Autor Wątek: wymiana silnika (F)  (Przeczytany 11822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bele

• Gość
wymiana silnika (F)
« dnia: 19 Sierpnia 2005, 09:04:54 »
chce wymienic silnik w cari 1.6 na 1.6 ale mam dylemat, nie wiem czy warte jest to wszystko zachodu z tego wzgledu ze chce przywiez auto z niemiec, nie chce go rejestrowac, chce silnik wymienic a reszte co mi sie nie przyda sprzedac na czesci.

moje pytanie jest! czy w dowodzie rejestracyjnym musze miec wbite nowe numery silnika a drugie jakie sa konsekwencje nie zarejestrowania auta w polsce.
pozdrawiam

topol

• Gość
Re: wymiana silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2005, 09:55:29 »
Cytat: bele
chce wymienic silnik w cari 1.6 na 1.6 ale mam dylemat, nie wiem czy warte jest to wszystko zachodu z tego wzgledu ze chce przywiez auto z niemiec, nie chce go rejestrowac, chce silnik wymienic a reszte co mi sie nie przyda sprzedac na czesci.

moje pytanie jest! czy w dowodzie rejestracyjnym musze miec wbite nowe numery silnika a drugie jakie sa konsekwencje nie zarejestrowania auta w polsce.
pozdrawiam

Aby legalnie wymienic silnik powinienś go oclic, a potem wymienic i zgłosic sie do wydziału komunikacji w celu naniesienia poprawek w dokumentach.  

Zostawiając na boku moje legalistyczne podejście, że jest to przestepstwo skarbowe.  

Jeżeli bedziesz miał "lewy" silnik to po pierwsze zatrzymają Ci dowd albo diagnosta przy rejestracji) albo policjant odrobine bardziej skrupulatny przy kontroli na drodze może Ci autko sholowac na policyjny parking (baaaaaaaaaaaardzo drogi) i rusza procedura wyjaśniania czy samochod nie kradziony, czy silnki nie figuruje jako kradziony - w najlepszym razie jesteś spieszony na dłużej, w najgorszym wypadku lądujesz w areszcie jako podejrzany w sprawie. Jak sie wyjaśni, że samochłd i silnik nie jest kradziony masz sprawe z ustawy karnej skarbowej za niepłacenie cła i podatkow od sprowadzonego samochodu... Kosztowne i kłopotliwe. Poza tym pamietaj, że nasze służby policyjno-skarbowe są najbardziej skuteczne wobec maluczkich a nie wielkich aferzystow.   : :twisted: :twisted: 

A czemu potrzebujesz go wymienic?   :?:  
Jeszcze rozumiem 1,6 na 2,0 (sam o tym myśle), ale 1,6 na 1,6???    :oops: :oops: :oops:  
Summa sumarum, ja wolałbym remontowac swłj silnik, bądź kupic legalny silnik w kraju. Mniej kłopotow i zachodu a efekt taki sam....   :a

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2006, 15:00:56 wysłana przez Miche »

bele

• Gość
wymiana silnika (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2005, 14:09:53 »
Wszystko ok!! ale podobno po wejściu do uni silnik jest traktowany jako cześc i na moje oko sa mało ważne ale tego chciałbym sie dowiedziec

moja cari ma przejechane 560 tys. miałem nwypadek, nie opłaca sie jej naprawiac i pomyśłałem żeby ściagnac auto do polski zmienic numery karoserii i jezdzic dalej ale nie chce sie wkopac dlatego ważne sa te numery silnika dla mnie.
ktos sie orientuje co sie dzieje dalej jeśli auto zostało wyurejestrowane w niemczech a nie zostało zarejestrowane w polsce.

mam poważny dylemat i nie wiem co robic.

pozdro
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2006, 18:28:19 wysłana przez Miche »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
wymiana silnika (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2005, 21:36:04 »
Musialbys sprowadzic jedynie sama karoce tylko nie wiem jak to zrobic zeby przejechac calym samochodem a oclic w jakims oddziale celnym.Musisz zadzwonic do jakiejs placowki celnej i tam zapytac-to nie przestepstwo.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
wymiana silnika (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2005, 11:55:33 »
klika szczegłłłw wymiany silnika - REJESTRACJA na dole strony
 nie wiem czy ci sie przydadzą ale zawsze
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2006, 18:29:29 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

miodek

• Gość
wymiana silnika (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2005, 15:53:48 »
Witam

Chcialbym sie dowiedziec czy ktos już probował wymienic silnik 1.6 w swojej Carinie na 2.0 ?
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2006, 18:33:27 wysłana przez Miche »

Bisua

• Gość
wymiana silnika (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2005, 23:36:42 »
w Cari to nie ale Arttone w Ave I tak robił znajdz wątek o jego Ave w naszych samochodach
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2006, 18:32:06 wysłana przez Miche »

miodek

• Gość
wymiana silnika (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2005, 01:26:08 »
ok tak zrobie dzieki za pomoc   :D
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2006, 18:35:04 wysłana przez Miche »

mareczek1400

• Gość
Odp: wymiana silnika (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2009, 18:32:50 »
Niestety silnik mojej Cariny 1,6 1997 powoli umiera. Mierzyłem dzisiaj kompresje jest równo 9 atm. chce wymienić na 1.8 . jakie niespodzianki napotkam?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2009, 22:16:29 »
Niestety silnik mojej Cariny 1,6 1997 powoli umiera. Mierzyłem dzisiaj kompresje jest równo 9 atm. chce wymienić na 1.8 . jakie niespodzianki napotkam?

Jezeli nie robiłeś nigdy przekładek to będą same niespodzianki ale warto spróbować.Tez mam zamiar zabrać się za taką przekładkę.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2009, 09:56:45 »

W zależności od tego jaki masz silnik czy ze sterowaniem boscha czy denso będzie niespodzianek więcej lub mniej.
Zacznę od końca

1,8 wyższy blok = inny dłuższy wydech , tj rura między 1 a drugą flanszą za kolektorem
skrzynia, półosie i inne elementy osprzętu takie jak klima, alternator rozrusznik wszystko jest to samo,
ze skrzynią jest taki myk jeszcze że 1,8 ma dłuższe biegi co to daje....
zostawiając skrzynię od 1,6 nie LB (warunek bo LB ma takie same przełożenia jak 1,8) mamy krótsze biegi 4 i 5 co na trasie owocuje lepszym przyśpieszeniem ale i ciut większym spalaniem (niezauważalne)
Zmieniając z 1,6 zwykłego na 1,8 skrzynię mamy mniejszego kopa na 4 i 5 biegu, mniejsze obroty mniejsze spalanie ekonomiczniej.

Schody zaczynają się przy elektronice, wtryskach czujnikach wału, aparacie zapłonowym z czujnikiem hala samym lub z wysterowaniem zamiast czujnika wału itd. temat do omówienia ale musisz napisać czy masz 1,6 LB (tu sprawa banalnie prosta ale efekt przyrostu KM mniejszy) czy 1,6 zwykłe wysterowane na BOSCHU ( tu jest kilka dróg ale... pozostawiając elektronikę BOSCH + silnik od avki 1,8 + wtryski siwe + prze frezowanie w głowicy otworu na aparat zapłonowy + dolot zimny - najlepiej ze stożkiem i poluzowany wydech da naprawdę ciekawy efekt.. <diabel> do 100 km/h to raczej i 2,0 nie da rady ;-) przynajmniej w tej co kiedyś przerabiałem to nie dawało...

PS. Jakby co to silnik od avki 1,8 po 80 tys km leży i czeka na zainteresowanego... w stanie takim że na bloku jest jeszcze kolorek siwy czyli oryginalny lakier jak wyjechał z fabryki

« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2009, 10:01:49 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

mareczek1400

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2009, 19:15:06 »
Raczej niemam LB . Poszukam silnika 1,6 .i przełoże . oczywiscie nie ja bo sie nie znam . Dziekuje za odpowiedz

patmobil

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maja 2013, 23:51:47 »
Piszę w tym temacie, bo problem podobny:

Czeka mnie wymiana silnika w Toyota carina e 1,6 85 kw 4A-FE, 1996 r., liftback, produkowany w angli

chciałbym wiedzieć:

1. czy każdy silnik o powyższych parametrach (moc, bez lean burn) będzie pasował bez komplikacji (konieczności dopasowywania), bez względu czy pochodził np. z sedana, kombi, rocznika (ponoć po 96 roku były zmiany), ewentualnie gdzie można sprawdzić, jakie silniki były montowane (np. po numerze vin).

2. Czy ewentualnie można wsadzić silnik 1,6 o mocy 78 KW (czyli z lean burn), względnie jeszcze inne (1,8 lub 2,0), jeżeli tak, to co wymaga zmian, jaki zakres.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl