Niestety silnik mojej Cariny 1,6 1997 powoli umiera. Mierzyłem dzisiaj kompresje jest równo 9 atm. chce wymienić na 1.8 . jakie niespodzianki napotkam?
W zależności od tego jaki masz silnik czy ze sterowaniem boscha czy denso będzie niespodzianek więcej lub mniej.
Zacznę od końca
1,8 wyższy blok = inny dłuższy wydech , tj rura między 1 a drugą flanszą za kolektorem
skrzynia, półosie i inne elementy osprzętu takie jak klima, alternator rozrusznik wszystko jest to samo,
ze skrzynią jest taki myk jeszcze że 1,8 ma dłuższe biegi co to daje....
zostawiając skrzynię od 1,6 nie LB (warunek bo LB ma takie same przełożenia jak 1,8) mamy krótsze biegi 4 i 5 co na trasie owocuje lepszym przyśpieszeniem ale i ciut większym spalaniem (niezauważalne)
Zmieniając z 1,6 zwykłego na 1,8 skrzynię mamy mniejszego kopa na 4 i 5 biegu, mniejsze obroty mniejsze spalanie ekonomiczniej.
Schody zaczynają się przy elektronice, wtryskach czujnikach wału, aparacie zapłonowym z czujnikiem hala samym lub z wysterowaniem zamiast czujnika wału itd. temat do omówienia ale musisz napisać czy masz 1,6 LB (tu sprawa banalnie prosta ale efekt przyrostu KM mniejszy) czy 1,6 zwykłe wysterowane na BOSCHU ( tu jest kilka dróg ale... pozostawiając elektronikę BOSCH + silnik od avki 1,8 + wtryski siwe + prze frezowanie w głowicy otworu na aparat zapłonowy + dolot zimny - najlepiej ze stożkiem i poluzowany wydech da naprawdę ciekawy efekt..

do 100 km/h to raczej i 2,0 nie da rady ;-) przynajmniej w tej co kiedyś przerabiałem to nie dawało...
PS. Jakby co to silnik od avki 1,8 po 80 tys km leży i czeka na zainteresowanego... w stanie takim że na bloku jest jeszcze kolorek siwy czyli oryginalny lakier jak wyjechał z fabryki