Autor Wątek: TS czy D4D + chip?  (Przeczytany 36592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gotek

• Gość
TS czy D4D + chip?
« dnia: 09 Września 2005, 21:41:42 »
Tak jak w temacie stoje przed delematem czy kupic Yarisa TS czy D4D i zamontowac w nim chipa zwiększającego moc do 95 KM.               Co radzicie??

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Września 2005, 22:10:37 »
ja bym kupil D4D:D - tylko trzeba do niego troche dolozyc!;) - chip, aluski opony sprezyny to min...... poza tym z tego d4d wyciagniesz nacznie wiecej niz 95KM i TS'y bedizesz polykal na dizen dobry!;)

zreszta zaraz Carina GTi wszystko Ci wyjaasni!;)

a tak wogole to witam na forum!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

zdanek

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Września 2005, 22:25:39 »
Witaj - z D4D mozna rzeczywiście zrobiś małą bestię :twisted:

racer

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Września 2005, 22:45:12 »
Mimo tego, że jestem właścicielem TS'a postaram siębyć obiektywny   :D  

Jeśli bawią Cięmodyfikacje, masz czas jeżdzić do tunerów, zmieniać programy, zakładać większe intercoollery itp. to kup D4D. Możesz osiągnąć podobny efekt do CarinyGti - mieć szybkiegi i elastycznego Yarisa do którego będziesz wlewał ropęi jeździł.
Musisz jednak zwrócić uwagęna fakt, że D4D nie jest seryjnie  przystosowany do takiej mocy - prócz przegrzebania silnika warto zmienić zawieszenie i na pewno pomyśleć o lepszych hamulcach. A to wszystko jest już w seryjnym TS'ie.
Nie bez znaczenia dla mnie jest też wygląd Yariska, a uważam, że TS jest dużo ładniejszy od "normalnego" Yaśka. A to za sprawą ładnych felg, innych zderzaków, innych lamp przednich (przed FL), delikatnych progów. Również we wnętrzu trudno nie zauważyć różnicy. W TS'ie są dużo lepsze fotele, fajna kierownica, inne zegary, "niby-karbonowe" wstawki itp.
Oczywiście to wszystko można zamontowac też w D4D, ale moim zdaniem ze względu na koszty jest to nieopłacalne.
A jeśli ktoś jest fanem modyfikacji i nie może bez nich żyć, to przypominam, że dość łatwo, choć kosztownie jest dołożyć do TS'a kompresor i mieć 140KM. Doprowadzenie do takiej mocy D4D pewnie jest możliwe, ale napewno jest o niebo trudniejsze i moim zdaniem jeszcze bardziej kosztowne.

Co do "łykania TS'a na dzień dobry" to być może rzeczywiście tak jest, choć o ile mi wiadomo nie zostało to jeszcze zweryfikowane. Choć jak pokazuje życie TS TS'owi nie równy.  Moim zdaniem, oglądając filmiki CarinyGti, róznica byłaby niewielka, jeśli wogóle by była.

Biorąc pod uwagępowyższe, ja wybierając ponownie znów kupiłbym TS'a.

adi

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Września 2005, 23:23:51 »
Ja bym sie nei zastanawiaml.....TS to TS :D

Gotek

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2005, 23:58:25 »
Witam, równiez. Przepraszam ze nie przywitałem sięodrazu ale zasypała  mnie ilosc postów na forum i bywa ze czytam po 4 tematy na raz. Widze ze zdania są bardzo podzielone. Tak to fakt iż TS  jest lepiej wyposazony(felgi, hamulce, sportowe fotele, no i niższe zawieszenie), ale napewno po kupieniu D4D założył bym felgi 15" i jakoś by wyglądał.

Prosze o dalsze wypowiedzi.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Września 2005, 00:00:21 »
do mnie przemawia obecnie to ze diesla masz mocnego i czy go cisniesz czy nie to pali tyle samo (oczywiscie w przenoscni - ale roznice nei sa duze), natomiast bezyne masz cisniesz i pali x2......

racer

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Września 2005, 06:17:55 »
Jasne, D4D mozna "zglebic" założyć felgi i będzie wyglądał dużo lepiej niż seria. Moim zdaniem jednak, TS ciągle będzie wygrywał w tej konkurencji.
Przy podniesieniu mocy do ok. 100KM przydałyby sięteż dobre hamulce, twardsze zawieszenie i na pewno dość dobrze trzymające fotele.

A co do spalania, to sięnie zgadzam. TS nie pali "dwa razy tyle" przy ciśnięciu. Ja staram sięjeździć dynamicznie, często wykorzystując moc TS'a, mam włączoną klimęi pali mi 8 litrów jeżdząc po Warszawie, dojeżdżając do pracy i kiblując codziennie w korkach. Czy gdybym zaczął jeździć "po emerycku" spalanie spadłoby do 4 litrów? Nie! Kilkakrotnie próbowałem i średnia spada góra o litr.

adi

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2005, 08:28:55 »
Cytat: Gotek
czy kupic Yarisa TS czy D4D

To zalezy tez czy chcesz miec mocne auto ktore malo pali czy auto z charakterem i moca ktore bedzie palilo troche wiecej :wink:  :?:

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Września 2005, 09:56:08 »
Zależy jaką charakterystyke wolisz. W d4d nie musisz ciągnąć wysoko,ładnie jeździ na niskich obrotach. Do jazdy w mieście znacznie przyjemniejsze. Z kolei nie bardzo chce jeździć na wysokich obrotach jak TS. Diesel jest bardziej przyjazny, TS ma więcej charakteru i myślęże daje więcej radości z jazdy.
A gdyby jeszcze założyć kompresor...Mały potworek.
Ale ja bym wybrał diesla.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Września 2005, 10:03:43 »
racer, chyba nie mowimy o takim samym 'cisnieciu' auta!;) - ty raczej mowisz o normalnej jezdzie + co jakis czas opor...... - ja mowie o nieustannej jezdzie z pedalem niemalze w podlodze - wtedy nie wieze zeby TS tyle spalil, bo zwykle 1.0 pali wrttedy do 9 litrow!!! - no ale nie istotne.... (moj po jezdzie w wa-wie - bardzo spokojnej - spala 7!! - bardzo spokojan jazda!!)

wedlug mnie, najwazniejsza kwestia, to to ze kolega chce kupic uzywke i teraz kupic TS'a nie walnietefo, nie sprowadzanego (takiego ze nie wiadomo co i jak), w dobrym stanie to nielada wyczyn - wiem cos o tym bo szukalem przed zakupem tego co mam teraz.....
natomiast d4d - bez najmniejszego problemu, bo takimi smigaja sobie rodzinki itd....

racer

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2005, 10:51:23 »
Dokladnie tak, ale nie wierze zeby D4D podkrecony do 100 koni i cisniety non-stop do oporu palil tyle samo co zwykly D4D nie cisniety. To po prostu niemozliwe.

Jesli chodzi o zakup uzywanego samochodu, to rzeczywiscie zdecydowanie latwiej znalezc D4D w odpowiednim stanie.  Tu sie zgadzam w pelni   :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Września 2005, 11:06:23 »
racer, jasn asprawa ze nie bedzie palil tyle samo, ale diesel palacy powiedzmy 7 l przy normalnej jezdzie, spali 9 przy ostrym cisnieciu...... - co najmniej takie sa moje doswiadczenia z jazdy 206stka i 307mka!;)

ale zreszta nie ma co az tak na temat spalania dyskutowac, bo jka kgos stac na TS'a to trzeba zalozyc ze stac go i na paliwko!;)

co do wygladu natomiast, to faktycznie TS wyglada duzo lepiej - szczegolnie jesli ma to byc model z przed FL....

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Września 2005, 11:55:43 »
powiem tak - jesli robisz duzo kilometrow i zalezy ci na pozniejszych kosztach eksploatacji to bez zastanowienia d4d, nie znajdziesz chyba bardziej oszczednego samochodziku na wakacyjne wypady i klepanie kilometrow na co dzien, u mnie to wygralo

jesli nie patrzysz na koszty paliwa, to tak jak tu juz wspomniano wez pod uwage jaka technike jazdy lubisz i preferujesz na codzien, lubisz "od dolu" to d4d, a jak lubisz ciaganie oczywiscie TS

u mnie wygraly koszty paliwa, robie rocznie ok. 40 000 i roznica w paliwie w pln pomiedzy d4d a TS wynioslaby co najmniej 6 000 pln (a pewnie wiecej) rocznie, dla mnie sporo, gdyby nie to bralbym TS

a tak mam d4d niedlubanego (jeszcze  :D    :D    :D  ) i juz daje mi kupe frajdy z jazdy, co bedzie potem   :chmmm    :-DD  

powodzenia w wyborze
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Cypis

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Września 2005, 15:26:48 »
Witam wszystkich na forum  :D  
Jeśli zdecydujesz sięna kupno D4D musisz wziąć pod uwagę,że montując chip zmniejszasz jednak zywotność silnika i podzespołów . Jeśli jesteś fanem tuningu to rozumię, ale jeśli nie to uważaj by nie wpakować sięw niepotrzebne koszta.
 Mniej więcej dwa tygodnie temu stałem przed takim samym dylematem i wybrałem T sporta, ale nic nie sugeruję :wink:  
Pozdrowionka i przyjemności z zakupu życzę!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl