Autor Wątek: carina combi czy camry combi  (Przeczytany 9885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bele

• Gość
carina combi czy camry combi
« dnia: 14 Września 2005, 08:41:33 »
Witam wszystkich.

Mam dylemat czy kupić carine combi 2.0 czy camry 2.2 lub 3.0 również w combi. Chcęjedno lub drugie auto ściagnąć z niemiec, lecz z carina jest lekki problem bo jest ich mało i mają cene, z camry nie ma aż takiego problemu bo jest ich troche na rynku nawet w kombi. Potrzebuje w miaręduże auto i mocne ponieważ pływam na desce.
Proszęo radęponieważ nie wiem czy jest sens uporczywie szukać cariny w dobrym stanie czy lepiej zakupic camry, zapłacić wiecej i pokrywać trochęwiększe koszty związane z eksploatacją.
Nie ukrywam, że V6 robi na mnie wrażenie ale czy warto ponosić dodatkowe koszty, oczywiście oba auta zagazuje ale zawsze 3.0 więcej tego gazu spali niż 2.2

Pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2005, 09:19:07 »
bele, poczytaj ten temat http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=5615

a swoją drogą porównując camry i carinęcombi  wybrałbym carinęcombi 2,0 GLi za:
- wygląd x 8
- porównywalną ilość miejsca w środku
- duuuużo niższe koszty eksploatacji (paliwo, ubezpieczenia, części)

PS. Jak jednak wybierzesz camry to kupuj tylko 3,0 V6, różnica w spalaniu w stosunku do 2,2 niewielka.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2005, 11:33:25 »
Przychylam siędo opinii Kryspina. Co prawda nie wiem jak wielki bagażnik ma Camry kombi, ale w Carinie 82cm między nadkolami wystarcza mi w zupełności.
Skoro zastanawiasz sięnad Cariną, to szukasz czegoś z lat 92-97. W takim aucie, chociaż to Toyota, musisz sięliczyć z wymianami tego i owego. Do Cariny są na pewno tańsze części i w podróbach i przede wszystkim w ASO.
Z kolei w Camry masz większy komfort jazdy. Z silnikiem 3.0 pewnie i lepszą przyjemność z prawego pedału. ;)
Jednak obstawiam Carinę, głównie ze względów ekonomicznych. W razie czego, jest dużo ściąganych z Anglii to pewne rzeczy można dziabnąć z używek. Silnik 2,0 spokojnie daje radęi to całkiem fajnie. Na komfort też nie narzekam, choć przy wyższych prędkościach mogłoby być ciszej w kabinie. To chyba jej jedyny mankament.
Ale wybór należy do Ciebie ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Września 2005, 11:53:30 »
Cytat: Perzan
Do Cariny są na pewno tańsze części i w podróbach

i zęwogóle są w podróbach a do camraka jest z tym jest krucho w wielu przypadkach np. poduszki silnika (2,2 - 780 PLN tylko ASO  :cry: )

przy wyższych prędkościach mogłoby być ciszej w kabinie

od czego są maty wygłuszające  :D  :D

bele

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Września 2005, 14:59:28 »
no tak ale toyota jaka kolwiek jak sie popsuje to rzadko, a ceny rozrządu czy okładzin hamulcowych nie są aż tak chyba i wiele droższe od kamraka, a poza tym combi carina są tylko japońskie i nie jest wcale tak łatwo z nie którymi częściami i potrafią kosztować, oc i paliwko będzie droższe ale...

często te poduszki silnika trzeba wymieniać

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Września 2005, 15:28:50 »
Cytat: bele
poza tym combi carina są tylko japońskie

tak do 96 roku, w 96 była już także produkowana Anglii jak inne modele

często te poduszki silnika trzeba wymieniać

czy często?? jak padną a że są olejowo powietrzne z trzpieniem aluminiowym to od czasu do czasu sięzdarza że je pech schwyci

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Września 2005, 19:30:58 »
Kurcze bierz Carinke choćby z tego powodu że jest ładniejsza.A camry to taka brzydulka (kombi) a i słyszałem że w Camry gaz nie jest zbyt dobrze akceptowany szczególnie w 2,2litra bo pada przepływomierz.
Bierz Cari
pozdro 8)

bele

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2005, 21:12:31 »
Jak już sięzdecyduje to tylko na 3 litrową wersje, poza tym wszystkie camry w combi podobno były importowane z kanady i usa - nie jestem tego pewny, problem w tym że ten masywny tył kamraku kombi mi siępodoba, a carinka jest też super tylko, że moj ojciec ją miał przez 10 lat bezproblemowej eksploatacji ale w sedanie.
ceny carin a camry są w prawie podobnej cenie, tylko te koszty mnie troszkęodstraszają.
pozdro

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2005, 01:49:35 »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2005, 08:13:40 »
Przychylam siędo opinii Kryspina. Co prawda nie wiem jak wielki bagażnik ma Camry kombi, ale w Carinie 82cm między nadkolami wystarcza mi w zupełności.

hmm, wielki, nie wielki - między nadkolami jest równe 100cm, na 110 bez składania siedzeń.

po złożeniu siedzeń przestrzeń bagażowa rośnie do 100x180cm.

Jedynym mankamentem Camry jeżeli chodzi o prowadzenie to jest metr cielska za tylną ośką, co niewprawnych może niemiło na śliskim zaskoczyć:)
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Września 2005, 13:07:14 »
Cytat: Spro-ket
a dlaczego są 2 takie same ?
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?p=107555#107555

Co Ciętak dziwi ?
Ja też bym chciał poznać zdanie obu grup użytkowników. :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Września 2005, 13:08:29 »
Ja też bym chciał poznać zdanie obu grup użytkowników.

Są tendencyjne troszku  :wink:

danielo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Września 2005, 14:31:50 »
Cytat: Kryspin
Są tendencyjne troszku

ale zawsze pewne szczegoly mozna wziac pod uwage w opinii oby stron.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Września 2005, 18:28:12 »
Cytat: Kryspin
Są tendencyjne troszku  :wink:

znasz kogoś kto sięwypowie na temat swojego auta obiektywnie? każdy zachwala to co ma :)
osobiście rozglądałem siękiedyś za Cariną kombi, ale po pierwsze było ich mało, a po drugie ciasnawo tam za kółkiem :) a jak już Perzan podał rozmiar bagażnika, to sięcieszęz tego co mam:)
chociaż w sumie dobrze mi z tym że mam rzadkie auto - mniej części do takich potrzeba na rynku, to i mniejsze prawdopodobieństwo że odjedzie spod domu do jakiejś dziupli :)
3VZ.pl

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Września 2005, 18:33:45 »
poza tym wszystkie camry w combi podobno były importowane z kanady i usa - nie jestem tego pewny, problem w tym że ten masywny tył kamraku kombi mi siępodoba [...]
ceny carin a camry są w prawie podobnej cenie, tylko te koszty mnie troszkęodstraszają.
pozdro

1) wszystkie za wyjątkiem europejskich wersji :) chyba że chodzi Ci o miejsce produkcji, to np. moja jest zrobiona w stanach, ale wersja szwedzka...
2) masywny tył - dobrze to ująłeś. możesz siękiedyś zdziwić na jakimś zakręcie - jak już pisałem, za osią jest ponad metr żelaziwa, które ciężko okrzesać. jak zagazujesz, to dojdzie Ci tam jeszcze ponad 50kg dodatkowej masy, wywalającej Cięz każdego zakrętasa na śliskim.
3) koszty? no, zależy jaki masz styl jazdy. przy oszczędnym jestem w stanie sięskłonić do opinii, że 3.0 zeżre tyle co 2.2 . gorzej jak podeptasz, wtedy nawet moja 2.2 potrzebuje 15 benzyny lub 17 gaziu :) no chyba że chodziło Ci o koszty części to możesz spać spokojnie, pod warunkiem że nie kupisz zajechanej na śmierć :)
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl