Autor Wątek: RAV4 benzyna napęd AWD jak to jest  (Przeczytany 1003 razy)

Offline gimza

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 benzyna napęd AWD jak to jest
« dnia: 25 Lipca 2026, 21:18:09 »
Cześć mam trochę dziwne pytanie.
RAV4 z 2021r benzyna AWD. Chciałbym się dowiedzieć jak/kiedy działa napęd na 4 koła. Kiedy dołączane są tylne koła. Z tego co wyczytałem mam wersje „z układem dynamicznej kontroli napędu na cztery koła”. Cały czas żyłem w przeświadczeniu, że tył jest dołączany jak jest jakiś uślizg przedniej osi itd.
Ostatnio stojąc w korku „odkryłem” po 5 latach opcje na wyświetlaczu i tam na Normal pokazuje, że działają 4 koła cały czas(suchy asflat)-są takie słupki równe przy każdym kole jak ruszam. To jest ściema czy dołączanie napędu działa jakoś inaczej?
Jak kliknę Mud, Sand, Rock to chyba jest to dołączane na stałe? Ale Normal?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 benzyna napęd AWD jak to jest
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipca 2026, 23:17:05 »
Tak, działa prawidłowo.  To AWD i dołącza przy każdej utracie przyczepności, a w deszczu przy lewoskręcie to bardzo przydatne. Te tryby dodatkowo wymuszają określony rozdział siły wspomagania.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gimza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2026, 21:45:17 »
No właśnie dążę do tego, że tak nie jest :-)
Szkoda, że nie można tutaj wklejać zdjęć… Zadałem sobie trochę trudu i poobserwowałem siłę rozkładu napędu. Także tryb NORMAL na suchym asfalcie, żadnego poślizgu:
1. Jedynka, dwójka do 40-50kmh pokazuje na przednie koła ze 3 kreski, na tylnych kołach właściwie tyle samo. Wygląda jakby wszystkie koła były napędzane z taką samą siłą.
2. Jak się wrzuci 3 bieg 60-70kmh to zaczyna to wyglądać inaczej. Przednie koła 3 kreski, tylne 2 kreski albo jedna.
3. Przy wyższych prędkościach tylne koła pokazuje jedną kreskę albo chwilo znika przeniesienie napędu na tylną oś.
4. Jak ma się np. 130kmh 5 bieg to napęd na tył załącza się jak zaczyna się lekkie wznieniesie.
Także wygląda, że napęd na tył działa prawie cały czas.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2026, 11:46:07 »
U mnie działa tak samo jak u Ciebie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl