Autor Wątek: Wymiana chłodnicy (F)  (Przeczytany 39805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Wymiana chłodnicy (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Marca 2008, 12:11:35 »
[...]Zanim zamowie poszukam na szrocie do Ave [...]

A jednak używka ?  Nieee... :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

romano77

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Września 2008, 09:09:29 »
Witam.
Przejrzałem archiwum i chyba jeszcze nie bylo. Dzis rano zauwazyłe jakieś dymy z pod maski, zatrzymałem sie podnosze i co? okazuje sie ze mam pękniętą chłodnice, dosyc dziwne pękniecie, bo na samej gorze chłodnicy w tej czarnej  (chyba) plastikowej częsci. Pekniecie biegnie od wlewu w lewą strone na odcinku okolo 10 cm, pekniecia sa dwa z przodu i z tylu, wyglada to tak jakby ktoś złapał za gorną cześc chlodnicy ręką i ruszał do przodu, do tyłu....i teraz płyn sie z pod tych peknieć saczy. Pytanie mam nastepujące. Czym to skleic? czy ktos ma doswiadczenie z tym?  z czego to moglo sie zrobić? dodam ze mam złamany uchwyt od popierania maski ten lata troche pod maska, ale by az tak?  Wymiany chlodnicy wolabym uniknać bo reszta jest w idelanym stanie. Silnik jest 1,6 LB
Pozdro

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Września 2008, 09:51:07 »
Jeśli chłodnica jest plastikowa, to jest to całkiem normalne pęknięcie... No ok, może nie normalne bo chłodnica pęknąć w ogóle nie powinna, ale jeśli już pęka, to zazwyczaj w tym miejscu.
Sprawdź czy góra jest plastikowa. Jeśli tak, to plastiki można spawać. Nie wiem tylko ile za to zapłacisz i czy jest sens (ile to pociągnie). Sprawdź od razu jak wyglądają żeberka, czy się nie sypią itd. Być może warto już i tak wymienić chłodnicę bo jest po prostu stara?
A jeśli górę chłodnicy masz plastikową, to raczej nie jest to oryginalna chłodnica. Wg. mojej wiedzy, fabrycznie montowane chłodnice były całe z metalu.
I nie ma się co bać wymiany chłodnicy. Sama chłodnica jest tania, wymiana banalnie prosta a chłodnicę i tak dla dobra silnika kiedyś trzeba będzie wymienić (jak zaczną sypać się żeberka).

romano77

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Września 2008, 21:18:48 »
hmmm co do wymainy chłodnicy to jak wspomniałem reszta jest idealna, nawet przyjrzałem sie jej pod kątem ewentualnej wymiany, az serce sie kraje jakbym musial ja wywalic, raczej pojde w kierunku jakiegos pospawania czy poklejenia tego ustrojstwa. Jesli uda sie naprawic to napewno sie pochwale. To ze jest to "typowa" usterka jest to jakies pocieszenie ;-)
pozdro

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Września 2008, 21:30:17 »
Jeśli już to raczej jakieś spawanie. Pokleić za bardzo tego nie ma czym :(  Temperatura + ciśnienie zrobią swoje.
A w oryginale górny i dolny zbiornik były plastikowe.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Września 2008, 21:33:31 »
hmmm co do wymainy chłodnicy to jak wspomniałem reszta jest idealna, nawet przyjrzałem sie jej pod kątem ewentualnej wymiany, az serce sie kraje jakbym musial ja wywalic, raczej pojde w kierunku jakiegos pospawania czy poklejenia tego ustrojstwa. Jesli uda sie naprawic to napewno sie pochwale. To ze jest to "typowa" usterka jest to jakies pocieszenie ;-)
pozdro

jak pekla to raczej idealna nie jest, skad wiesz ile syfu w niej juz siedzi  i czylada chwila zeberka nie poleca. Daruj sobie podcieranie d... szklem i załóz nowa. ;)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Września 2008, 22:02:22 »
Dokładnie jak mówi Eddie, tym bardziej, że to wydatek niewielki.
Co do klejenia, to Perzan ma racje. Warunki tam panujące pokonają wszystko tym bardziej, że tego rodzaju tworzywa chyba nie da się tak na prawdę niczym skleić (może się mylę?).

@ Perzan: Moja stara chłodnica z napisem "Denso Toyota" miała zbiorniki metalowe... Dałbym sobie rękę uciąć  :-o

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Czerwca 2009, 20:19:14 »
witam
Dziś przy okazji konserwacji podwozia zauważyłem,że w dolnej części chłodnicy kilka oczek jest wilgotnych od płynu (sprawdziłem organoleptycznie) płyn nie mógł dostać się tam z zewnątrz. Nie zauważyłem wycieków, pod chłodnicą jest sucho. Płynu raczej nie ubywa. Czy w tej sytuacji dać sobie spokój czy raczej trzeba myśleć o nowej chłodnicy?
Przy okazji pod tym linkiem sprzedają podobno oryginalna Denso - czy przy tej cenie to możliwe? http://www.allegro.pl/item670348754.html

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Czerwca 2009, 21:54:56 »
Tak może zaczynać się koniec chłodnicy - skoro wykluczasz inne przyczyny dostania się tam płynu. Obserwuj, zorientujesz się.

kilo

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Czerwca 2009, 22:33:35 »
Na 100% to nie jest oryginalna chłodnica, zapewne firmy japońskiej firmy Koyo . Sam ją posiadam i jak narazie nie mam z nią problemów.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Czerwca 2009, 11:42:27 »
Na 100% to nie jest oryginalna chłodnica, zapewne firmy japońskiej firmy Koyo . Sam ją posiadam i jak narazie nie mam z nią problemów.
nie wiem skad ta pewnosc stuprocentowa...

chłodnica z aukcji w cenie nissensa z JC, troche podejrzane, w dodatku w tytule aukcji czytamy ze oryginal, a w opisie nie ze Denso, tylko typ Denso. Ciekawe tez sa negatywy kolesia
Cytuj (zaznaczone)
UWAGA - NIE POLECAM !!!!!!! Kupiłem markową / Valeo / nagrzewnicę , przynajmniej tak wynikało z opisu aukcji, a pocztą po prawie dwóch tygodniach otrzymałem podróbę . Według sprzedającego NIC SIĘ NIE STAŁO, a ja się nie znam !

kilo

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Czerwca 2009, 13:53:09 »
Kiedyś pytałem tego allegrowicza czy chłodnica jest oryginalna, dostałem odpowiedź, że jest oryginalna japońska, ale nie Toyoty, firmy Koyorad. Może teraz sprzedaje oryginalne chłodnice, w co wątpię po takiej cenie.  Najlepiej zadzwonić czy wysłać maila z zapytaniem do allegrowicza. Zapewne wszystko się wyjaśni.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Czerwca 2009, 14:32:42 »
Koyorad - Producent zamienników. Filozofia firmy podana na ich stronie to w wolnym tłumaczeniu "zamienniki w jakości równie dobrej, co części idące na pierwszy montaż".
Aby użyć sformułowania "oryginalna ale nie Toyoty" to trzeba być albo niesłychanie bezczelnym, albo mieć dość mocną dysfunkcję umysłową. To tak, jakby na pytanie "Czy to są oryginalne buty Gino Rossi" usłyszeć w odpowiedzi "Tak, są to oryginalne buty ale nie Gino Rossi." -_-
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2009, 14:42:17 wysłana przez Dagon »

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Czerwca 2009, 19:44:20 »
Coś szybko padła Ci ta chłodnica.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Czerwca 2009, 21:52:52 »
Coś szybko padła Ci ta chłodnica.

W 3 letnim berlingo z przbiegiem 80 kkm padła mi chlodnica w drodze do Włoch. Valeo... to jest szybko, 12 lat to jest przyzwoity wynik moim zdaniem.

Kiedyś pytałem tego allegrowicza czy chłodnica jest oryginalna, dostałem odpowiedź, że jest oryginalna japońska, ale nie Toyoty, firmy Koyorad. Może teraz sprzedaje oryginalne chłodnice, w co wątpię po takiej cenie.  Najlepiej zadzwonić czy wysłać maila z zapytaniem do allegrowicza. Zapewne wszystko się wyjaśni.
no i wszystko jasne... bezczelnosc ludznka nie zna granic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl