Autor Wątek: Przegląd po 90 tys.  (Przeczytany 29906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pap

• Gość
Odp: Przegląd po 90 tys.
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2005, 12:14:29 »
Cena tarcz to na pewno 280 zl za komplet na przod, 276 mm, 25 mm grubosc (25 czy 26 ma byc bo ja sie juz gubie)...

Za tarcze 260 mm / 25 mm cena jest 220 za komplet z tego co sie dopytalem.

PAGID to znana i ponoc dobra niemiecka firma wiec warto by sprawdzic - no i wychodzi niedrogo...
Tylko czy na pewno mam ystem ATE...

Pozdrowka!
Pap

pap

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2005, 12:39:22 »
Troche klockow dostepnych jest tez niby tutaj:

http://www.ekatalog.intercars.com.pl/

Ale wlasnie nie za bardzo wiem czy to aby na pewno pasuje do 276 mm tarcz...   :chmmm  

Jeszcze 2 ciekawe adresy jakby co http://www.kioto.pl i http://www.japparts.pl

Pozdrowka,
Pap :)

W ostatecznosci moge kupic klocki z ASO, ale wolalbym jak juz wydac tyle samo kaski a kupic cos znacznie leprzego niz dac ASO zarobic 100% na posrednictwie...

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2005, 12:44:34 »
pap, a te zimmermany to wentylowane i nawiercane ??

pap

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Sierpnia 2005, 12:48:37 »
Niestety zwykle :(

U oficjalnego dystrybutora (www.lewian.com.pl) kosztuja 220 za sztuke, a przez mts24 (podobno bezposredni import z Niemiec) 280 za pare. Ktos juz kupowal z mts24 i byl zadowolony na forum, firma ma tez sporo pozytywow na allegro wiec sie zastanawiam czy zaryzykowac czy wybulic 440 i przez lewiana kupic.

Ogolnie jakas kiszka jest z czesiami zamiennymi - nie kumam, wszyscy sie w aso serwisuja do konca zycia samochodow czy jak :( Nawet w intercarsie (przeciez to duza siec hurtowni) nie maja jak widze w internecie w ofercie tarcz innych niz 260 mm).

Bede przy okazji kolo intercars'u to wdepne i sie zapytam - moze maja nieaktualna strone, chociaz z tego co widzialem dosc ja aktualizuja...

Pozdrowka,
Pap

GrzegorzN

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpnia 2005, 14:15:23 »
W zeszłym roku wymieniałem pasek rozrządu z osprzętem (chyba to był wrzesień). Pytałem w wielu miejscach (w ASO również) i w końcu zdecydowałem sięna poleconego mechanika. Ten szukał części parędni i w końcu doszedł do wniosku że najtaniej jest kupić części w serwisie ASO (Rybnik)   :aduh . Przedstawił mi wtedy wyliczenie: ASO ok. 850, pozostali powyżej 900. Dodam tylko że ASO zażyczyło sobie za wymiane 1350zl (Zabrze). W sumie z robocizna kosztowała mnie wymiana rozrządu poniżej 1000zl.

Cytat: pap
3. Ostatnio zalany olej to Mobil1 5w50. Czy na zime warto zmienic na Mobil1 0w40? Roznica w cenie nieduza wiec tak sie zastanawiam.

Jak już wspominałem w innym wątku rok temu pokusiłem sięna takową zamianę. Od tego czasu silnik łykał olej (1,5l pomiedzy wymianami). Teraz znów wróciłem do 5w50 i nie będęjuż eksperymentował.
Co do różnicy w cenie, 5w50 to około 30zl/l a 0w40 około 50zl/l. Biorąc pod uwagęże do D4D wchodzi ponad 6l oleju to różnica nie jest chyba mała.

Pozdrawiam
Grzegorz

pap

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Sierpnia 2005, 14:22:32 »
ASO chce za wymiane rozrzadu 1200. Pasek napedza rowniez pompe wody z tego co sie orientuje - ale chyba nie wymienia sie jej profilaktycznie podczas wymiany rozrzadu jak w Oplach? W instrukcji w sumie nic o tym nie ma...

Ostatnio jak bylem (pare dni temu) w Selgrosie to wydawalo mi sie ze roznica w cenie na 4 litrach byla cos kolo 30 zl... ale moze cos mi sie pokrecilo - sprawdze jeszcze raz.

Pozdrowka!
Pap

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2005, 15:53:50 »
ja niestety kupowalem przez lewiana i zabulilem 440 bo jakos na mts24 nie wpadlem

valeo75

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Sierpnia 2005, 09:28:27 »
1. Tarcze zimmermanna kupiłem od mts24 kontakt via allegro. 276 mm, pasują, b. fajne, nie drży mi kierownica przy hamowaniu; tylko ja chyba zapłaciłem za mało (już o tym pisałem), tzn. sprzedawca chyba się"machnął" bo mi poliiczył 190 zł za komplet; 280 to chyba bardziej realna cena; ale polecam

2. klocki wstawili mi oryginały, bo nie mogli jeszcze dostać dobrych podróbek (stosują zazwyczaj kashyamy), a ja niczego ciekawego nie znalazłem; klocki do tych większych tarcz są podobne na długość, ale szersze - w porównaniu do modelu z przed face liftingu;

3. pasek rozrządu - pytałem sięswojego mechanika, ale podchodzą do tego spokojnie, nie planują wymiany przy określonym przebiegu, lecz raczej wtedy, kiedy ocenią, że jest już konieczność; mówili coś o avenach d4d, które spokojnie robiły po 150 tys km, podobno ten silnik jest niekolizyjny i nawet w razie awarii paska nie ma tragedii z powyginanymi częściami silnika;

valeo75

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Sierpnia 2005, 09:35:03 »
Klocki hamulcowe:
Dla systemu hamulcowego ATE
PAGID T3089 130zł (lub LUCAS GDB3163)

Dla systemu hamulcowego AISIN
PAGID T3044 150zł/kompl przód

Tylko sakd mam wiedziec jaki mam system :( Chyba ze do ASO uderzyc,

Co do systemu, to sięnie znam za bardzo, ale ja ostatnio byłem w ASO Wiśniewski w Wawie (polecany generalnie na forum jako dobry serwis) właśnie żeby sprawdzić, czy mam własciwie dobrane klocki (to inna historia zresztą), ale od mechanika usłyszałem, że są OK, bo do mojego modelu (d4d kombi po face liftingu) jest jeden rodzaj klocków; może zadzwoń do tej właśnie ASO i siępodpytaj;

pap

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sierpnia 2005, 10:24:48 »
Cytat: valeo75
mówili coś o avenach d4d, które spokojnie robiły po 150 tys km, podobno ten silnik jest niekolizyjny i nawet w razie awarii paska nie ma tragedii z powyginanymi częściami silnika;

Cienx !

Mi w ASO mowili ze D4D 2.0 JEST kolizyjny wlasnie i w razie pekniecia paska dzieje sie istna rzez, potop, hekatomba i aramgedon na raz   :aduh  

Fajnie ze mts24 jest wiarygodny - zamowie tam tarcze niedlugo. Klocki chyba te pagidy lykne.

Pozdrowka,
Pap   :bangel

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sierpnia 2005, 10:45:39 »
podobno ten silnik jest niekolizyjny i nawet w razie awarii paska nie ma tragedii z powyginanymi częściami silnika;
oj boje sie ze to nie jest prawdą bo z tego co słyszałem to jest kolizyjny jak wiekszosc diesli

giepe

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sierpnia 2005, 10:57:41 »
Cytat: pap
Mi w ASO mowili ze D4D 2.0 JEST kolizyjny wlasnie i w razie pekniecia paska dzieje sie istna rzez, potop, hekatomba i aramgedon na raz   :aduh  

Mi dokładnie to samo powiedzieli! No i jeszcze podali koszt naprawy -- od 6 tys. zł. wzwyż!

Z rozrządem w mojej Ave'99 D4D jest dziwna sprawa. Obecnie na liczniku mam 150tys., ale zmieniam gdyż pasek (nie wiem czy coś poza tym) wymieniany był przez poprzedniego właściciela (Niemca) przy przebiegu 69tys. km.
Dlaczego akurat przy takim? Mogęjedynie domyślać się-- zmieniał we wrześniu, a trzyletnia gwarancja kończyła mu sięw listopadzie 2002. Jednak doradca serwisowy z ASO powiedział mi, że jak pracuje 10lat w ASO to nigy nie wymieniali paska w ramach gwarancji.

Od kupna wytrzymałem trzy miesiące, a że za 2 tygodnie wybieram siędo Hiszpanii, to właśnie wczoraj umówiłem sięw ASO na wymianękompletnego rozrządu za 1080zł.
Kalkulacja (z grubsza) wyglądała tak:
- wymiana paska rozrządu (części i robocizna) 484zł bo obecnie podpada pod akcję"serwis dobrych cen"
- dwa napinacze po sto kilkadziesiąt zł
- reszta za coś czego nie dosłyszałem, bo pan od części szeptał z panem doradcą serwisowym

Dlaczego nie robiępoza ASO? Rozpoznawałem sprawę, ale jeden z polecanych mi mechaników po kilku dniach dał mi odpowiedź, że nie jest w stanie kupić części. Dokładniej, to powiedział, że paska oferowanego w ramach tzw. zamienników nie założy mi, bo nie będzie ryzykował.

Pozdrawiam
Grzesiek

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Sierpnia 2005, 11:12:50 »
. klocki wstawili mi oryginały, bo nie mogli jeszcze dostać dobrych podróbek (stosują zazwyczaj kashyamy)

nie ma kashiyamy do tych tarcz

klocki do tych większych tarcz są podobne na długość, ale szersze - w porównaniu do modelu z przed face liftingu

dokladnie.

kiedy ocenią, że jest już konieczność; mówili coś o avenach d4d, które spokojnie robiły po 150 tys km, podobno ten silnik jest niekolizyjny i nawet w razie awarii paska nie ma tragedii z powyginanymi częściami silnika

ja bym nie ryzykowal silnik jest na pewno kolizyjny
ze strony intercars:
pasek contitech 270 pln
napinacz evr 268 pln
rolka evr 231 pln
wychodzi jakies 780 pln mozna dostac jakis rabat i do tego nalezy doliczyc robocizne

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Sierpnia 2005, 15:55:50 »
heh,znam osobiście gościa co zrobił 170kkm na rozrządzie w Carinie, tylko że ten rozrząd odmówił posłuszeństwa w połowie francji, co kosztowało tyle że zapłaciłby mniej za generalkęsilnika...

co do wymiany pompy wody razem z rozrządem - wolęmieć raz rozebrane auto niż próbować "oszczędzać" w/w metodą i stać gdzieś po drodze. po 105kkm pompa może być wciąż ok, a cholera ją wie czy po 110 nie odmówi posłuszeństwa :)

osobiście wolęzrobić 10kkm wcześniej i mieć święty spokój niż jak to już ktoś tu napisał "jeździć jak na szpilkach"

pzdr
3VZ.pl

valeo75

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Sierpnia 2005, 09:16:09 »
Dzięki za info. No to jeszcze popytam z tą niekolizyjnością lub kolizyjnością d4d. Nie zamierzam natomiast broń Boże robić za avena "doświadczalnego" i sprawdzać ile przejedzie bez wymiany do awarii...
W ASO na pewno nie będęwymieniał, bo 80 zł brutto za roboczo-godzinęto nie jest cena "okazyjna", a części można kupić oryginalne... Pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl