Autor Wątek: Ogrzewanie i klima - Ave T22  (Przeczytany 60271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zyzzio

• Gość
Odp: Ogrzewanie i klima - Ave T22
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Kwietnia 2006, 18:01:44 »
Niestety nie pomoglo... W dlugi weekend wezme sie za rozbiorke deski i może podrzucę kilka fotek. Szykuje sie dluzsza zabawa, bo linka znika gdzies nisko i gleboko, w rejonach mocowania popielniczki. Nie wiem za bardzo jak sie tam dobrac. Wyglada jakby trzeba bylo rozebrac pol samochodu :(

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Kwietnia 2006, 21:14:31 »
spróbuj zgodnie z tym. Wszak, to info o przeróbce, ale da Ci jakiś obraz jak się za to zabrać :)

co do zdjec z przerobki to niestety nie mam. ale sama przemiana jest w miare prosta. trzeba wyjac schowek pasazera, odkrecic dmuchawe razem z obudową (3 nakretki). wyjac ja i zalozyc silniczek do otwierania i zamykania obiegu powietrza.miejsce na silniczek jest na obudowie w miejscu gdzie w wersji przed liftem wychodzi ciegno.  wyjmuje sie ciegno i przykreca silniczek na 4 srubki. potem zpowrotem przykrecamy go do nagrzewnicy. nastepnie trzeba zalozyc silniczek do regulacji kierunku nawiewów. jest on od strony kierowcy z lewej strony obudowy nagrzewnicy. i tak samo jak z dmuchawa tez jest miejsce na ten silniczek. potem trzeba podpiąć te 2 silniczki pod nowy panel regulatorów za pomocą 2 wtyczek ktore trzeba kupic albo zmajstrowac. ja sie troche z tym meczylem bo nikt przedemna chyba tego nie robil ale teraz jak wiem gdzie co jest bylo by to duzo prostsze i mniej pracochlonne.

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Kwietnia 2006, 09:51:38 »
nie trzeba zwalać deski.  Nie wiem tylko czy wyskoczyło Ci ciegno z obudowy nagrzewnicy czy pękło? tak czy siak wystarczy je założyć. a jest to banalnie proste. wchodzi ono w obudowe nagrzewnicy od strony kierowcy . trzeba jedynie odwinąć kawałek tapicerki tej obok pedału gazu. kiedys mi tez wyskoczyło a naprawa trwała 5 min. jezeli urwało Ci się ciegno , to jak chcesz to mam coś takiego razem z pancerzem. pozdrawiam

zyzzio

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Kwietnia 2006, 15:00:00 »
Wielkie dzieki za pomoc!

Ciegno nie zerwalo sie i siedzialo po obu stronach. Okazalo sie, ze oslona linki wyskoczyla z mocowania tuż pod pokrętłami (tak jak na zdjeciu). Wystarczylo podciagnac ja i wczepic w zatrzask.

Dostep do calej linki jest rzeczywiscie latwy. Kiedys wymienialem filtr kabinowy i ubzduralo mi sie, ze wszystko obok pedału gazu jest zabudowane.

mapia2

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Czerwca 2006, 07:26:30 »
Witam,
mama Ave 1.8 z 2002 r. Klima ze świeżo zmienionym czynnikiem. Na pokrętle do regulacji zimno jest tylko w najniższym połozeniu (poniżej 16) wszelki inne ustawienia powodują włącznie maksymalnego grzania. Co może być tego powodem? Czy to pokrętło jest mechanicznym przełącznikim czy jest to elektronika? Jak to naprawiać?

MaPia

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Czerwca 2006, 15:19:19 »
W tych modelach o ile wiem nie ma już pokręteł na linkach, wszystko jest oparte na elektronice. A wkazania temperatury masz dobre?

mapia2

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Czerwca 2006, 08:14:34 »
a jakie wskazania? temperatury zewnetrznej na wyswietaczu? Te sa ok, czy jest jeszcze jakis wyswietlacz z temperatura?

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Czerwca 2006, 09:10:50 »
Musi być coś nie tak z czujnikiem temperatury i klima sądzi, że masz zimno w aucie. Dlatego w kazdym położeniu innym niż "chłodzenie ponad wszystko" próbuje podnieść temperaturę, bo rozumiem, że mówimy o trybie "AUTO" (inaczej nie mam pomysłu :( ).

darku

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Czerwca 2006, 10:22:42 »
Lordzie zdemontuj pokretła i zobacz czy nie masz oberwanych lutow przy potencjometrze regulacji temperatury:) Pozdro

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Czerwca 2006, 10:33:24 »
Lordzie (...)

Ja nie mam problemów ;)

mapia2

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Czerwca 2006, 23:07:55 »
dzieki, pod koniec tygodnia zajrze pod pokretlo, co do ustawien w ktorych grzeje to bez wzgledu co jest udtawione na pokretle sily nawiewu, ustawienie wartosci ponad minimum na ostatnim (tym z temperaturami) powoduje grzanie

TRoCIn

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Czerwca 2006, 10:51:39 »
Hej,

u mnie jest podobna sytuacja, myśle że to nie wina klimy, a raczej sterowania nawiewem, bo nawet przy wyłączonej klimatyzacji dzieje sie tak samo

mapia2 - jak zdiagnozujesz problem to daj znac na forum co jest przyczyną takiego stanu rzeczy, bede wdzieczny, dzieki

TRoCIn

mariuszgrabowski

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Lipca 2006, 10:38:32 »
a'propos - czy mozna stwierdzic, ze czynnika chlodzacego jest za malo tylko w warsztacie, czy moze predkosc/temperatura osiagana przy temperaturze ustawionej na min moze tez dac jakis obraz?

w moim przypadku wyglada to tak, ze przy ostatnich upalach (temperatura rzedu 33-35 stopni na termometrze w samochodzie) temperatura wewnatrz (przy pokretle na min & dmuchawie na maxa) osiaga mily chlodek po dobrych paru minutach..

to moj pierwszy samochod z klimatyzacja i nie wiem, czy tak powinno byc czy cos jest 'za malo'. Ojciec (mondeo 98') sprawdzil mi swoja metoda - po wlaczeniu silnika i klimy, od razu zimne robia sie jakies 2 przewody pod maska (jakiestam przewody rozprowadzajace chlodek), i  to wg Ojca swiadczy ze czynnika chlodzacego jest wystarczajaco.

z drugiej strony - kumpel ma nowa jetke (climatronic) i mowi ze w samochodzie jest chlodek juz po przejechaniu paruset metrow...

teraz pytanie: czy to kwestia marki (sic!), climatronica, wydajnosci, ilosci czynnika chlodzacego...?

pzdr,mariusz

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Lipca 2006, 12:57:44 »
Jeśli samochód stał cały dzień na słońcu to nie ochłodzisz go nawet w 20 minut. Choćby od razu wiało mrozem to i tak karoseria i plastiki są nagrzane jak patelnia.
 Jeśli od razu po włączeniu klimy wieje chłodem to znaczy że klima działa. Poczekaj spokojnie nie da się ochlodzić z panującej wewnątrz temp 50 do 20 st C. Im częściej serwisujesz klimę tym masz większą pewność że wydajność chłodzenia jest prawidłowa.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Lipca 2006, 07:33:13 »
Myślę, że nie masz się czym martwić, Tak jak pisał przedmówca wiele zależy od tego czy auto stoi w słońcu czy nie. U mnie natomiast zauwazyłem że : przy temp otoczenia np 35 st.i  aucie nagrzanym  na maxa - włacznie klimy na tryb auto i ustawienie np 20 stopni powoduje, że mocno dmucha ale tylko letnie powietrze  tak jakby to była zwykła dmuchawa. Ale ustawienie trybu auto na 23-24 stopnie powoduje, że dmucha o wiele słabiej (od jednej do trzech kresek na wyswietlaczu) ale za to leci tak mroźne powietrze jak w zamrazalniku mojej lodówki  ;D
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl