Autor Wątek: Sekwencja w Avensisie  (Przeczytany 3179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nygus

• Gość
Sekwencja w Avensisie
« dnia: 24 Sierpnia 2005, 08:59:43 »
Kilka uwag odnośnie LPG w Ave:
1/ jeżeli ktoś chce oszczędzić na instalacji izdecydować sięna 2. generację- no problem. Znam dwie osoby, które jeżdżą bez problemów i osbie chwalą. Ja jednak zdecydowałem sięna sekwencję. Przede wszystkim zalezało mi na (teoretycznie) bezobsługowej instalacji, nie obniżajacej mocy i dynamiki auta a jeżeli do tego dodamy dużo niższe ceny na 4. generacjęanieżeli miało to miejsce jeszcze choćby 6-8 mies. temu wybór był prosty.
2/ w koło whodzi nawet butla 51 l, inne rozwiązanie anieżeli zbiornik toroidalny nie wchodziło w grę. Na pełnowymiarowe koło dostaniesz (przyanjmniej powinieneś dostać) ochraniacz materiałowy. Możesz sięzdecydować na dojazdówkę(nówka - ok. 1200 zł, używana ok. 200 zł) albo na jakiś siuwaks w spreju. Tym ostatnim rozwiązaniem nie byłem zainteresowany, więc nie znam szczegółów od strony praktycznej.
3/ dobrze zestawiona instalacja sekwencyjna powinna palić max. 10-15% LPG więcej anieżeli noPb. Dynamika powinna być zachowana. Przejście noPb->LPG nie wcześniej niż przy 30-35 st. C.
4/ także w sekwencji trzeba dbać o filterki (20.000 km) - stąd określenie "teoretycznie bezobsługowa".
5/ nie powinniście czuć LPG albo czego, co przypomina zapach metanu w środku kabiny.
6/ sekwencjęustawia sięza pomoca laptopa (można zmieniać ustawienia wielu parametrów zdalnie) a nie ucha ;) Istnieje możliwość dokupienia kabelka łączącego komputer z laptopem. Uwaga: sterowniki często ulegają procesowi aktualizacji  ze strony producenta. Serwis powinien dokoać upgrade'u bezpłatnie. Niektórzy producenci umieszczają soft na swoich stronach firmowych.
7/ Aktualny koszt sekwencji do wersji 2-litrowej, bez VVTi - od. 3000-4200 zł w zależności od instalacji.
8/ Nie potrafiępowiedzieć, która instalacja najlepsza. Jedni sobie chwalą BRC, inni Princa, jeszcze inni polską DTGas... Jednak wszystko zależy od SERWISU. Zapamiętajta to sobie :)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Sekwencja w Avensisie
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2005, 15:06:46 »
Teraz BRC Sequent 24 mozna zalozyc juz za 3tysiaki z hakiem podobno calkiem, całkiem ...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
Sekwencja w Avensisie
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2005, 17:59:47 »
Cytuj (zaznaczone)
także w sekwencji trzeba dbać o filterki (20.000 km) - stąd określenie "teoretycznie bezobsługowa".
ja wymieniam co 5 kkm i polecam robić to samo - gaz mamy cholernie zasyfiony.

Cytuj (zaznaczone)
Aktualny koszt sekwencji do wersji 2-litrowej, bez VVTi - od. 3000-4200 zł w zależności od instalacji.

nie ma znaczenia czy jest VVTi, czy nie - zasada sterowania jest podobna - wtrysk w czasie rzeczywistym - więc cena powinna być taka sama.

Cytuj (zaznaczone)
inne rozwiązanie anieżeli zbiornik toroidalny nie wchodziło w grę
a niekoniecznie - ja montujęwyłącznie butle bo wystające koło leżące w bagażniku mnie drażni - wcale nie zyskuje sie tak tej pojemnośći. Prosty bagaż sie zmieści a jak chcęprzwozić coś szerokiego - trudno - jadęinnym autem

a co do reszty to zgoda w całej rozciągłości.

topol

• Gość
Sekwencja w Avensisie
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2005, 15:29:49 »
Cytat: Nygus
Na pełnowymiarowe koło dostaniesz (przyanjmniej powinieneś dostać) ochraniacz materiałowy.

Stako - producent zbiorników doącza je do swojego produktu, jak słyszałem....
 :lol:

Nygus

• Gość
Sekwencja w Avensisie
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:35:34 »
Cytuj (zaznaczone)
Aktualny koszt sekwencji do wersji 2-litrowej, bez VVTi - od. 3000-4200 zł w zależności od instalacji.

nie ma znaczenia czy jest VVTi, czy nie - zasada sterowania jest podobna - wtrysk w czasie rzeczywistym - więc cena powinna być taka sama.

Cytuj (zaznaczone)
a niekoniecznie - ja montujęwyłącznie butle bo wystające koło leżące w bagażniku mnie drażni - wcale nie zyskuje sie tak tej pojemnośći. Prosty bagaż sie zmieści a jak chcęprzwozić coś szerokiego - trudno - jadęinnym autem

a co do reszty to zgoda w całej rozciągłości.[/quote]

cenę4200 podałem jako ciekawostkędla posiadaczy V6 - mea culpa, nie wspomnaiełem o tym.

co do zbiornika - o gustach sięnie dyskutuje, tez kiedyś miałem butlę(Laguna), ale przy drugim dziecku i stosunkowo wąskim bagażniku w Ave, butla w koło była po prostu koniecznością.

topol

• Gość
Sekwencja w Avensisie
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2005, 10:25:06 »
Cytat: p_flori
Cytuj (zaznaczone)
także w sekwencji trzeba dbać o filterki (20.000 km) - stąd określenie "teoretycznie bezobsługowa".
ja wymieniam co 5 kkm i polecam robić to samo - gaz mamy cholernie zasyfiony.

Cytuj (zaznaczone)

Cytuj (zaznaczone)

a co do reszty to zgoda w całej rozciągłości.

Koło zapasowe wożębądź w bagażniku, bądź za swoim fotelem... Co oznacza, iż jadąc w 3 osoby, mogęmieć cały bagażnik do dyspozycji. Co przy przewożeniu "wrażliwych" rzeczy może mieć spore znaczenie... Poza tym
łatwiej przerzucić koło zapasowe niż butlę;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl