Autor Wątek: Spryskiwacz przedniej szyby Corolla E21 TS GR 2019  (Przeczytany 354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomek 85

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS GR
Spryskiwacz przedniej szyby Corolla E21 TS GR 2019
« dnia: 15 Lipca 2026, 08:11:27 »
Dzień dobry,

Prawy spryskiwacz przedniej szyby najpierw trafia w ramię wycieraczki, rozbryzgując płyn.
Czy ktoś rozwiązał ten problem przez wymianę dyszy na taką z innym kątem natrysku?
Potencjalny problem polega na tym, że jeśli ramiona już zaczną pracować, to oba strumienie trafiają dobrze  - na tej samej wysokosci mniej więcej na środek szyby. Mam obawy, że przy zwiększeniu kąta ten prawy strumień bedzie padać lepiej przez pierwszy moment, a następnie zacznie celować w górną krawędź szyby. Czy ktoś dokonał wymiany dyszy w związku z powyżej opisanym mankamentem i jaki był efekt owej wymiany?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
Odp: Spryskiwacz przedniej szyby Corolla E21 TS GR 2019
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2026, 10:00:18 »
kupiłem dysze z innym kątem ale nie zamontowałem...na razie spryskuje ramię wycieraczki...i tak najczęściej chwilę dłużej trzymam spryskiwacz więc to nie jest bardzo duży problem dla mnie...
a tylko w ASO są one horrendalnie drogie jak za kawałek plastiku...

Offline Tomek 85

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2026, 11:05:38 »
Byłem wczoraj w ASO - koszmar. Najpierw papierologia, nastepnie diagnoza trwała niemal godzinę i w końcu stwierdzono, że faktycznie trafia w ramię, do tego robili testy z otwartymi oknami i trochę nachlapali do środka. Udało mi się dowiedzieć, że standardowo montowane były z kątem 0 stopni (nie widzę nigdzie oznaczeń na tych, które mam), a rozwiązaniem mojego problemu jest faktycznie dysza z większym kątem. Podobno ma nie pryskać za wysoko.Wyceniono wymianę z dyszą na 320zł. W internecie znalazłem nowy oryginał +2 stopnie za 80 zł i chyba postaram się sam wymienić, bo denerwuje mnie ten rozbryzg.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2026, 15:41:07 »
nie widzę nigdzie oznaczeń na tych, które mam
producent przewidział 3 dysze, -2, 0 i +2 stopnie (chyba bo już nie pamiętam), pewnie wyjściowo zamontowane są te 0.
można to sprawdzić patrząc na spryskiwacz od przodu, koło dyszy jest piktogram, po którym można sprawdzić czy jest to -2, 0 czy +2...
320...hahahaha, nie wiem czy dobrze pamiętam ale połowa tego to chyba cena samej dyszy...
80 zł to cały czas drogo ale już sensowniej
daj znać po wymianie bo jestem ciekaw czy jest lepiej :)

Offline Tomek 85

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2026, 08:29:10 »
Dla zainteresowanych:
Założyłem samemu oryginalną dyszę nr  85381-12440 (kąt +2 stopnie). Demontaż fabrycznie zamontowanej (na ktorej byl brak jakiegokolwiek oznaczenia) powiódł się bez zniszczenia jej (mogą pęknąć trzymające ją plastiki).
I tu pełne rozczarowanie: nowa dysza sika wyżej, ale nadal trafia w ramię wycieraczki tylko w mniejszym stopniu. Można powiedzieć, że celuje bliżej górnej krawędzi (fabryczna uderzała bardziej od frontu) ramienia i tam "prześlizguje" sie po nim, i leci na szybę. W bardzo krótkiej fazie początkowej daje to małą poprawę, natomiast jeśli przytrzymać spryskiwacz ok 1,5 sekundy, to celuje już za wysoko, chlapie w górne partie szyby i na dach (fabryczna, gdy już ruszą wycieraczki celuje dość dobrze w środek szyby). Całe szczęście, że fabryczna wyszła bez uszkodzenia, bo zamontowałem ją z powrotem. Sama wymina tego elementu tu jakies 2 minuty, więc z pewnością szkoda czasu i pieniędzy na ASO.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl