Autor Wątek: Wymiana chłodnicy (F)  (Przeczytany 39751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana chłodnicy (F)
« dnia: 29 Sierpnia 2005, 08:09:51 »
Leje mi jak przez sito. Po zakupie cos tam łzawilo to dolalem plynu z tesco (jakas organika) . Pisalo ze zalecany do aluminiowych a tu zaczelo sie po jakims czasie lac jak .... Moze to tylko zbieg okolicznosci ale i tak sie leje. Probowalem jakiegos proszku to pomoglo na chwile ale teraz znowu cieknie. Prosze o podanie procedury płukania układu chłodzenia i wymiany chłodnicy. W ksiazce nie mam a tu tez nie natrafilem.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 14:05:07 wysłana przez Miche »
Cari E  Black demon

zawika1

• Gość
Odp: Wymiana chłodnicy (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2005, 09:00:57 »
To bardzo prosta sprawa.
Jak wymieniałem swoją, to po spuszczeniu płynu chłodniczego przez specjalny zaworek(jest na dole po lewej stronie-patrząc od przodu do komory silnika), odpiąłem trzy gumowe wężyki-od zbiornika wyrównawczego,gruby z prawego górnego rogu chłodnicy i trzeci, z dołu  po lewej stronie.
Następnie trzeba odłączyć "elektrykę".Odkręcasz czrną podłużną skrzyneczkęz przekaźnikami(jest przykręcona do chłodnicy) a następnie "odpinasz" zasilanie wentylatorów oraz czujnika temperatury. Znajduje sięw dolnym lewym rogu chłodnicy.Jeżeli będziesz miał trudności z sięgnięciem do którychś z tych kostek, to najpierw odkręć chłodnicę. Trzymają ją dwie obejmy z góry w każdej po jednej śrubie. Z dołu nie jest przykręcona, jest tam tylko specjalnie ukształtowane miejsce na "dno" chłodnicy. Jak chłodnicęmasz już na zewnątrz autka to demontujesz wentylatory i wykręcasz czujnik temperatury płynu chłodniczego. Nową wkładasz i "uzbrajasz" powtarzając czynności w odwrotnej kolejności.
Ja zrobiłem to w ten sposób i nic innego nie odkręcałem, choć na początku myślałem, że bez demontażu np. atrapy i innych okolicznych"zasłonek" sięnie obędzie :-DD .
Jak zalejesz płynem chłodnicęto potem przez jakiś tydzień kontroluj jego poziom w zbiorniku wyrównawczym.
Chłodnica odpowietrza sięsama więc podczas jazdy zgromadzone w układzie chłodzenia powietrze, będzie uciekać i poziom płynu w zbiorniczku napewno sięzmniejszy.
Powodzenia i pozdrawiam.

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2005, 09:26:33 »
A plukanie woda destylowana jak wykonac? Wlac, pokrecic silnikiem i wylac przez ten zaworek czy przez weza?
Cari E  Black demon

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2005, 09:34:19 »
Płukanie zrób przed zamontowaniem nowej chłodnicy. Żeby syfki ze starej siętam nie dostały to najlepiej po demontażu i wylej przez wąż.
Pozdrawiam.

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2005, 14:34:18 »
A czy korzystne jest wylewanie plynu przez korek w silniku czy jest to zbedny trud?
Cari E  Black demon

topol

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2005, 14:41:43 »
Teoretycznie może i lepiej, ale w praktyce to chyba bez znaczenia bo masz poziomu przepływ cieczy...

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2005, 21:15:57 »
Dla poprawności pewnie wylać wszystko i przepłukać zawsze to lepiej dla chłodzenia silnika i nowej chłodnicy  :-DD

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2005, 20:27:23 »
Cytat: zawika1
To bardzo prosta sprawa.
... Jak chłodnicęmasz już na zewnątrz autka to demontujesz wentylatory i wykręcasz czujnik temperatury płynu chłodniczego. ...

Ten czujnik jest na chłodnicy? Ja na chłodnicy znalazlem tylko 2 wentylatory i puszke z przakaznikami a termostat wystaje mi z rury obok bloku (jak w książce) Brakuje mi czegoś?
Cari E  Black demon

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2005, 20:32:30 »
Ten czujnik jest wkręcony w chłodnicy. Jężeli masz ją przed oczętami, to prawy dolny róg.Jakoś nad zaworkiemdo wypuszczenia płynu chłodniczego  :chmmm  .
Pozdrawiam.

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2005, 22:09:32 »
Są wersje bez czujnika temperatury a szczegółowo włącznika termicznego jest on zamontowany przy termostacie pod aparatem zapłonowym

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Października 2005, 02:38:09 »
Eh!  Chłodnica ktora zmienialem jakis czas temu cieknie, nie sa to jakies duze wycieki, no raczej sie poci niz cieknie ale wymienic i zareklamowac trzeba. Problem w tym ze teraz musze kupic nowa a cholerka nigdzie nie ma. Macie jakies pomysly? Przeciez jezdzic musze...Dodam tylko ze chce kupic nowa.

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Października 2005, 09:34:20 »
Na Allegro 280 zł. Gościu ma w ciągłej sprzedaży.

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Października 2005, 11:52:54 »
a powiedzcie mi jakie wymiart ma chłodnica do Toyoty Cariny E 1.6 z 1997r. wersja XLi???
Bo mam zamiar ją wymienić i w sklepie domagają sięwymiarów?????????????
Acha tutaj jest link do chłodnic na Allegro: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=66967616
ale tam nie ma wymiarów niestety.

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Października 2005, 08:23:58 »
Cytat: qlkaprzem
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=66967616

sam kupowałem z tego linku rok temu do 2,0  i są to orginały Nissensa  zero problemów, a  w sklepach ok 600zł .
i z tego co sięorientuje to w cari są tylko 3 rodzaje chlodnic do 2,0   (,1,6 1,8)  i 2D  w benzynie wymiarami sięchyba nie różnią tylko inne miejsce wyprowadzenia króćcy z chłodnicy
 można się przyjżeć na zdjęciu.
Korka w bloku bym nie wykręcał bo czasami mogą być póżniej z nim problemy

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Października 2005, 11:45:30 »
właśnie - sam nie wiem co robić gdyż w sklepie twierdzą że są różne chłodnice do różnych modeli i ważne jest też czy ma klime tak jak moja czy nie więc dlatego pytam o te wymiary bo w książce równieżnic naten temat nie znalazłem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl