Autor Wątek: Yaris - ranking sprzętu grającego... (F)  (Przeczytany 22326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Yaris - ranking sprzętu grającego... (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Marca 2006, 17:57:37 »
no to czuje sie zaproszony...
jesli zdarze przygotowac autko na MP w stolicy - 13-14 maja to sie zglosze!;)
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2006, 20:16:05 wysłana przez witch »
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Marca 2006, 22:33:49 »
Jak autko bedzie skonczone to zrobimy spota w Krakowie i zaprosze do Radomia, co do Warszawy to jeszcze nie wiem. moze jak na zdjecia bedzie jechal to wtedy dam znać.

Autko bedzie w GT razem z pomiarami. Dla ciekawości sygnał z procka JL'a to 32bitowy 8V sygnał i zakladam sie z Wami ze gdybym sie nie wygadał ze sygnał bedzie z firmowego radia to kazdy po odsłuchu by powiedział ze mam drugie radio albo czytnik CD w schowku i to wz bardzo wysokiej półki. Sam w Stanach słuchalem i bylem w szoku.

No ale nie ma co na ten temat dyskutować do momentu kiedy samemu sie tego nie odsłucha. W tej dzieninie teoretyzować to można i można i można i można  ;D

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Marca 2006, 23:02:38 »
Fajnie, chętnie posłucham :) Nie słuchałem w sumie profesjonalnie nagłośnionego auta - tak że nie będę miał odniesienia, poza jakimś żałosnym umcy umcy na jakiejś wystawie. Za to na samym dźwięku troche się znam. Pozwolisz mam nadzieję wziąć własne płytki? ;-)

A autko będzie robione żeby grało liniowo i neutralnie czy bardziej efekciarsko z basem masującym plecy, jakimiś "efektami" itp?

Czytałem że w profesjonalnie nagłośnionym samochodzie można uzyskać stabilną scenę dźwiękową umieszczoną jeszcze za przednią szybą... ale wciąż jestem zdania że to nie do uzyskania na seryjnym radyjku. Efektownie ok - może zabrzmieć, ale szczegółowo i precyzyjnie... zobaczymy :)

Swoją drogą ciekawe ile trzeba dać za radio samochodowe grające powiedzmy na poziomie odtwarzacza stacjonarnego za parę tysięcy (ponoć Nakamishi najlepiej grają, tylko mechanika do kitu)?
Seat Leon Cupra :D

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Marca 2006, 11:01:37 »
System bedzie jak najbardziej liniowy,a co do efekciarstwa to jest osobne sterowanie Subbasem  ;D

Jesli chodzi o scene to duzo zalezy od zwrotnic, aktywna, pasywna, czy wstawiona taka jaka producent zamieszcza ( w 80% jest to błąd) najlepiej aktywnie, ale zawsze koszta ida w góre  :-\

Pewnie ze jak sie jakoś ustawimy to kazdy zainteresowany niech weźmie ze soba swoje płytki.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Marca 2006, 11:34:49 »
Co do zwrotnic, to wydaje mi się, że tak na prawdę to trzeba by zamontować głośniki w aucie a potem dopasowywać do tego zwrotnicę metodą prób i błędów oczywiście kierując się pomiarami. Czyli tak jak projektuje się zwykły zestaw głośnikowy :) Dodam, że zwrotnice wyższych rzędów niż pierwszy niestety wyraźnie już psują odpowiedź impulsową i ch-kę fazową głośnika :) Alternatywą pewnie są zwrotnice aktywne - to chyba by było najrozsądniejsze w car audio.

Poczytałem troche o tym DSP u producenta - ciekawy jest pomysł z tą kalibracją specjalną płytką :) Będziesz go podłączał do wyjścia głośnikowego radia?
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Marca 2006, 12:12:51 »
ale sie wszyscy rozpedzili!:D

Sober z twojej wypowiediz wywnioskowalem ze zwrotki I rzedu-czyli 6dB/okt sa poprawniejsze od tych z rzedu II itd.....
hmm no nie do konca..... prawda jest faktycznie to ze zmienai sie ch-styka fazowa, ale dla kogos kto sie tym zajmuje profesjonalnie nie jest to rpoblemem.....

zawsze 'calosc' zagra o niebo lepiej na zwrotncach z odpowiednimi zboczami nz taka gdzie wszedzi ebedzie 6dB......

