Od tego czasu kamera działała, a akumulator już nie sprawiał problemów.
Prawdopodobnie wyłącznik zasilacza hardwire,  o którym pisał kolega Jacek i sporadyczne używanie trybu parkingowego zmniejsza ryzyko padu akumulatora 12V.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Lipca 2026, 11:58:23 »
Może więc komuś ten energetyczny offtop się przyda aby uchronić akumulator 12V przed rozładowaniem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl