Może na początek wyjaśnijmy sobie jedną rzecz - chipowanie silnika wg mnie to jest przeprogramowanie komputera sterującego, tak jak można to zrobić np. z silnikami TDI.
Do 2.0 D4D masz natomiast tylko moduły/boxy (jak zwał tak zwał), które wpinasz między kompa a listwe wtryskową. W Toyocie oczywiście je dostaniesz ale za sporą kase (minimum to chyba teraz 4k PLN) - do 2.0 90KM oraz 110KM są boxy TTE, a do 2.0 116KM boxy firmuje RT Performance, ale defacto to też TTE, czyli Toyota Team Europe, dlatego dostaniesz je w ASO.
Na rynku są też moduły innych firm (np. Vtech, Hopa). Różnica między modułami TTE a firm zewnętrznych jest taka, że TTE daje troche więcej KM ale za to mniej Nm (tyle specyfikacje) oraz inne jest miejsce montażu - TTE montuje sięprzy komputerze za schowkiem pasażera, a moduły innych firm wpinasz w komorze silnika bezpośrednio przed listwą.
Jednak zasada działania w obu przypadkach jest ta sama - modyfikowana jest tylko ilość podawanego paliwa.
A jeśli masz możliwość przeprogramowania kompa, to ustawia siętroche więcej parametrów niż tylko ilość paliwa. Niestety sterowniki Denso, jakie są w 2.0, nie dają sięprogramować.
Jak to wygląda w przypadku 1.4 D4D to nie wiem, bo nie miałem nigdy do czynienia z tym silnikiem, ale z tego co można wyczytać na forum ma sterownik Boscha, więc chyba można go zchipować z prawdziwego zdarzenia :chmmm