i nie jest tak ze podzal aktywny jest leprzy....
aktywny jest o niebo prostszy..... ma wiecej mozliwosci, latwiejszy w regulacji..... ale niestety przy profesjonalnym podziale pasywnym na dobrych klockach sie nie umywa!;)

dlatego ja u siebie zestw przedni zasilam w bi-ampingu - odzielnie woofery i odzielnie srednie/tweetery......

jest to o tyle dobre ze przy niskich czestotliwosciach ucho ludzkie i tak nie dostrzeze tylu szczegolow co w wyokich rejestrac.......
dlatego sredniak z tweeterem beda juz dzielone pozadna pasywka po odpowidnim pomiarze nie tylko glosnikow, ale rowniez glosnikow w camochodzi (by CLIO) i dopiero wtedy zlozona zostanie zwrotka!;)

najgorsze jest to ze bede musil jechac nei zly kawalek aby to wszystk bylo dobrze poskaladane!;)

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwietnia 2006, 22:14:10 »
RED wymienimy te GZ co mam na AD i mysle ze juz nie bedziesz krytykowal :)
noi zamontujemy sub JL a nie pierdziawke 20cm pyramid :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwietnia 2006, 22:43:00 »
no epwnie tak bedize.....
zalozysz AD i podejrzewam ze bedzie naprawde KLASA.... - to bedize chyba najleprzy element w calym obecnym zestawiku.....:)

zreszta wiesz jak jest - sam posluchasz i ocenisz, ja moge tylko podpowiadac!;)
do testow jak bedizesz mial pozdejmowana tapicerke to mozemy zapodac tez moje glosniczki...... 8)

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Kwietnia 2006, 23:11:20 »
Mozecie mi powiedzieć co to są te GZ, AD.  ???

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Kwietnia 2006, 23:49:42 »
To sa firmy produkujące glosniki ;) Dobre głośniki :)
Red ma AD a Foka Ground Zero z tego co wyczytałem:D
Bartosz81 jak Ci idzie z democarem? Jakies postępy w ten weekend?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwietnia 2006, 07:56:17 »
AD to Audio Development - wloska, reczna robota...............

GZ to Ground Zero - powiem szczerze ze nie wiem gdzie to produkuja - ale akurat egzemplarz FOKI jest srednio udany! ;D - dlatego bedize wymienial na AD....

Offline Janooop

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Kwietnia 2006, 19:28:32 »
Widzisz u mnie zasadniczą kwestią jest dobry konwerterek aby dźwięk był prawidłowy. Swoje też dokładają głośniki SPL zarówno przód jak i tył. Jedyne co nie pasuje u mnie to bas bo nie mam sterowania a wzmac od basu nie jest taki super jak reszta klocków.
Janooop vel. Quinnolite to powiedział

Bartosz81

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Kwietnia 2006, 22:28:47 »
Odnośnie postępów, w przyszłym tygodniu biore urlop na 3 dni i mam nadzieje ze wszystko zosanie zakończone.

W tej chwili jest zrobiony przód i podlaczony wzmacniacz Slash 300/2 JL'a. A wiec 2x 150W na strone rozsadza biednego Yariska  ;D juz nei moge sie doczekac aż bedzie 10W7 i 500W z monoblocka  :o

Zaraz jak sie skonczy odezwe sie to jakos sie skombinuje spocik aby kazdy kto chce mogł sobie posłuchać.

Odnosnie Ground Zero to slyszałem cosik ale nie słuchalem. Systemu przedniego to nie wiem czy maja dobre bo tylko widzialem w testach głosniki basowe Ground Zero.

Natomiast o Audio Development to nie słyszalem kompletnie  ???

Z jakiej półki cenowej są te głośniki AD ?? Dokladniejszy jakis model ?? Bo rozumiem ze nie produkuje tylko jednej serii głosników  ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Kwietnia 2006, 09:54:19 »
seria houndred....
glsoniki recznie robione!;) - kupujes ie tylko glosniki, gole, bez niczego, zadnych maskownic, kabelkow itd.....

przedzial cenwy.....
hmm 3j drozny zestaw (tzn same glosniki bez zadnych zwrotnic itd) ponad 2 tys zl......
W600NEO, M35NEO, T100......
oczywiscie sa tez nizsze i wyzsze serie AD......

http://www.alka.pl/sklep/pokaz_produkty.php?idpodkat=2&str=1

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl