Autor Wątek: Odnosnie brania oleju !!  (Przeczytany 26057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Toyo69

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« dnia: 24 Września 2005, 09:43:49 »
Własnie wczoraj znalazłem dosyć profesjonalnie wyglądający warsztat zresztą niedawno otwartyi to paręulic od mojego domu   :wink:  http://www.auto-japan.com.pl/go/_files/?file=about_company.html
Pojechałem tam by zapytać o remont silnika ( koszty, terminy itp.) no i o ustalenie czy to tylko uszczelniacze czy też pierścieni, ale nie o tym   :wink:  Mechanik, ktory zrobił na mnie bardzo dobre wrazenie poradził mi na początek  zapodanie oleju Elf 20W 50 do silników o bardzo dużym przebiegu. Powiedział że z własnego i klientów doświadczenia wie że w tych corollkach na początek to pomaga, a co do remontu to sięzgadamy po Barbórce ( wtedy dostane kase)   :P    :P  Aha a koszt nawet kapitalnego remontu nie powinien  przekroczyć 2 tyś zł.  :wink:  
A litr tego uleju u nich z beczki kosztuje 11 zł.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2005, 15:36:36 »
Cytat: Toyo69
poradził mi na początek zapodanie oleju Elf 20W 50 do silników o bardzo dużym przebiegu

Nie wiem jak to sie sprawdzi w corolli przy duzych mrozach ale u mnie kiedys w Cinqecento po zalaniu jakims ORLENEM 20w50 mialem problemy z obrotem walu przy -20st. mrozu.
Ale jesli masz akumlator brzytwe to powinno byc spoko.

Poza tym ten olej na pewno bedzie zostawiac mnostwo nagaru i osadow wiec po zalaniu czyms takim wg. mnie trzeba intensywnie myslec o remoncie i zalaniu silniczka pozniej jakims 5w50 :-)

Forumowicz Oglala ma w swojej E-9 20w50 chyba w tej chwili COMMA i pije dalej...oczywiscie jego autko :-))

Swoja droga ciekawe ile im zajmuje czssu remont silnika ?

Chcialbym wierzyc z calej sily ze ich uslugi i wiedza to naprawde pelny profesjonalizm bo niedawno przerabialem temat serwisu o ktorym myslalem ze jest naprawde profesjonalny ... ale sie mylilem.
Trzeba byc optymista.

Szkoda ze w Krakowie nie ma w pelni profesjonalnego zakladu japonczykow w tym m.in. TOYOTY a ASO z obiegowej opini to psuje i nic wiecej zero profesjonalizmy, no chyba ze ktos uewaza za profesjonalizm podanie kawy i inne zbedne rzeczy wg. mnie. :--)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Toyo69

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2005, 07:22:32 »
Cytat: Croom
Poza tym ten olej na pewno bedzie zostawiac mnostwo nagaru i osadow wiec po zalaniu czyms takim wg. mnie trzeba intensywnie myslec o remoncie i zalaniu silniczka pozniej jakims 5w50  

Napisałem wcześniej że jest to tylko tymczasowe rozwiązanie, do momentu kapitalki na ktorą wstępnie umowiliśmy sięna przełomie listopada i grudnia  :wink:

Cytat: Croom
Szkoda ze w Krakowie nie ma w pelni profesjonalnego zakladu japonczykow w tym m.in. TOYOTY

Masz Sikore serwis czyli Serwis SJ przed Tarnowem. Sam sięjeszcze zastanawiam czy nie oddać autka do niego choć jest to dosyć daleko i dużo bardziej klopotliwe, ale  wszyscy są zadowoleni z jego roboty. Tym bardziej że autko chyba zostanie w rodzinie ( dla córy )  :wink:  :wink:

Artilis

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2005, 12:38:04 »
witam toyo69 a można adres tego warsztatu, chodzi o wymiane rozrządu.U mnie w "mieście" mechanicy dziwnie sięzachowują gdy słyszą toyota diesel, a jak już powie cene to człowiek przysiada  :furious:  .Pozdrowionka

zyzolek

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2005, 16:21:48 »
Spytaj dokladnie co obejmuje taki remont bo od tego zaleza koszty.
Czy wymienia tylko pierscienie i uszczelniacze, czy tez wymienia tloki i zrobia planowanie glowicy.
Bez tego remont zabardzo nie ma sensu. Jak juz rozbierac silnik to juz robic kompletna kapitalke.

Toyo69

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2005, 20:52:35 »
Artilis, tu masz adres netowy http://www.sikoraserwis.pl/index.htm

Chalski

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2005, 08:53:24 »
Cytat: zyzolek
Spytaj dokladnie co obejmuje taki remont bo od tego zaleza koszty.
Czy wymienia tylko pierscienie i uszczelniacze, czy tez wymienia tloki i zrobia planowanie glowicy.
Bez tego remont zabardzo nie ma sensu. Jak juz rozbierac silnik to juz robic kompletna kapitalke.

Remont ma sens jeśli sięrobi to co potrzebne żeby silnik odzyskał swój dawny stan - szasem trzeba zrobić mniej czasem więcej - zależy od konkretnego silnika i okazuje siędopiero po zozebraniu na elementy pierwsze.
A po co robić coś co jest jeszcze dobre? Jestem zdania że nie wiele jest speców i warsztatów które potrafią zrobić silnik tak jak w fabryce, czasem wystarcza mała niedoróbka i nie ma efektów remontu (np pęknięty pierścień).

Artilis

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2005, 21:05:50 »
Serdeczne dzięki :D , a może coś w Katowicach lub okolicy. :lol:

Toyo69

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2005, 13:16:02 »
Chlopaki może nie piszmy na temat sewisu pana SJ. bo zdania są podzielone  :wink:

Cytat: Artilis
może coś w Katowicach lub okolicy

zapodałem link pare postów wyżej, ale masz jeszcze raz http://www.auto-japan.com.pl/go/_files/?file=about_company.html

Posty dotyczące serwisu  SJ zostały przeniesione do działu o serwisach

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Września 2005, 13:19:49 »
Panowie od tego macie wątek w polecanych i nie polacanych serwisach. To jest dział poswięcony Corolli.
Moderator - prosze przenieść wątki do odpowiednich działów.

Już załatwione panie Administratorze (Toyo69 )
BMW E46 320d
Mini Cooper

bolek1

• Gość
Re: Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2005, 12:48:47 »
Cytat: Toyo69
Aha a koszt nawet kapitalnego remontu nie powinien  przekroczyć 2 tyś zł.  :wink:  
A litr tego uleju u nich z beczki kosztuje 11 zł.

Hmm za 2kzl to mozna kupic 1-2 silniki w dobrym stanie z gwarancja
Raczej nie warto tyle wydawac na remont starego...

zyzolek

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2005, 13:49:41 »
Cytat: Chalski
A po co robić coś co jest jeszcze dobre? Jestem zdania że nie wiele jest speców i warsztatów które potrafią zrobić silnik tak jak w fabryce, czasem wystarcza mała niedoróbka i nie ma efektów remontu (np pęknięty pierścień)

A ja jestem zdania, ze jak juz rozbierasz silnik to lepiej zrobic troche wiecej niz ciut mniej.
W innym przypadku po pol roku bedziesz znowu rozbierac silnik. A wymiana pierscieni i planowanie glowicy to jest mus przy kazdym remoncie, szczegolnie w corollach. W tedy unikniesz peknietego pierscienia. Tloki i cylindry trzeba pomierzyc, ale ja jestem zdania ze bezpieczniej jest wymienic tloki. Troszeczke wiecej kosztuje ale nie bedzie potem przykrych niespodzianek tym bardziej jak silnik ma juz duzy przebieg.

Toyo69

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Października 2005, 14:10:16 »
Po Tygodniu od zalania ww olejem Elf 20W 50 efekty są zadziwiające  :P  Autko po przejechaniu 400 km nie spaliło nic oleju, rura siwiutka, ale pomiar był niemiarodajny bo jaździła tylko żonka a dla niej 4000 obrotów to graniczna bariera  :wink:
Dzisiaj przetestowałem autko osobiście na średnicówce, czyli sąsiad kręcił moją rollkęna poszczegulnych biegach nawet do 6 tyś a ja jadąc za mim jego Astrą wpatrywałem sięw rure wydechową i nic ZERO dymu  :P  :P
Może rzeczywiście jako dorażny środek ten olej sięsprawdza, zobaczymy co będzie dalej  :wink:
Albo jest taki niedobry i silnikowi niesmakuje :abadgrin
:abadgrin :abadgrin

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2005, 20:48:14 »
To dobrze a ja tam latam od poczatku na MOBIL 1  15W40 i tez mam okej i jednak przy nim zostane. Pozdrawiam
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

zyzolek

• Gość
Odnosnie brania oleju !!
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2005, 23:42:27 »
gesciejszy olej jest dobrym rozwiazaniem, ale pamietaj ze tylko doraznym. Albo sprzedaj auto lub jesli masz zamiar nim dluzej pojezdzic to przygotuj sie na kapitalke silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl