Autor Wątek: Gaźnik w E9  (Przeczytany 14191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mariusz123

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Września 2005, 14:09:09 »
Jeżdze na PB
a fotki oczywiście będą mile widziane

szczepek_E-9

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Września 2005, 14:22:48 »
Cytat: mariusz123
Auto zostało sprowadzone jakieś 10 lat temu z Niemiec (dlatego sądzę, że też ma gaźnik na rynek niemiecki). Dodatkowo facet od którego kupiłe w zeszłym roku auto w Polsce chyba za bardzo nie dbał o ten samochód.

to tak jak u mnie, w koncu mam z kim pogadac, moze na GG ja masz chęć
ale jaja z tym korkiem, ja miałem jedno podciśnienie zbolkowane śróbka i nie wiem do czego to było
mariusz123, przesłałem ci wiadomość na priva.jak mozesz to wejdz,moze alurat uda ci sie mi pomóc,

Travego

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Października 2005, 11:26:49 »
Jesli chodzi o regulacje mieszanki w gazniku na rynek niemiecki to przeczytalem w tych skanach od Gladiatora ze tam zabezpieczaja ta regulacje przez "samoregulacja",w niemczech kaza jezdzic z tym do ASO

Spro-ket

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Października 2005, 11:40:04 »
ale tu jest Polska   ;)  ...                                                                                               ...  tu sięciężko oddycha     :cfiufiu

mariusz123

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Listopada 2005, 19:05:33 »
Znalezienie mechanika znającego sięna tych gażnikach to cud. Wszędzie, gdzie zajeżdzałem sprawa kończyła sie w momencie podniesiena klapy silnika - każdy mechanik potrząc na te niezliczone przewody podciśnień :) od razu rezygnował z jakichkolwiek napraw. Na szczęscie znalazłem ostatnio mechanika-pasjonata, który lubi takie wyzwania. Wynalazł mi pęknięty jeden przewód podciśnieniowy (tyle razy zaglądałem do silnika a jakos to przeoczyłem), wyregulował gaznik i jest dużo lepiej (ale jednak dalej nie idealnie). Ustawił mi skład mieszanki praktycznie na minimum, a mimo to i tak pali jeszcze za dużo (no i kopci na czarno-co oznacza zbyt bogatą mieszankę). Ten facet twierdzi, że coś sie dzieje z tymi podciśnieniami, ale żeby coś pokombinować to trzeba wiedziec do czego to wszystko służy. Dlatego teraz prośba: szukam wszystkiego o podciśnieniach to corolli 1.3 xl silnik 2E (1987r). Najlepiej jakieś skany (tu oczywiście ukłon do gladiatora), a może ktoś juz z czymś takim walczył i wie do czego są te wszystkie rurki?

szczepek_E-9

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Listopada 2005, 14:59:41 »
daj mi troszkęczasu, może jutro ci przesle wszystko co koledzy z TKP mi posłali, nie licz jednak na cud, w moim niemieckim nic to nie pomogło ale ty, wnioskując z fotek jakie mi przesłałeś masz ten w miaręnormalny :P
p.s.
ucze sie na błędach i przekazujęci moje doświadczenia
jesli uważasz że do orzesza za mikołowem od ciebie jest daleko, a nie możesz sobe poradzić z autkiem, to pozostaje ci stwierdzić że to jednak blisko i tam pojechac, gośc jest bardzo konktetny i zna sie doskonale na tych autkach, więcj info od madzi83, mylse ze ci pomoże, a ty zaoszczędzisz czas nerwy i kasęmimo kawaka jaki musisz sie przejechać.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Listopada 2005, 15:34:55 »
mariusz 123 wyslij mi swoj adres na maila: gladiatorkbb@vp.pl
Przesle Tobie całą ksiązke tylko najlepiej załuż sobie konto na www.o2.pl tam jest 1GB

Albo inne rozwiązanie podam Tobie namiar na moją skrzynke i sobie ściągniesz całą bezpośrednio na kompa, więcej info na PW.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

looqasch

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Listopada 2005, 20:41:20 »
Jeśłi kogoś interesują podciśnienia to zajżyjcie TUTAJ. Pod czerwonym napisem TOYOTA są linki do wielu gaźników.

A jeśli chodzi o te zatkane przewody korkiem lub śrubą jak pisali dwaj koledzy to chyba coś pomogę. Nie wiem czy jest to w E9 ale u mnie w E8 z tym silnikiem na obudowie filtra powietrza jest taki biały plastikowy zawór. Do niego są podłączone 3 albo 4 przewody (niepamiętam). Jeden leci do gaźnika, drugi do filtra, trzeci gdzieś  dalej .....
W tym zaworze jest taka blaszka okrągła - BIMETAL, która w zależności od temp powietrza ma przełączać przeloty w przewodach. Nie wiem tylko czy ma przełączać płynnie czy nagle. W moim przypadku ten bimetal sięuszkodził - nie pracował w odpowiednich temperaturach. Zakres tych temperatur zmienił sięna tyle, że w temp panujących w przewodach  ten bimetal wogóle sięnie przełączał. Naprawić tego sięnie da więc tą blaszkętak podgiąłem, że zawór jest otwarty odwrotnie niż w stanie spoczynku na zimno.

Ps. moja Toyka też jest z Niemiec z wersją poączeń 2E-LU (new) (przewody linią przerywaną)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopada 2005, 16:33:48 »
Rushia  :adiabelek    :adiabelek    :adiabelek
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Travego

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Listopada 2005, 00:30:57 »
witam,potrzebuje jakichkolwiek informacji na temat mikroprocesora przy gazniku w E9 silnik 2E 1.3,jak to dziala,za co jest odpowiedzialny

Spro-ket

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Listopada 2005, 00:56:50 »
Cytat: Travego
mikroprocesora przy gazniku w E9 silnik 2E 1.3

:shock:
Z chęcią poczytam - bo pierwszy raz słyszęo czymś takim   :shock:

Travego

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Listopada 2005, 21:46:36 »
chyba ze chodzi o zaplon??? ZKI co to za oznaczenie.Mozliwe jest iz jest przy silniku na wtrysku,albo zle wyczytalem

Travego

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Listopada 2005, 22:26:28 »
:oops: ,sorki ale zle wyczytalem,na 100% chodzi o uklad zaplonowy z mikroprocesorem,w ktorym on jest miejscu?

looqasch

• Gość
Ga¼nik w E9
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopada 2005, 02:31:46 »
Z tego co mi wiadomo na gaźniku jest układ IZA a na wtrysku ESA. Umieszczone są w obudowie rozdzielacza zapłonu (pod kopułką). Określa najkorzystniejszy moment zapłonu zależnie od prędkości obrotowej silnika i obciążenia oraz zapewnia wyzwalanie iskry. Dla wtrysku (ESA) steruje momentem zapłonu według charakterystyki zapłonu umieszczonej w jego pamięci.

Offline shindoid

• Początkujący
Odp: Gaźnik w E9
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Stycznia 2020, 20:13:01 »
Trochę odkop ale czy ktoś z Was byłby w stanie pomóc podłączyć podciśnienia w Corolli E8?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl