Autor Wątek: TS czy D4D + chip?  (Przeczytany 36608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lifeson

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Września 2005, 14:42:46 »
zdecydowanie i bez watpliwosci d4d + dobry program.
spalanie jeszcze spadnie.

Hicks

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Września 2005, 14:54:15 »
A ja myślę, że przed wyborem trzeba sobie zadać pytanie:
Do czego będzie mi potrzebny ten Yaris - do sprawiania przyjemności z jazdy czy do oszczędnego wożenia się?
Bo jakoś w żaden sposób nie moge przyrównać zrobionego w Japonii TSa z ponad 100-konna wiertarką do "cywilnie" zawieszonego i wykończonego D4D...
Owszem przeróbki softu mogą przeobrazić D4D w króla prostej ale ile jeszcze trzeba wydać aby auto rzeczywiście dawało pełnięsatysfakcji zi poprawionych przyspieszeń ?

Bany

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Września 2005, 15:04:32 »
Mikson.. wiesz jazda po drogach to nie ciągły wyścig jak na torze. Jeżdżąc po drogach d4d masz przyjemność z płynnego przyspieszania. TS przyspiesza szybciej od seryjnego d4d, ale musisz go wykrecac na duzo wieksze obroty.

d4d + SAM program przyspiesza z nieco gorszym czasem, ale robi to w lepszym stylu, a przy tym zachowuje zdrowy rozsądek jeśli idzie o spalanie. Bez dwóch zdań jest praktyczniejszy w użytkowaniu.

To raczej tyle by było. Ale i tak wydaje mi się, że każdy z nas będzie bronił swoich racji :D

Bany

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Września 2005, 15:07:18 »
Hicks.. zależy co dla kogo oznacza przyjemność z jazdy.

tomek_paseo

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Września 2005, 15:15:50 »
Dyskusja chyba zmierza chwilami w nienajlepszym kierunku.

Oba auta posiadają całkowicie inną charakterystykępracy zawieszenia i silnika.
Każde z nich mają swoje zalety i wady.
O trwałość D-4D po modach bym sięnie martwił, natomiast z pewnością TS będzie lepszy w jezdzie w  zakrętach, czy hamowaniu. Osoby o raczej spokojnym trybie jazdy wybiorą Diesla, który daje większy komfort podczas wyprzedzania, jest elastyczniejszy. TS jest za do zdecydowanie dynamiczniejszy, przyjemnie wkręcając sięna wysokie obroty. Każdy lubi coś innego :)

Jako, żęosiągi seryjnego TS-a i mocno zmodyfikowanego D-4D są podobne, a cena diesla nawet po modach nie przekracza ceny TS-a, to wybór jest kwestią indywidualną i ciężko powiedzieć, by któreś z aut było zdecydowanie lepszym wyborem.

Są gusta i guściki :)

P.S. Ja osobiście jeździłem zmodyfikowanym D-4D ale chciałbym, żeby obok dieselka w moim garażu stał TS-ik   :twisted:

lifeson

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Września 2005, 15:20:52 »
Cytat: Bany
To raczej tyle by było. Ale i tak wydaje mi się, że każdy z nas będzie bronił swoich racji :D

dokladnie tak, ja nie mam ani d4d ani TS wiec staram sie patrzec na to obiektywnie.
moim zdaniem trzeba sobie jasno zdac sprawe, ze ani zwykly yaris ani TS to nie sa zadne samochody "sportowe", kto uwaza ze tak jest, chyba znajduje sie w jakiejs glebokiej depresji i frustracji spowodowanej prawdopodobnie brakiem funduszy na sportowe auto. pewnie, ze mozna je jakos (i to bardzo) usportowic, ale tak czy inaczej TS dla mnie pozostanie urzadzeniem dla ludzi, dla ktorych sens jezdzenia samochodem sprowadza sie do sprintow spod swiatel i tyle.
jazda zwyklym yarisem 1.0 wyprowadzila mnie skutecznie z bledu o niskim spalaniu tego auteczka, mam ciezka noge i wszystkim z rownie ciezka zdecydowanie odradzalbym kupno w ogole jakiejkolwiek benzyny :)

CarinaGTI

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Września 2005, 15:49:59 »
Cytat: tomek_paseo
P.S. Ja osobiście jeździłem zmodyfikowanym D-4D ale chciałbym, żeby obok dieselka w moim garażu stał TS-ik

masz racje tomek, jedynie człowiek jeździ dieslem bo ceny paliwa są chore, jakby było choć ciut ianczej, czyli o te -50gr na 1 litrze to w moim garażu już by stał używan-ściągnięty TS Turbo :D

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Września 2005, 15:53:08 »
Cytat: mikson
ale tak samo mozna zmodyfikowac ts i wtedy d4d dlubane wymieka

w temacie mamy seryjny TS kontra dlubniete d4d

wiesz mocne dlubanie d4d dopiero dogania i leciutko wyprzedza tsa

i powoli sam odpowiadasz na ten temat :)

ale to moj subiektywizm jako posiadacza klekocika :D
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Września 2005, 16:32:08 »
Cytat: wonski
ale tak samo mozna zmodyfikowac ts i wtedy d4d dlubane wymieka

w temacie mamy seryjny TS kontra dlubniete d4d

W temacie mamy seryjny TS kontra d4d+chip a nie D4D mocno dłubnięte. D4D+chip będzie miało osiągi powiedzmy jak 1.3+chip (oczywiście nie mówie o elastyczności silnika), czyli do TS jeszcze będzie sporo brakować. Dodatkowo masa chyba też na niekorzyść D4D (tutaj głowy nie dam ;-) ). Inna sprawa to czy ciężki silnik D4D (w Y dodatkowo wysoko umieszczony) nie wpływa negatywnie na prowadzenie auta (podsterowność) - tutaj oczywiście mam na mysli szybka jazde po zakretach a nie normalne podróżowanie :)
Seat Leon Cupra :D

mikson

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Września 2005, 17:03:21 »
to prawda ze d4d bedzie ekonomicznym autkiem i jako dlubniety calkiem szybkim,
moze dla niektorych tez dawac duzo frajdy z jazdy czymu nie,

ciesze sie ze wlasciciele d4d maja mozliwosc podkrecenia mu mocy w prosty sposob,
okey

do lifsona
"..moim zdaniem trzeba sobie jasno zdac sprawe, ze ani zwykly yaris ani TS to nie sa zadne samochody "sportowe", kto uwaza ze tak jest, chyba znajduje sie w jakiejs glebokiej depresji i frustracji spowodowanej prawdopodobnie brakiem funduszy na sportowe auto. pewnie, ze mozna je jakos (i to bardzo) usportowic, ale tak czy inaczej TS dla mnie pozostanie urzadzeniem dla ludzi, dla ktorych sens jezdzenia samochodem sprowadza sie do sprintow spod swiatel i tyle."

tu masz racje ze ts nie jest sportowym autkiem,
bo jak pisalem wczesniej
gdybym mial kupowac auto tylko na sprint to napewno nie byl by to ts tylko np typer 3-4letni

ts jest usportowiona wersja i jak na te klase samochodu, malego autka miejskiego, posiada przyzwoite osiagi,
a co do jazdy spod swiatel ,,hmmm to tak jak pisalem wczeniej jezeli ktos chce kupowac tylko po to auto by jazde autem sprowadzic do prostego pisk i hampel to wybor aut jest szeroki a tees demonem szybkosci w ogolnym rankingu usportowionych, sportowych czy modyfikowanych aut nie jest,
 bo dla mnie dobre osiagi maja samochody ponizej 7sek do 100,

ja kupujac auto chialem miec umiarkowane w spalaniu, dynamiczniejsze niz wikszosc aut na drodze, malo psujace sie, i nowe, dlatego wybor padl na yarka, z wyboru tego, pomimo ze jest on kompromisem pomiedzy kilkoma zalozeniami doboru auta jestem bardzo zadowolony

generalnie polecam yarka ts :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Września 2005, 17:16:08 »
jzu mi sie nie chce czytac, bo wlasnie z roboty wrocilem i jestem nie zle padniety, ale tylko jedno....

mikson, mowa caly czas o D4D dlubanym vs TS'porcie i dla mnie TS niejest cichociemny, tylko widac ze to autko 'mocniejsze', natomisat D4D jest cichociemne

wiec:

prosze nie rozwalajcie mnie takimi tekstami

prosze nie rozwalaj mnie.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

mikson

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Września 2005, 17:23:40 »
a dla mnie ts jest cichociemny , bo wiele aut sie nacina na teesa, dlatego ze kierowcy nie rozrozniaja odmian yarka i tu jest caly fun :)

oczywiscie nie mowie o was jako ze jestescie mistrzami wylapywaniu modeli yarisow,,
mowie o wiekszosci kierowcow ktorzy ujednolicaja yarisy jako fajny babski wozik niezbyt dynamiczny

i tyle

pozdr

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Września 2005, 17:25:37 »
no to wtedy sie to zgadza..... - dltaego zaznaczylem ze dla mnie TS nie jest cichociemny!;)

po za tym radoscia byloby napewno stanac 'seryjnym' Y obok jakiegos TS'a i zaskoczyc wlasciciela, a napewno by sie ostro zdziwil!;)

pzdr

mikson

• Gość
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Września 2005, 17:31:22 »
"po za tym radoscia byloby napewno stanac 'seryjnym' Y obok jakiegos TS'a i zaskoczyc wlasciciela, a napewno by sie ostro zdziwil!"

czym zdziwil bo nie zalapalem?

pozdr

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
TS czy D4D + chip?
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Września 2005, 17:35:39 »
chodzi mi o spotkanie sie na drodze z TS'em, ktorego kierowca widzi ze ma doczynienia ze zwyklym yarisem (tzn z zewnatrz - wiec napewno mysli ze jest zwykly), a po starcie okazuje sie ze nie moze go przescignac!;)

widocznie cos pisze dziwnie, ale to pewnie przez to ze w tym tygodniu zaczolem pierwsza prace i jak na razie chdze troche zakrecony po wakacjach......
;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl