Autor Wątek: Co kupić?  (Przeczytany 11249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

drakon

• Gość
Co kupić?
« dnia: 21 Sierpnia 2005, 22:33:04 »
Witam wszystkich!!
Noszęsięz zamiarem kupna nowej Coroli 2.0  D 4 D sedan  i mam w związku z tym kilka pytań:

1)  Naczytałem sięna forum o problemach z braniem oleju, czy ten problem dalej występuje w nowych                             samochodach i czy występuje to w diselkach?

2) Ile rabatu można sięspodziewać przy zakupie samochodu z 2005r na początku 2006r i jakie są szanse na trafienie takiego 2 litrowego sedana?

3) Czy jest szansa na to, aby kupując nowe auto bez zniżek  zamówić sobie dany model, ale wyprodukowany w Japonii

4) I jeszcze jedno, będzie mnie stać na 2.0 D4D w wersji TERRA ale, zastanawiam siętrochęnad
1.6 VVT-I w wersji SOL  (ekonomia czy bezpieczeństwo aktywnej kontroli kilku systemów)   co radzicie ???  W tym porównaniu wyższa cena  disla zwraca siępo 6 latach licząc tylko różnicęw kosztach i ilości spalonego paliwa liczyłem

Pozdrawiam wszystkich   i proszęo odpowiedź
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:26:21 wysłana przez Janmor »

Bartek72

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2005, 06:55:38 »
Cytuj (zaznaczone)
1) Naczyta?em sie˛ na forum o problemach z braniem oleju, czy ten problem dalej wyste˛puje w nowych samochodach i czy wyste˛puje to w diselkach?

Problem dotyczyl chyba (z tego co wiem) tylko silnikow 1.6 montowanych w Corollach i Avensisach.
Cytuj (zaznaczone)
2) Ile rabatu mozÿna sie˛ spodziewac´ przy zakupie samochodu z 2005r na pocza˛tku 2006r i jakie sa˛ szanse na trafienie takiego 2 litrowego sedana?

W tym roku na wiele nie licz. Na poczatku 2005 owszem nawet w Toyocie trafialy sie atrakcyjne upusty (nwet do 5000 PLN na Avensisy), ale byl to wylacznie skutek zlego oszacowania chlonnosci rynku w 2004 roku. Juz w maju 2005 (po wyprzedaniu rocznika 2004!) dealerzy twierdzili, ze w tym roku ostrozniej beda szacowac swoje mozliwosci sprzedazy - skutkiem tego zamawiajac samochod w maju trzeba bylo czekac na odbior az do sierpnia (no chyba, ze trafi Ci sie cos stojace na placu). Tak wiec - na upusty nie licz, bo na poczatku 2006 roku samochodow z 2005 bedzie po prostu jak na lekarstwo.
Cytuj (zaznaczone)
3) Czy jest szansa na to, aby kupuja˛c nowe auto bez znizÿek zamówic´ sobie dany model, ale wyprodukowany w Japonii

Nie. A kto by kupowal europejska produkcje?
Zalezne jest to wylacznie od wersji nadwoziowej. Prze sedanie masz na to najwyzsze szanse.
Cytuj (zaznaczone)
4) I jeszcze jedno, be˛dzie mnie stac´ na 2.0 D4D w wersji TERRA ale, zastanawiam sie˛ troche˛ nad
1.6 VVT-I w wersji SOL (ekonomia czy bezpieczen´stwo aktywnej kontroli kilku systemów) co radzicie ??? W tym porównaniu wyzÿsza cena disla zwraca sie˛ po 6 latach licza˛c tylko rózÿnice˛ w kosztach i ilos´ci spalonego paliwa liczy?em

No to masz odpowiedz. Bedziesz tym samochodem jezdzil ponad 6 lat? Ja tam bym wzial benzyne 1.6 SOL.
Ale inni pewnie co innego...

Bartek72

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2005, 06:57:51 »
Sorry, poprawka...  :oops:  
Cytuj (zaznaczone)
1) Naczyta?em sie˛ na forum o problemach z braniem oleju, czy ten problem dalej wyste˛puje w nowych samochodach i czy wyste˛puje to w diselkach?

Problem dotyczyl chyba (z tego co wiem) tylko silnikow benzynowych 1.6 montowanych w Corollach i Avensisach.

adi

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2005, 09:22:14 »
Co do upustwo to raczej ciezko bedzie....

Samochody schodza na biezaco....polityka toyoty tez raczej nei przewiduje znizek raczej rozne promocje typu polaris itp.

Chcesz diesla bo robsiz duze przebigi roczne :?:  :?:

Sedanow chyba nie robia w japonii :roll:  :?:  :idea:

drakon

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2005, 10:28:00 »
Co do przebiegów to raczej nie są one za duże max 15kkm rocznie.
Zamierzam to autko kupić na dłużej   jakieś 10 lat ( to jednak kupa forsy) a  diesle mają opinie silników bardziej wytrzymałych od benzynowych i dlatego zastanawiam sie nad tą 2-litrówką  no i podobno można dołożyć jakiś chip-tuning  :?:    :D  
Rodzinka raczej standardowa 2+1 to raczej sedan mi wystarczy na urlopy   i w dieslu  jest ekonomiczny,
  robiłem symulacje wydatków przy benzynce i dieslu i wyszło mi że wyjde na zero po jakiś 5-6-ciu latach
A ta ekonomia będzie ważna szczególnie na początku użytkowania auta kiedy to jeszcze będzie do spłaty mały kredycik

Ale powiem jedno Czytając to forum to dostaje coraz większych stresów tyle tu jest uwag na temat corolki ia to olej, a to hamulce, a to angielskie i tureckie to shit . Pocieszam sięjednak tym , że opinia jaką posiada Toyota w świecie nie wzieła sięz niczego  

Jednak nadal jestem jeszcze nie zdecydowany co kupić  HELP  ME    2.0 D4D luna czy 1.6 VVT-i sol

adi

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpnia 2005, 11:59:43 »
J bym wolal 1.6 sol....zreszta watpei zebys jezdzil jednym samochodem 10 lat :roll:

drakon

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpnia 2005, 12:16:20 »
mój ostatni Opel Astra też wyprowadzony z salonu wytrzymał 8 lat   a gdzie oplowi do toyoty.

Jackal

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpnia 2005, 12:30:05 »
Drakon
Wszystko już wiesz, a kupując auto na 6 lat ... bierz lepsze, bo przez ten czas będziesz z niego korzystał, w ogóle nie martw sie ceną odsprzedaży po tak długim okresie.

looqasch

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2005, 12:31:08 »
A mój Fiat 128 jezdzi juz 30 lat i licze na kolejne  :cnice

drakon

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2005, 14:19:39 »
Cytat: Jackal
Drakon
Wszystko już wiesz, a kupując auto na 6 lat ... bierz lepsze, bo przez ten czas będziesz z niego korzystał, w ogóle nie martw sie ceną odsprzedaży po tak długim okresie.

No właśnie ale które z nich jest lepsze ??      :)
Wiem że trudno jest określić i powiedzieć jednoznacznie   " to jest lepsze ,kup to" nie oczekuje tego, ale jakieś sugesti na temat diesla by sięprzydały kiedyś dawno miałem golfa w dieslu ale to było dawno i do tej pory technologia napewno poszła do przodu , a ja napewno jestem z nią do tyłu, ostatnio jeździłem benzynką i na ten temat wiem trochęwięcej

ToyMan

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpnia 2005, 14:33:57 »
Witam
Też miałem ten sam problem w marcu tego roku.
Z moich wyliczeń wychodziło, że kupując D4D wyjdęna zero po 7-miu latach.
Tak długo jeszcze nie jeździłem żadnym samochodem i wobec tego zamówiłem 10 marca Sedana 1,6 SOL.
Wybór taki podyktowany był tym że Sedan to porządny bagażnik, 1,6 to trochęwięcej momentu i mocy od 1,4 a SOL to wyposażenie i różne układy trakcyjne.
Na wybór miejsca produkcji (Japonia - Turcja) nie licz. Wg mojej (i nie tylko mojej) wiedzy Sedany robi tylko Turcja. Na samochód czekałem 3,5 miesiąca (odebrałem 24 czerwca). Na jakość nie mogęnarzekać. Jeżeli były usterki to z racji niestarannego montażu dodatków przez ASO (np. autoalarm).
Na rabaty przy zamawianym modelu (a taki był mój) nie licz. Dostałem 1,5% rabatu (w dodatkach jak autolarm czy welurowe dywaniki itp) z racji że nie była to pierwsza TOYOTA kupowana przeze mnie u tego samego dealera.
Na minus zapisałbym Corolli:
- beznadziejnie słaby komputer (pokazuje tylko chwilowe i średnie zużycie paliwa oraz średnią prędkość) - więcej pokazywał mi komputer w Octavii 7 lat temu
- brak możliwośći wyboru koloru wnętrza (tapicerka jest prawie czarna i widać każdy pyłek i włosek)
Natomiast pozytywnie zaskoczony jestem zużyciem paliwa. Na trasie przy umiarkowanej jeździe (ok. 110 km/godz, chwilami przy wyprzedzaniu 140 km/godz) zużycie liczone dokładnie wg tankowania zawsze do pełna wyszło ok. 7,2 l/100 km - komputer pokazywał więcej. Oczywiście z czynną non-stop klimą i włączonymi światłami.

adi

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpnia 2005, 14:35:57 »
Cytat: ToyMan
Na samochód czekałem 3,5 miesiąca (odebrałem 24 czerwca)

strasznie dlugo czekales :roll:

czy na sedany dluzej sie czeka :roll: ja na 5d nei musialem czekac to on czekal na miei az wroce z wakacji tydzien :lol:

ToyMan

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2005, 14:49:47 »
Cytat: adi
Cytat: ToyMan
Na samochód czekałem 3,5 miesiąca (odebrałem 24 czerwca)

strasznie dlugo czekales :roll:

czy na sedany dluzej sie czeka :roll: ja na 5d nei musialem czekac to on czekal na miei az wroce z wakacji tydzien :lol:

Spróbuj zamówić model z wyższej półki dokładnie taki jaki Tobie odpowiada (nadwozie, silnik,kolor, dodatki) to sięprzekonasz jaki podadzą Ci termin dostawy.
Gdybym brał egzemplarz z placu lub wystawowy z salonu taki jaki mi dają, a nie taki jaki ja chcęto na pewno zakup byłby od ręki.
Zresztą gdybyśmy policzyli ile jest sprzedawanych 1,4 Hatchbacków 3 i 5d w wersjach TERA i LUNA a ile 1,6 Sedanów SOL to miałbyś odpowiedź, dlaczego dealer nie trzyma ich na placu a importer sprowadza tylko na zamówienie.

adi

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2005, 15:10:55 »
Ja tam wybralem kolor silnik i wszytsko jakei chcialem i bez problemu:)

Leniwiec

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2005, 15:18:08 »
Jak jeździsz mało (a 15kkm rocznie to jest mało) to lepiej weź benzyne. Ja jeżdże D4D od trzech lat i moge powiedzieć że mi sięzwrócił (90kkm), ale to też takie tylko dodawanie sobie otuchy  :lol: Choć nie powiem, żebym żałował wyboru diesla  :twisted:
Natomiast w paru kwestiach może sprowadze Cięna ziemie:
1. Zapomnij o chipowaniu - w Toyocie jest to moduł za kupe siana (jeśli TTE) lub za troche mniejszą kupe siana (jeśli nie TTE) - tak czy siak jak liczysz sięz kasą, a na to wygląda, to możesz o tej kwestii zapomnieć.
2. Same przeglądy diesla są sporo droższe niż benzyny plus wymiana rozrządu przy 105kkm.

Na Twoim miejscu jeśli już chcesz diesla to lepiej pomyśl o 1.4 D4D a nie 2.0   :chmmm Wyścigówka z tego nie będzie, ale skoro kupujesz sedana to i tak chyba nie to Ci w głowie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl