Autor Wątek: LPG w serwisie Toyoty  (Przeczytany 7037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jarol

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« dnia: 07 Września 2005, 10:18:27 »
Witam
Serwis Toyoty w Warszawie (Toyota-Wiśniewski) oferuje instalacje LPG do Carin z LB, w cenie 2000.
Toyota-Wiśniewski gwarantuje że z silnikiem na zubożoną mieszankę, LPG będzie działało , check również będzie działał poprawnie.
Proponowany sprzęt: tomasetto z polską elektroniką.
Proszęo opinie, może ktoś z forumowiczów już korzystał z Toyota-Wiśniewski i potwerdza to co mówi serwis.

p_flori

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2005, 19:04:21 »
Czyli polska sekwencja GPGA - tam do sterownika gazu nie podpina sięsondy (tu czujnika ) - sterownik gazu jest w stanie pracować w oparciu o - tylko sygnał z wtryskiwaczy benzyny i prędkości obrotowej silnika - mam taką instalkęi zaręczam, że to nie ideał. Trza sie napracować, by to zestrioć jak należy.
Tylko jak na sekwencjęto tak jakoś o 1 tys za mało podałeś ... cenowo.
pozdro.
zaraz, zaraz - to ma być II - ga generacja?

jarol

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Września 2005, 08:36:57 »
Cytat: p_flori
Tylko jak na sekwencjęto tak jakoś o 1 tys za mało podałeś ... cenowo.
pozdro.
zaraz, zaraz - to ma być II - ga generacja?

Tak, wstawiają II generację....

kajjo

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2005, 06:39:56 »
Ciekawe jaki zamontują emulator czujnika ubogiej miesznki, bo coś mi sięwydeje że chcą kontrolkęcheck wyłączać przekaźnikiem a to chyba nie oto chodzi.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2005, 16:36:09 »
Napisalem do Toyota Wisniewscy i odpisano mi tak:
Witam
Instalacja IV generacji jest możliwa do tego samochodu, można założyć
instalacjęwłoską OMVL w cenie brutto 4500 zł lub holenderską PRINS w cenie
5500zł brutto.
Można też zamontować instalacjętradycyjną podciśnieniową w cenie 2000zł
brutto.
Pozdrawiam
Marek Wolański
doradca d/s LPG
Do mjej corollki z 97 1.3 4 efe 107 kkm

p_flori

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2005, 21:21:17 »
Widziałem kilka 4efe z mixerem i śmigają. Może troszeczkęzmulone, ale da sie - trzeba zastosować emulator wtryskiwaczy i zestroić lambdę. Faktycznie mniej więcej wyjdzie 2 tys, ale IV generacjędobrej klasy założysz już za 3-3,5 tys. Za OMVL - 4,4 tys bym nie dał.

jarol

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2005, 11:19:18 »
Witam
Ideą tego tematu, który osobiście założyłem, było odpowiedzenie sobie na jedno zasadnicze  [cenzura] fajnie ważne pytanie:
czy toyotęz LB da się tak zagazować (II lub IV generacja) aby funkcjonalność samochodu była taka sama jak i przed (check świeci jak coś sięzepsuje a nie bo jest gaz)?
Dziękuję.

p_flori

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2005, 16:45:42 »
Więc odpowiadam - IV generacja i wzwyż - na pewno tak (załozona przez człeka z głową i jajami) - z sterownikiem gazu niezależnym bezpośrednio od sondy (sterownik pracuje jedynie w oparciu o sygnał z wtryskiwaczy benzynowych predkosci obrotowej silnika i ewentualnie sygnał z TPS + oczywiście czujniki temperatury). Osobną kwestią jest ustawienie ustrojstwa tak, by nie rozjeżdżało mapy wtrysków benzyny i gazu.
Co do II generacji nie wiem, może jakis spec zaprojektował juz emulator czujnika ubogiej, bo bez tego sobie nie wyobrazam, by sięudało.

JaryÂś

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Września 2005, 16:53:49 »
ale czy to prawda ze nie ASO nie daje gwarancji na LPG nawet w nowej toyocie?  tak sie dowiedzialem w clubie corolli...ze TMP ma wnosie lpg

Spro-ket

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2005, 21:58:37 »
Cytat: Yaryś
ale czy to prawda ze nie ASO nie daje gwarancji na LPG nawet w nowej toyocie?  tak sie dowiedzialem w clubie corolli...ze TMP ma wnosie lpg

:shock:   to po co zachęcają

http://www.toyota-wisniewski.pl/firm/11
Dodatkowe informacje można uzyskać pod telefonem (22) 429 17 99

JaryÂś

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2005, 10:13:20 »
przy najblizszej rozmowie moze ktos sie spyta? rozmowa byla taka ze gwarancje obejmuje instalacja ale nie auto po instalacji :?:

Spro-ket

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Września 2005, 13:15:27 »
przy najblizszej rozmowie moze ktos sie spyta? rozmowa byla taka ze gwarancje obejmuje instalacja ale nie auto po instalacji :?:

No   :chmmm      teraz piszesz odwrotnie.
Wcześniej pisałeś że chodzi Ci o gwarancjęna zamontowane LPG, teraz że o gwarancjęna nową toyote z montowaną przez nich instalką.  
Jest to opisane w ofercie (link wcześniej).
Zdecyduj sie ... albo najlepiej zadzwoń sam.
Ja narazie nie mam na nową toykęwięc zostawiam sobie ten problem na przyszłość.   :wink:

T.N.

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2005, 20:02:19 »
Ja właśnie wróciłem od Wiśniewskiego po zagazowaniu mojej kobyły. Z gwarancją jest w porządku - pewnie właśnie dlatego w ASO buli siędwa i pół koła więcej niż gdzie indziej.
W czasie jazdy właściwie nie czuje sięmiędzy gazem i na benzyną. W wolnej chwili pomierzęelastyczność i zobaczymy. Dźwięk i praca silnika są IMO bez zmian.
Jedyny negatyw jaki dostrzegłem, to chwilowy spadek obrotów w momencie zatrzymywania sięnp. przed skrzyżowaniem. Drugi negatyw - mały zbiornik, zaledwie 25 litrów(!) - ale nie chciałem tracić bagażnika... No i te diodki na przełączniku to g... pokazują, a nie poziom gazu - ale mnie uprzedzano lojalnie, że tak będzie.
Wyjeżdżając z wawy nie zatankowałem i w długaśnym korku na gierkówce wypaliłem cały gaz, jaki zatankowali w ASO - skończył sięna wysokości Mszczonowa, właściwie tuż za stacją BP - samochód przez moment zmulił, włączyła siębenzyna i poszedł śmiało. Ciekawy jestem jakie będzie spalanie.

T. (na lekkim gazie :) )

JaryÂś

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Września 2005, 10:06:45 »
Wiec NAJNOWSZY NJUS
inofrmacja, ktora podawelm jest juz nie aktualna od lutego tego roku TMP zaakceptowala Instalacje holenderskie PRINS (chyba tak sie pisze) koszt 7000 do 4cylindrowych  oraz Viale do wiekszych silnikow (5gen ciekla)  koszt 8000
DO AUT na gwarancji montowana nie wplywa  gwarancje auta :wink:

>>info Wisnieski 23 wrzesnia 10:06

T.N.

• Gość
LPG w serwisie Toyoty
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Września 2005, 11:37:20 »
Wiec NAJNOWSZY NJUS

Nie daj sięrobić w konia - ja do mojej AVerso dałem 6500 za prinsa, a o Vialle w ogóle nie chcieli rozmawiać, bo coś tam im nie pasuje (przynajmniej w przypadku mojego samochodu, pewnie chodzi o konieczność precyzyjnego nawiercania gniazd pod wtryskiwacze fazy ciekłej w kolektorze dolotowym, to wymaga specjalnego przyrządu - innego do każdego rodzaju kolektora; ponadto są też ponoć i inne problemy - nie wiem jakie). Ja chciałem Vialle, no ale musiałem zgodzić sięna prinsa... Źródło informacji to samo - p. Wolański od Wiśniewskiego

T.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl