Autor Wątek: Swap alternatora BOSH -> Denso w 3S-FE (F)  (Przeczytany 27988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Swap alternatora BOSH -> Denso w 3S-FE (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Kwietnia 2012, 11:23:54 »
Jest spora szansa że podejdzie do 3S-FE.
Niestety ten numer nie występuje w EPC z europejską bazą, a amerykancka odpowiada że tylko do Camry.
Bloki 5S i 3S są zewnętrznie prawie identyczne. (głowica jest ta sama)

Dlaczego odradzacie boscha  ? Przecież więcej jak polowa carin jeździ na takim alternatorze.Alternator potrzebny mi jest na wczoraj wiec wezme co szybciej...

Ano dlatego, że Bosch zdycha z byle powodu albo ze starości po ~10 latach. Regulator do niego kosztuje prawie tyle co nowy cały alternator. Szczotki są zintegrowane z regulatorem.
Denso mi zdechł po ok. 17 latach z powodu zachlapania błotem przy przebiegu ok. 300tys. km (oficjalnym). W razie potrzeby wymieniasz same szczotki za ~40,- z ASO, a chyba zdajesz sobie sprawę że w tak starych gratach szczotki mają prawo już się kończyć...
Wystarczy ?  :cheesy: :-P
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2012, 11:33:30 wysłana przez Perzan »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Kwietnia 2012, 11:28:57 »
Jest spora szansa że podejdzie do 3S-FE.
Niestety ten numer nie występuje w EPC z europejską bazą, a amerykancka odpowiada że tylko do Camry.
Bloki 5S i 3S są zewnętrznie prawie identyczne. (głowica jest ta sama)
Pozdro.
Na allegro widzę, kilka ogłoszeń, że np. od cariny pasuje do camry i rav-ki, z tym, że wiemy jak jest.. czasem lampa od cariny wystawiana jest jako od lexa.. dlatego chciałem się upewnić, nie chcę kogoś w błąd wprowadzić.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Kwietnia 2012, 18:16:51 »
Ja mam też alternator boscha, siadł po 15 latach nie ładował, elektryk zrobił mu kapitalny remont powymieniał co się dało, zapłaciłem 120zł i jest super <taniec>.

Pozdrawiam

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Kwietnia 2012, 20:51:55 »
Panowie te alternator niezłe mi namieszał...strasznie się grzał i nie ladował... Zbieg czy nie zbieg okoliczności czy nie padła mi centralka od alarmu(grzeje sie i jak jej dotykam alarm wyje) i nie ma nawet reakcji rozrusznika.Auto jedynie da sie odpalić  zwierając wzbudzenie i kabel + na rozruszniku.Ale ladowania wtedy dalej nie ma, przynajmniej się nie grzeje te bosch.Dlaczego po tej przygodzie z denso nie  pojawia mi się nawet kontrolka na zegarach od ladowania i jeszcze kilka innych? nawet na zmienionym alternatorze??  Gdzie znajduje sie przekaznik odpowiedzialny za rozrusznik i alternator?? Możliwe ze centralka popsuta ma wpływ na ladowanie i rozrusznik ? dodam ze bezpieczniki sa cale a lądowania jak nie bylo tak nie ma...
Carina 3s-fe!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2012, 20:59:07 »
W skrzynce bezpieczników pod maską jest bezpiecznik-chyba niebieski 100A.
Zabezpiecza on obwód ładowania akumulatora i może padł.Nie wyszarpuj go bo jest od dołu przykręcony śrubą.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:00:50 »
Posprawdzaj bezpieczniki, opisy powinieneś mieć na obudowach.
Skąd pewność, że alternator który kupiłeś jest dobry. Przydałoby się zamontować go na stole probierczym i sprawdzić. Podstawowy błąd który zrobiłeś to podłączenie go od razu w instalację. Trzeba było zamocować, odpalić auto i pomierzyć go bez podpinania, mógł mieć zbyt duże ładowanie i jeśli się elektronika nie zabezpieczyła to coś się ufajdało.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:04:20 »
jest też opcja ,że Denso ugotował Ci instalację.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:13:15 »
Dopóki go wstawiłem na starym alternatorze znikł już prąd na rozruszniku a dokładniej nie podaje prądu na wzbudzenie, bezpiecznik 100a jest dobry.Jak już wspominałem padła centralka od alarmu i podejrzewam ze dlatego brakuje rozrusznika ale czy to ma powiązanie z ładowaniem ? Możliwe ze cos ugotował stary alternator bo tak się grzał po minucie ze nie dotknąć, nei wiem dlaczego jakies zwarcie ?.Hm macie jakieś pomysły ?dlaczego nie ma kontrolki nawet ladowania ? co mogl zjarac? jutro przyjedzie koleś od alarmów i zrobi ta centralkę ale boje sie ze ladowania nadal nie bedzie...

Carina 3s-fe!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:19:53 »
Ja w fabrycznym Clifordzie miałem przekaźnik odcinający zasilanie rozrusznika czyt. sygnał wzbudzający.Zawsze możesz zajrzeć pod obudowę nad pedałami,to tylko 2 śruby.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:23:50 »
Tak na prawdę to powinieneś mieć bezpiecznik na zasilaniu centralki alarmu, sprawdziłeś go?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:26:58 »
Tak na prawdę to powinieneś mieć bezpiecznik na zasilaniu centralki alarmu, sprawdziłeś go?
Musznik napisał ,że centralka się grzeję i alarm wyje więc bezpiecznik jest dobry.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:30:11 »
prąd do centralki dochodzi,ale centralka się grzeje i gdy ja dotykam alarm się załącza czasami.To prawda ze kontrolka od ladowania jest czescia ukladu wzbudzenia alternatora?.Może stary alternator jak przepalil i dlatego nie ma teraz ladowania?.Przypominam ze nie zapala mi sie kontorka wogule na zegarze nawet na zapolnie. Czy po odpieciu 3 pinowej  wiazki od alternatora nie powinna swiecic ?
Carina 3s-fe!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:38:06 »
Może tylko żarówka się spaliła.
Po odpięciu wtyczki tak jak i po przekręceniu kluczyka na zapłon powinna się zapalić.
Może przewód idący do akumulatora się przepalił/przełamał i dlatego nie ma ładowania.Alternator zjarał bo nie miał oporu żadnego.
Tak jak mowiłem,jedynym zabezpieczeniem w układzie zasilania jest 100A bezpiecznik.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:50:06 »
kabel z alternator idzie bezpośrednio do akumulatora? dziwne w tym wszystkim ze bezpiecznik caly.Mam nadzieje ze to tylko zarowka...
Carina 3s-fe!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Kwietnia 2012, 22:00:46 »
Jest jeszcze kilka bezpieczników odpowiedzialnych za układ ładowania:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl