Kilka uwag odnośnie LPG w Ave:
1/ jeżeli ktoś chce oszczędzić na instalacji izdecydować sięna 2. generację- no problem. Znam dwie osoby, które jeżdżą bez problemów i osbie chwalą. Ja jednak zdecydowałem sięna sekwencję. Przede wszystkim zalezało mi na (teoretycznie) bezobsługowej instalacji, nie obniżajacej mocy i dynamiki auta a jeżeli do tego dodamy dużo niższe ceny na 4. generacjęanieżeli miało to miejsce jeszcze choćby 6-8 mies. temu wybór był prosty.
2/ w koło whodzi nawet butla 51 l, inne rozwiązanie anieżeli zbiornik toroidalny nie wchodziło w grę. Na pełnowymiarowe koło dostaniesz (przyanjmniej powinieneś dostać) ochraniacz materiałowy. Możesz sięzdecydować na dojazdówkę(nówka - ok. 1200 zł, używana ok. 200 zł) albo na jakiś siuwaks w spreju. Tym ostatnim rozwiązaniem nie byłem zainteresowany, więc nie znam szczegółów od strony praktycznej.
3/ dobrze zestawiona instalacja sekwencyjna powinna palić max. 10-15% LPG więcej anieżeli noPb. Dynamika powinna być zachowana. Przejście noPb->LPG nie wcześniej niż przy 30-35 st. C.
4/ także w sekwencji trzeba dbać o filterki (20.000 km) - stąd określenie "teoretycznie bezobsługowa".
5/ nie powinniście czuć LPG albo czego, co przypomina zapach metanu w środku kabiny.
6/ sekwencjęustawia sięza pomoca laptopa (można zmieniać ustawienia wielu parametrów zdalnie) a nie ucha

Istnieje możliwość dokupienia kabelka łączącego komputer z laptopem. Uwaga: sterowniki często ulegają procesowi aktualizacji ze strony producenta. Serwis powinien dokoać upgrade'u bezpłatnie. Niektórzy producenci umieszczają soft na swoich stronach firmowych.
7/ Aktualny koszt sekwencji do wersji 2-litrowej, bez VVTi - od. 3000-4200 zł w zależności od instalacji.
8/ Nie potrafiępowiedzieć, która instalacja najlepsza. Jedni sobie chwalą BRC, inni Princa, jeszcze inni polską DTGas... Jednak wszystko zależy od SERWISU. Zapamiętajta to sobie