Witam
Też miałem ten sam problem w marcu tego roku.
Z moich wyliczeń wychodziło, że kupując D4D wyjdęna zero po 7-miu latach.
Tak długo jeszcze nie jeździłem żadnym samochodem i wobec tego zamówiłem 10 marca Sedana 1,6 SOL.
Wybór taki podyktowany był tym że Sedan to porządny bagażnik, 1,6 to trochęwięcej momentu i mocy od 1,4 a SOL to wyposażenie i różne układy trakcyjne.
Na wybór miejsca produkcji (Japonia - Turcja) nie licz. Wg mojej (i nie tylko mojej) wiedzy Sedany robi tylko Turcja. Na samochód czekałem 3,5 miesiąca (odebrałem 24 czerwca). Na jakość nie mogęnarzekać. Jeżeli były usterki to z racji niestarannego montażu dodatków przez ASO (np. autoalarm).
Na rabaty przy zamawianym modelu (a taki był mój) nie licz. Dostałem 1,5% rabatu (w dodatkach jak autolarm czy welurowe dywaniki itp) z racji że nie była to pierwsza TOYOTA kupowana przeze mnie u tego samego dealera.
Na minus zapisałbym Corolli:
- beznadziejnie słaby komputer (pokazuje tylko chwilowe i średnie zużycie paliwa oraz średnią prędkość) - więcej pokazywał mi komputer w Octavii 7 lat temu
- brak możliwośći wyboru koloru wnętrza (tapicerka jest prawie czarna i widać każdy pyłek i włosek)
Natomiast pozytywnie zaskoczony jestem zużyciem paliwa. Na trasie przy umiarkowanej jeździe (ok. 110 km/godz, chwilami przy wyprzedzaniu 140 km/godz) zużycie liczone dokładnie wg tankowania zawsze do pełna wyszło ok. 7,2 l/100 km - komputer pokazywał więcej. Oczywiście z czynną non-stop klimą i włączonymi światłami.