Autor Wątek: Instrukcja wymiany żarówek na diody:) (F)  (Przeczytany 16525 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michal_P

• Gość
Instrukcja wymiany żarówek na diody:) (F)
« dnia: 24 Września 2005, 09:44:59 »
Diody które zastosowałem (gorąco polecam):
http://allegro.pl/show_item.php?item=63142537

Całą operację zaczynamy od wyjęcia górnej części konsoli środkowej. Wychodzi ona bardzo łatwo, jest zamocowana w końcu tylko na 4 zaczepach:D
Po wyjęciu ukaże się naszym oczom mniej więcej taki widok:

Kółkami i strzałkami zaznaczone są śrubki które trzeba odkręcić.

Na następnych 2 zdjęciach widzimy dokładnie śrubki wskazane tutaj przez strzałki.

Teraz chyba najgorsza część całej operacji. Na czerwono zaznaczyłem "grzybki" plastikowe które trzeba ściągnąć. Na zielono zaś, miejsca w których są takie metalowe zaczepy trzymające plastikowe osłonki linek sterujących nawiewem. Musimy z tych osłonek "wypchnąć" te linki. Będzie to wymagało użycie sporej siły, gdyż siedzą dosyć mocno.

Na następnych 2 zdjęciach widzimy efekt poprzedniej opercji.

Teraz kierujemy się pod nogi pasażera:) Tam musimy wyjąć "srubę" widoczną na zdjęciu. Trzeba to zrobić na siłą, uważając, by nie złamać jej:)

Na następnym zdjęciu widzimy jak wygląda ta śrubka po wyjęciu:)

Po wyjęciu śrubki i zdjęciu plastikowej osłony zobaczymy coś takiego. Tutaj znowu zdejmujemy zaznaczonego na zielono grzybka, wypychamy z zaznaczonego na czerwono uchwytu linkę i zdejmujemy ją z nasadki:)

Teraz musimy pozbyć się przycisku klimatyzacji. Wystarczy go podważyć nożem i wyciĂągnąć.

Gdy już go wyjmiemy, będziemy mogli odpiąć wiązkę kabli podłączoną do niego. wystarczy ją wyciągnąć "w dół". (Musimy też odpiąć drugą wiązkę, nie ma jej na zdjęciu bo jest to wręcz oczywiste:D)

Teraz śmiało możemy wyjąć cały moduł sterowania ogrzewaniem:) Nie było trudno??:)

Na zielono zaznaczone mamy miejsca w których są śrubki.

Na następnych 2 zdjęciach mamy zaznaczone na zielono śrubki (te, które są z boku) i na czerwono zatrzaski które musimy "zwolnić"aby wyjąć przednią część (po odkręceniu śrubek)

zanim wymiemy "panel" przedni musimy wyciągnąć zaznaczone na zielono przyciski. Wsytarczy je złapać i wyciągnąć, ew. można podważyć nożem.

Teraz możemy wyciągnąć osłonę przednią:D

Na wstępie możemy się pozbyć tego:

Na tym zdjęciu widzimy w którym miejscu są umiejscowione "standardowe" żaróweczki. Aby się do nich dostać nie musimy oczywiście wszystkiego rozbierać. wystarczy włożyć rękę (po zdjęciu górnej cz. konsoli) i ciut pomanewrować.

Tu widzimy jak diodki są powkładane w panel. Ogólnie rzecz biorąc, wystarczy wywiercić dziurę dopasowanś do diodki, dolutować do niej kable, włożyć ją w plastik (lekko na siłą) i ew. zabezpieczyć silikonem.

Potem łączymy wszystkie kable z zasilaniem które było użyte wcześniej do żarówek

I mamy taki oto efekt:)

Mam nadzieję, że ta instrukcja okaże się choć trochę pomocna dla kogokolwiek i że jest dosyć prosta.
W razie czego piszcie, postaram się wyjaśnić jakieś wątpliwości.
Pozdrawiam i miłej zabawy!:)

poprawiłem PL
Swoop
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2006, 15:56:37 wysłana przez Swoop »

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Instrukcja wymiany ¿arówek na diody:) (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2005, 13:00:23 »
a tą gurną cześcia konsoli to jak wyjjac?? Do przodu ją normalnie pociągnoles czy jak i czy przed tym trzeba radio wyjac??
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 21:48:27 wysłana przez Miche »

tstenzel

• Gość
Instrukcja wymiany żarowek na diody:) (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2005, 13:23:58 »
czy mogłbys zamiescis zdjecie ukazujące jak te diody swiecą po zamontowaniu wszystkiego w konsoli!     rozumiem ze tego przezroczystego plastiku znajdującego sie za pokretłami nie montujemu ponownie??? pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 21:49:25 wysłana przez Miche »

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2005, 15:27:48 »
bbartek72 Normalnie do przodu pociągnac. A z radiem to nie wiem, u mnie nie trzeba było.
tstenzel Zdjecie zamieszcze wieczorem, przezroczysty plastik już nie bedzie przydatny:D
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 21:52:16 wysłana przez Miche »

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2005, 18:42:25 »
diody tego allegrowicza sam kupowałem (ale W5W do podświetlenia zegarow) - polecam
kuuuurde.... tu jest wiecej roboty jak w mojej E9    :furious3:
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2006, 21:54:04 wysłana przez Miche »

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Ungox

• Gość
Odp: Instrukcja wymiany żarówek na diody:) (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2006, 15:18:34 »
Prubowałem wyjąć panel sterowania ogrzewaniem i postępowałem według zamieszczonej instrukcji, ale: po zdięciu linek górnych pozostaje jeszcze jedna od sterowania ciepłym powietrzem która znajduje się pod spodem panela. Mam więc pytanie jak wypiąć tą linkę ?
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2006, 15:55:59 wysłana przez Swoop »

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2006, 23:22:59 »
a przeprowadzal ktos podobna operacje w carinie II ? bo mi sie konsola srodkowa nie swieci wcale i trza by cos z tym zrobic a jakbym sie za to zabieral to moze od razu bym w diody zainwestowal.
pozdrawiam

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2006, 20:33:53 »
Ja wlasnie kilka dni temu naprawialem Carine II. Zarowki po 80gr a te malutkie w przyciskach po 2 zl. Tylko nie zalozylem niebieskich gumek jak to sa oryginalnie i efekt jest taki ze swieci wszystko mocno ale tak na zolto. Jesli nie chce sie Wam grzebac z diodami to to kupcie sobie nakladki na zarowki jakiego koloru chcecie i cala robota to jakas godzinka czasu razem z zegarami i wlacznikami. Ja mysle nad czerwonymiprzyciskami i niebieskimi zegarami.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2006, 21:23:01 »
no wlasnie tez chcialem zrobic niebieskie podswietlenie zegarow ale najpierw musialbym kupic biale tarcze a takich nie moge nigdzie znalezc... a konsole srodkowa tradycyjnie na biało; jakie tam dokładnie te zarowki sa?

tommy21j

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2006, 10:05:56 »
a mozecie napisac albo wkleic zdjecie diody jakiej uzywaliscie sa to takie same jak przy zegarach i postojowkach ??

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2006, 19:15:00 »
Na konsoli środkowej jest jedna na środku standardowa żarówka. W liczniku są takie duże ale symbolu nie wiem, najlepiej na wzór wziąść. W przyciskach są takie malutkie, te można (zresztą te standardowe też można dostać w różnych kolorach ale UWAGA! - standardowo na żarówkach są niebieskie nakładki, a w przyciskach i liczniku ten plastik przezroczysty jest żółty, co w połączeniu daje zielone podświetlenie. Więc nie wiem jak zrobić niebieskie. Zmienić chyba tarcze.

Zakupiłem białą diodę (pasuje w miejsce tych standardowych i ma wbudowany rezystor) ale jak to  świeci, to jeszcze nie wiem. koszt 3,50/szt.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

tommy21j

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2006, 19:29:19 »
no ja z podswietlaniem zegarow nie mialem problemu wlozylem diody takie jak w postojowkach a mialem zarowki z zielonymi kapturkami

mfrydel

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Października 2006, 15:31:45 »
@Michal_P

Gdzie i do czego podłączyłeś te diody?

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Października 2006, 14:17:40 »
Watek poprawiony (usuniete krzaczki)

Pozdrawiam

Miche
Focus II 1,6 :)

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopada 2006, 15:51:54 »
@Michal_P

Gdzie i do czego podłączyłeś te diody?

Do zasilania żaróweczek:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl