Autor Wątek: Ave 2.0 147km (1AZ-FSE) kiepsko przyspiesza  (Przeczytany 82743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dimas

• Gość
Odp: Ave 2.0 147km (1AZ-FSE) kiepsko przyspiesza
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Października 2005, 22:37:22 »
Świetna robota Macieju WS! Gratuluje.
Po takim opisie aż korci mnie aby "podłubać" przy mojej Ave D4...na szczęście nie ma ona jeszcze takich objawów ale kto wie kiedy Twój opis może okazać się pomocny?
Dzięki serdeczne!
Pozdrawiam

dimas
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:22:36 wysłana przez ayrsen »

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Października 2005, 15:56:51 »
MaciejWS ja również dziękuje pewnie niedługo się przyda :)

mam tylko jedno pytanie odnośnie czarnego dymka czy przed całą "operacją" widziałeś owego i czy po "operacji" widzisz go również?
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:23:34 wysłana przez ayrsen »

Offline jacjan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Października 2005, 11:07:37 »
Witam wszystkich forumowiczłw.
no to chyba nareszcie wiem co dolega i mojej toyotce. Już mnie szlag trafiał z serwisem. Nie wpadli na ten pomysł albo nie chcieli.
Ja mam czasami taką sytuację, że ze 150 KM zostaje mi pod pedałem ze 3-4 KM. Z reguły dzieje sie to przy ruszaniu ze skrzyżowania, ale nie byłem w stanie zdiagnozować przyczyny bo zjawisko pojawia sie nieregularnie a na dodatek opisywanie go brzmi poprostu jakbym miał urojenia. Oczywiście w serwisie "zero" kodów błędłw. Check engine się nie świeci. Usterka nie do wyłapania bo zdarza się "czasami".
mam nadzieje, że to jest ta przyczyna.
Pozdrawiam wszystkich
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:25:04 wysłana przez ayrsen »
jacjan
Ave 2.0 kombi
2001 Auto.

MaciejWS

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Października 2005, 16:39:45 »
Sp0rting

Powiem Ci, że nie zwróciłem uwagi czy autko dymiło, w lusterku specjalnie nie było nic widać. A nie miałem okazji pojechać innym autem za moją Toyą. Ale powiem Ci że rurka wydechowa to była pełna sadzy i kopletnie czarna. Nie miałem takiego czegoś w żadnym moim poprzednim aucie. Ale to może subiektywna ocena. Co mogę jeszcze powiedzieć to, że znacząco spadło mi zużycie paliwa. Szczególnie w mieście. Przed tą operacją autko paliło okolo 9.8l/100km po czyszczeniu zużycie spadło do 8.5l/100km (wskazania komputera pokładowego). Co mnie oczywiście bardzo cieszy. Jest jeszcze jedna sprawa ale to muszę jeszcze poobserwować bo w tej chwili nie wiem na pewno czy to też było z tym związane bo od czasu do czasu zapalał mi się check engine z kodem P0420 co oznaczało przekroczenie parametrów na 1banku katalizatora.  Na razie przejechałem 500km i jest spokój  ale to jest jeszcze zbyt mało żeby mieć pewność że to też było skutkiem tych kolektorków. Jeżeli tak to będę bardzo zadowolony bo katalizator w serwisie to wydatek 4100zł  a zamiennik 700zl. Jak przybędzie mi trochę km i wszystko będzie ok to dam znac na forum.

Pozdrawiam
Maciej
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:26:48 wysłana przez ayrsen »

MaciejWS

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Października 2005, 16:55:11 »
Jacjan

A masz to zjawisko tego charakterystycznego kopa po przejściu 3000 obr/min ?
I jeszcze ciekawy jestem ile masz już przejechane swoją Toyotą ?
To informacje mogly by dać pojęcie od jakiego przebiegu można się takich przygód z silnikiem D4 spodziewać.

Pozdrawiam
Maciej
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:27:32 wysłana przez ayrsen »

dimas

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Października 2005, 19:36:30 »
Cytat: MaciejWS
Witam
Auto jest w rodzinie bardzo krótko około 3 tygodni jest to rocznik 2001 przebieg 131 tys km...
Pozdrawiam
Maciej

Jeżeli to miałaby być norma to już całkiem niedługo i mnie to czeka
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:28:13 wysłana przez ayrsen »

Offline jacjan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Października 2005, 19:07:55 »
Jacjan

A masz to zjawisko tego charakterystycznego kopa po przejściu 3000 obr/min ?
I jeszcze ciekawy jestem ile masz już przejechane swoją Toyotą ?
To informacje mogly by dać pojęcie od jakiego przebiegu można się takich przygód z silnikiem D4 spodziewać.

Pozdrawiam
Maciej
Witaj,

U mnie sytuacja polega na tym, że tracę prawie całkowicie moc na starcie. To sa ułamki sekund, maks może trwa to jedną sekundę jak cisnę gaz do deski i... NIC! Oczywiście jest to poniżej 3000 obr/min. Potem po sekundzie rzeczywiście jest kop. Odnoszę wrażenie, że nawet przy 2500 ale przyrost obrotłw gdy wraca moc jest bardzo powolny. Zwrócę na to uwagę, ale powyśej 3000 nie ma problemów z przyspieszaniem.

Co się tyczy przebiegu to jest on śmieszny. Teraz mam na liczniku 39990 km. Samochód ma cztery lata a od ponad płłtora mam ten problem. Mogłem mieć wtedy przejechane 27000 km. Dramat. Mam tylko nadzieję, że to co wykryłeś jest przyczyną. Bo jak nie to sie zapłacze.
Poza tym samochłd spisuje się w miarę dobrze. Spalanie mam dość wysokie, dochodzi w mieście nawet do 13l/100 km. Na automat dorzucam litr, ale mimo wszystko to trochę za dużo. Może przyczyną jest właśnie zamulenie kanałów dolotowych. Bardzo mi to pasuje. Zobaczymy. Jak narazie jestem umowiony w warsztacie na czyszczenie. Dam znać na grupie.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:30:25 wysłana przez ayrsen »
jacjan
Ave 2.0 kombi
2001 Auto.

MaciejWS

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Października 2005, 19:36:38 »
dimas

Te 131 tys km to niestety moje pobożne życzenie.  Facet od ktłrego kupiłem to autko trochę "uszykował" je do sprzedaży i cofnął licznik o równe 100 tyś km tak że moje autko ma faktycznie 231 tyś km no i to tłumaczy wiele ale tak naprawdę nie wiem jak długo to zjawisko w nim występowało . Niestety o cofnięty liczniku dowiedziałem się o miesiąc za późno. Trochę poprawia mi humor to że auto jest znowu rześkie no i znowu nie ma się co tych przebiegów tak bać miałem kiedyś CorollkĘ 1.8D to sprzedałem ją jak przekroczyłą 300 tyś km. Oczywiście nie cofając licznika. Przebieg byl pozytywną reklamą autka bo było w bardzo dobry stanie technicznym. No ale to był oryginalny japoniec.

Pozdrawiam
Maciej
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:32:56 wysłana przez ayrsen »

MaciejWS

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Października 2005, 19:51:09 »
Jacjan

Kurcze faktycznie masz mały przebieg. Mnie na tym aucie walneli w rogi bo niestety miało cofnięty licznik i teraz mam rzeczywisty przebieg 231 tys a na liczniku stówę mniej. No to przy tych kilometrach miało czas żeby się zamulić. Ale u Ciebie to zbyt szybko jedyne co mogę podpowiedzieć  żeby nie potrzebnie nie rozbierać (chociaż nie jest to jakaś wielka robota) zrzuć sobie tą wtyczkę od tego elektrozaworka sterujacego klapkami w dolocie. Jak przyśpieszanie się poprawi to można brać się za rozbieranie kolektora. Tylko wtyczkę zrzucaj na pracujący silniku to nie zapali ci lampki check engine.

Pozdrawiam.
Maciej
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:34:12 wysłana przez ayrsen »

Offline jacjan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Października 2005, 20:11:08 »
Dzięki Maciej.
Zobaczę jaki będzie efekt prac warsztatowych. Jak nic to nie da będę się czepiał Toyota Motor Poland bo jak usterka się pojawiła, to samochód był jeszcze na gwarancji. A zlecenia na naprawę tego są w historii samochodu.
Nie jestem szowinistą ale ta angielska robota...
Poprzednio miałem Honde Civic Sedan, robioną w Japonii... Co za cudo. Przez cztery lata nie wymieniłem nawet żarówki... A tu jeszcze na gwarancji wymieniałem tylne siedzenie bo mu sprężyna wyszła!!!
Pozdrawiam.
Jacek.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:35:11 wysłana przez ayrsen »
jacjan
Ave 2.0 kombi
2001 Auto.

dimas

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Października 2005, 23:28:57 »
dimas

Te 131 tys km to niestety moje pobożne życzenie.  Facet od ktłrego kupiłem to autko trochę "uszykował" je do sprzedaży i cofnął licznik o równe 100 tyś km tak że moje autko ma faktycznie 231 tyś km no i to tłumaczy wiele ale tak naprawdę nie wiem jak długo to zjawisko w nim występowało . Niestety o cofnięty liczniku dowiedziałem się o miesiąc za późno. Trochę poprawia mi humor to że auto jest znowu rześkie no i znowu nie ma się co tych przebiegów tak bać miałem kiedyś CorollkĘ 1.8D to sprzedałem ją jak przekroczyłą 300 tyś km. Oczywiście nie cofając licznika. Przebieg byl pozytywną reklamą autka bo było w bardzo dobry stanie technicznym. No ale to był oryginalny japoniec.

Pozdrawiam
Maciej
O kuuurteczka
Tylko współczuć ale to są niestety polskie realia
Z drugiej strony mimo że "brytyjczyk" to jednak Toyota i nawet z tym przebiegiem powinna jeszcze trochę pohulać  
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:36:10 wysłana przez ayrsen »

Offline jacjan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Października 2005, 14:54:26 »
Maciej WS.

Przyjrzałem się dokładniej zachowaniu silnika. Potwierdzam, rzeczywiście jest znaczny przyrost przyspieszenia pow. 3000 obr/min.

Pozdrawiam
Jacjan
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:36:32 wysłana przez ayrsen »
jacjan
Ave 2.0 kombi
2001 Auto.

marcin 20056

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Października 2005, 00:27:44 »
Witam mam Ave 2,0 D-4 przebieg 7000 km i po głębszym zastanowieniu stwierdzam ,iż problem dotyczy również mojego auta. Gdy próbuję odjechać spod świateł muli "go" strasznie, muszę wkręcić silnik na 4-5 tys. obrotów ale wtedy włącza się ASR. Zastanawiam się czy przy tak małym przebiegu mogę mieć również zanieczyszczone kanały dolotowe? :?:  :?:
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:28:38 wysłana przez ayrsen »

Offline jacjan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Października 2005, 10:04:33 »
Marcin 20056

Jak widzisz z postów w tym temacie wszystko jest możliwe. Od kilkunastu do kilkuset kkm.

Zastanawiam się czy jest to tylko wina paliwa czy też wada konstrukcyjna silnika?
Jeżeli masz kopa pow. 3000 obr/min, to wszystko by wskazywało, że tak. Jeżeli u mnie kanały będą zamulone to wszystko jasne. Będzie to znaczyło, że może się to przytrafić każdemu.
W sumie ciekaw jestem ilu użytkowników Toyot z tymi silnikami walczy z tego typu problemem. W moim serwisie ponoć jestem jedyny. Mało prawdopodobne, ale... kto wie :?:
Zastanawia mnie, dlaczego pada to na niektórych a nie na wszystkich?  :(
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:30:55 wysłana przez ayrsen »
jacjan
Ave 2.0 kombi
2001 Auto.

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Października 2005, 11:20:48 »
obstawiam że dotyczy to wszytkich użyszkodników / ;D/ tylko niektórym to przeszkadza a niektórym nie....

prawde mówiąc jak sie jezdzi przez pare lat czyms co ma np 70 koników później sie wsiada do "przymulonego" 150 konnego potworka, to tego mulenia tak szybko nie czuć
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:34:00 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl