Autor Wątek: Co kupić?  (Przeczytany 11248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Leniwiec

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Sierpnia 2005, 15:27:39 »
Teraz zauważyłem, że nie ma sedana 1.4 D4D Sol  :(
Ale jest w wersji kombi, a jeśli faktycznie chcesz jeździć tym jakieś 10 lat to chyba będzie to rozwiązanie optymalne, w końcu nigdy nie wiadomo kiedy rodzina siępowiększy i trza będzie wziąść pół mieszkania na wakacje  :twisted:

Aha, i choćby nie wiem co bierz metalika. Ja mam "zwykły" lakier i żałuje, że nie poczekałem na wersje metalic   :(

ToyMan

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Sierpnia 2005, 16:15:33 »
Cytat: Leniwiec
Teraz zauważyłem, że nie ma sedana 1.4 D4D Sol  :(

W cenniku lipcowym jeżeli chodzi o modele z silnikiem wysokoprężnym i wersjęSOL występują:
D-4D 1,4 (90 KM) - Wagon (75,4 tys zł)
D-4D 2,0 (116 KM) - Hatchback 3 i 5d, Sedan, Wagon (80,4 82,4 83,4 84,4 tys. zł)
Wg mnie diesel jest dla tych którzy jeżdżą bardzo dużo (np 100 000 km/rok).

Blue Lady

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Sierpnia 2005, 16:26:00 »
Cytat: ToyMan
zużycie liczone dokładnie wg tankowania zawsze do pełna wyszło ok. 7,2 l/100 km - komputer pokazywał więcej. Oczywiście z czynną non-stop klimą i włączonymi światłami.

Tak sie zastanawiam.....Co wspolnego ze zuzyciem paliwa maja wlaczone swiatla?
Klima rozumiem ale swiatla....?

EDIT.....

Juz mnie Prezes uswiadomil co wspolnego ze zuzyciem paliwa maja wlaczone swiatla...  :oops:    :cnice

ToyMan

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Sierpnia 2005, 16:50:34 »
Cytat: Blue Lady
Cytat: ToyMan
zużycie liczone dokładnie wg tankowania zawsze do pełna wyszło ok. 7,2 l/100 km - komputer pokazywał więcej. Oczywiście z czynną non-stop klimą i włączonymi światłami.

Tak sie zastanawiam.....Co wspolnego ze zuzyciem paliwa maja wlaczone swiatla?
Klima rozumiem ale swiatla....?

Wykraczamy poza temat wątku, ale postaram Ci sięprzybliżyć temat.
Do świecenia żarówek czy innego dowolnego źródła światła potrzeba dostarczyć energięelektrycznej, która wytwarzana jest przez najogólniej mówiąc prądnicę(alternator w samochodzie). Do napędu prądnicy też jest potrzebna energia, którą w samochodzie wytwarza silnik spalinowy. Im więcej energii ma dawać prądnica (więcej włączonych odbiorników elektrycznych) tym więcej trzeba dostarczyc jej energii do obracania wirnikiem prądnicy. A skąd w samochodzie wziąć więcej energii ? Przez dostarczenie silnikowi wiecej paliwa. To wszystko oczywiście wielki skrót myślowy, ale podręcznik fizyki wszystko Ci wyjaśni.
Dokładni Niemcy już kilkadzsięsiąt lat temu wyliczyli o ile wzrośnie w skali kraju zużycie paliwa i zwiazane z tym zatrucie atmosfery gdyby wprowadzić obowiązek jazdy na światłach przez całą dobę. Po wyliczeniach jak na razie zrezygnowali z tego pomysłu. Ostatnio taka dyskusja toczona była bodajże w Anglii gdzie też ze względu na ochronęśrodowiska też na razie zrezygnowano z pomysłu jazdy na światłach przez całą dobę.
W skali jednego samochodu to niby nieduży wzrost (poniżej 1 %) zużycia paliwa, ale razy ilość samochodów razy przebieg razy wzrost zużycia to już pokaźna liczba.

Blue Lady

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Sierpnia 2005, 16:59:23 »
Znowu poza tematem.....

ToyMan dzieki za wytlumaczenie   :cnice  

Podobnie wytlumaczyl mi to Ambrozy....

Dzieki ze czuwacie i uswiadamiacie nieswiadomych......tak szybko   :adiabelek  

A zeby byc w temacie....
Drakon
Ja wybralabym lepiej wyposazona wersje bo zwieksza ona komfort jazdy i bezpieczenstwo na codzien. W koncu zamierzasz dlugo uzytkowac auto i nie bedziesz jezdzil samwiec po co sobie pozniej pluc w brode ze moglo miec to i to i to...

Bartek72

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Sierpnia 2005, 17:02:52 »
Cytuj (zaznaczone)
Sedanow chyba nie robia w japonii  

Jak to? Ktos tu na forum sie ostatnio zarzekal, ze ma "japonskiego" sedana.
Co prawda z tureckimi swiatlami...  :lol:

Jackal

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Sierpnia 2005, 17:04:46 »
Niezłe te ceny, nie lepiej Avensisa?

mynthon

• Gość
Re: Co kupiÌ?
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Sierpnia 2005, 17:35:11 »
Cytat: drakon
 W tym porównaniu wyższa cena  disla zwraca siępo 6 latach licząc tylko różnicęw kosztach i ilości spalonego paliwa liczyłem

to jest naprawde duzo czasu, nie liczysz do tego dorższych przeglądów o których tutaj pisali, i nie wiesz co bedzie za te 6 lat. Jesli jestes pewien ze nie bedziesz wiecej jezdził to chyba odpowiedz masz pewną, a jesli nie to moze lepiej sie zabezpieczyc. Nie wiem jaka jest roznica w cenia między tym mniejszym dieslem a 2.0. I najwazniejsze jakie masz zaciecia, czy lubisz sobie troche popędzic? Bo benzynka niestety u mnie troche dławi taki pragnienia przy podjechaniu na stacje, a jak jezdze dieslem to mniej to odczuwam.

adi

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Sierpnia 2005, 18:15:00 »
przeciez jest dieles  sedan sol :roll:  :roll:  :roll:

cos kolo 78 000 :shock:

STAMP

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Sierpnia 2005, 20:12:31 »
Ja mojego SEDANA  odbieram w środe.Miałem okazje zobaczyć go prawie zaraz po dotarciu do salonu.Jest turecki, na lusterku wisiała metka a na niej "made in turkey"Czekałem na niego prawie 4-miesiące ale może sięzdarzyć ze na składzie będą mieli akurat taki jaki Ci odpowiada i może być  szybciej.Ważny jest też chyba moment składania zamówienia.Samochody przypływają statkiem i dlatego musi siętych zamówień trochęzebrać.Z tego co wiem sedany robią na nasz rynek jedynie w Turcji ale dobrze sobie go oglądnełem i nie było siędo czego przyczepić, czas pokaże.Mój jest z silnikiem WT-I 1,6  Luna i instrukcja przewiduje zużycie oleju nawet 1l na 1000km, tłumaczą tam też błedy w ocenianiu rzeczywistego zużycia oleju.Zobaczymy.Hej.

CarinaGTI

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Sierpnia 2005, 20:22:44 »
Cytat: Leniwiec
Natomiast w paru kwestiach może sprowadze Cięna ziemie:
1. Zapomnij o chipowaniu - w Toyocie jest to moduł za kupe siana (jeśli TTE) lub za troche mniejszą kupe siana (jeśli nie TTE) - tak czy siak jak liczysz sięz kasą, a na to wygląda, to możesz o tej kwestii zapomnieć.

no bez przesady, ja jeżdże schipowany i nikt tego ci nie sprawdzi, a przyjemność z jazdy niebo a ziemia-poza tym po co przepłacac!!??, a jak silnik padnie (bardzo male rpawdopodobnieństwo) to wgrywasz program, serięi wsio, mój D4D tak własnie ma :-DD hy hy a koszt śmiesznie niski z 1/5 tego co chce TTE
Bierz D4D!!!!!! nawet sięnie zastanawiaj!!!

drakon

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Sierpnia 2005, 20:26:27 »
Cytat: adi
przeciez jest dieles  sedan sol :roll:  :roll:  :roll:

cos kolo 78 000 :shock:

78 200 kosztuje 2.0  LUNA
83 400 ...........2.0  SOL

A 83400 to już prawie awensis a te to trzeba cholernie  pilnować bo sięzłodziejom podobają
A może mnie ktoś oświecić kosztami przeglądów w dieslu?

Leniwiec

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Sierpnia 2005, 22:20:14 »
Cytat: CarinaGTI
no bez przesady, ja jeżdże schipowany i nikt tego ci nie sprawdzi, a przyjemność z jazdy niebo a ziemia-poza tym po co przepłacac!!??, a jak silnik padnie (bardzo male rpawdopodobnieństwo) to wgrywasz program, serięi wsio, mój D4D tak własnie ma :-DD hy hy a koszt śmiesznie niski z 1/5 tego co chce TTE
Bierz D4D!!!!!! nawet sięnie zastanawiaj!!!

To znajdź mi schipowany 2.0 D4D   :twisted:  
Ja w kontekście chipowania mówiłem o 2.0 bo taki był pierwotny zamiar autora tego wątku, a Ty chyba o 1.4 piszesz   :chmmm  
Dlatego doradzam 1.4 D4D Sol kombi w tym konkretnym przypadku.

drakon

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Sierpnia 2005, 22:31:27 »
Sory panowie al ja gdzieś na tym forum znalazłem wypowiedź właśnie o chipie 2.0 ale teraz to bij zabij ale nie mogętego znaleźć (albo ja źle coś zrozumiałem) ktoś pisał że chip do 2.0 jest już dostępny od dawna  a do 1.4 dopiero mają zrobić  myślęo D4D
To teraz ja nie wiem ?? może mi sięciś pochrzaniło z tymi E9  E12. E1 1czy jak tam dalej :)  sory ale ja dopiero odkrywam Swiat TOYOTY ale już mi sięon podoba    fajne forum i mili Forumowicze :) oby tak dalej

To jak Panie  Carina GTI jest z tym chipem   bo wlałeś trochęnadzieji w moje serce   a tu masz Pan Leniwiec postawił mi wiadro zimnej wody, mam je wylać sobie na głowe??

OOOOOOOOOOO!! MAM!!! http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=5493
PANOWIE PROSZÊ SIÊ USTOSUNKOWAÆ [/b]

Leniwiec

• Gość
Co kupiÌ?
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sierpnia 2005, 00:35:29 »
Może na początek wyjaśnijmy sobie jedną rzecz - chipowanie silnika wg mnie to jest przeprogramowanie komputera sterującego, tak jak można to zrobić np. z silnikami TDI.
Do 2.0 D4D masz natomiast tylko moduły/boxy (jak zwał tak zwał), które wpinasz między kompa a listwe wtryskową. W Toyocie oczywiście je dostaniesz ale za sporą kase (minimum to chyba teraz 4k PLN) - do 2.0 90KM oraz 110KM są boxy TTE, a do 2.0 116KM boxy firmuje RT Performance, ale defacto to też TTE, czyli Toyota Team Europe, dlatego dostaniesz je w ASO.
Na rynku są też moduły innych firm (np. Vtech, Hopa). Różnica między modułami TTE a firm zewnętrznych jest taka, że TTE daje troche więcej KM ale za to mniej Nm (tyle specyfikacje) oraz inne jest miejsce montażu - TTE montuje sięprzy komputerze za schowkiem pasażera, a moduły innych firm wpinasz w komorze silnika bezpośrednio przed listwą.
Jednak zasada działania w obu przypadkach jest ta sama - modyfikowana jest tylko ilość podawanego paliwa.
A jeśli masz możliwość przeprogramowania kompa, to ustawia siętroche więcej parametrów niż tylko ilość paliwa. Niestety sterowniki Denso, jakie są w 2.0, nie dają sięprogramować.

Jak to wygląda w przypadku 1.4 D4D to nie wiem, bo nie miałem nigdy do czynienia z tym silnikiem, ale z tego co można wyczytać na forum ma sterownik Boscha, więc chyba można go zchipować z prawdziwego zdarzenia    :chmmm

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl