Autor Wątek: Ogrzewanie i klima - Ave T22  (Przeczytany 60214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mmar

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Ogrzewanie i klima - Ave T22
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Grudnia 2006, 10:04:35 »
Witam
Od 4 mies jestem posiadaczem Ave d4d (2001r) z automatyczną klimą. Dziwi mnie sposob działania pokretła kierunku nawiewu powietrza. Chodzi mi o otwór nawiewowy znajdujący sie nad radiem . Jak to jest że ciepłe powietrze wydobywa sie z niego TYLKO i wylacznie wtedy gdy mam przestawione pokrętło na symbol nawiewu na nogi lub na nogi i fotel (dwa skrajne polozenia z lewej strony)?   Gdy chcę aby cieple powietrze leciało i na szybę przednią i na wnętrze to zawsze z tego otworu (nad radiem)  leci zimne!!!   Czy mam coś popsutego ?
mmar

« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2006, 14:16:50 wysłana przez ayrsen »

Offline maciek.j

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 15 Kwietnia 2007, 09:54:23 »
Witam! zbliza sie lato, bylo juz pare dosc cieplych i pogodnych dni no i jak zawsze o tej porze zaczalem uzywac klimy pelna para... jednak po wylaczeniu jej, wydobywa sie bardzo nieprzyjemny zapach... w zeszlym roku wymienilem filtry klimy, uzywalem jakiegos preparatu ktory mial niby ten przykry zapach usunac a teraz jest to samo.... slyszal cos ktos moze na teamt odgrzybiania i czyszczenia klimy?? gdzie takie rzeczy mozna zrobic i ile mniej wiecej to moze kosztowac??

Wątki scaliłem. Prosze uzywac opcji szukaj i FAQ

Eddie
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2007, 10:13:03 wysłana przez eddie »

Offline mmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Kwietnia 2007, 23:02:26 »
Witam
Mam problem z klimatyzacją ( AVE 2001, D4D, klima automatyczna).
Po włączeniu klimatyzacji słychać jak włącza się sprężarka , pracuje kilka sekund i wyłącza się. Wtedy mruga kontrolka włączonej klimatyzacji.  Co moze być przyczyną takiego zachowania.
Dodam ze własnie uzupełniłem ubytek czynnika chłodzącego jak i wymieniłem filtr kabinowy i klimatyzacji.

Zdarza się ze klima pracuje długi czas i chłodzi prawidłowo. Jednakże duzo częściej mam problem z jej włączeniem.

Wątki scaliłem

Eddie
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2007, 00:12:45 wysłana przez eddie »

Qba

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Kwietnia 2007, 10:31:02 »
Objaw typowy dla zbyt niskiego ciśnienia czynnika roboczego w obiegu.

Jeżeli nie brakuje czynnika (uzupełniałeś), to najprawdopodobniej rozłącza się napęd sprężarki (sprzęgło elektromagnetyczne w kole pasowym). Pewnie szczotka albo przewód.

Offline mmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Kwietnia 2007, 18:18:59 »
Czy dotanie sie do tego sprzęgła i przeczyszczenie duzo zajmie czasu mechanikowi? Ile moze wołac za taka czynność ?

Equation

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Maja 2007, 16:34:28 »
czesc chlopaki, przegladam forum i przeglądam i nie moge znaleść, potrzebuje informacji na temat przeglądu klimatyzajci, chce sa przeczyścic odgrzybić i ewentualnie napełnić, wszystkie te czynnosci ktore moge wykonac sam chcial bym wykonac a tylko to, co jest niemozliwe do wykonania w garazu powiezyc "specjalistom" . Poprosze info jak sie do tego zabrać pokolei bo mam avensisa ode niedawna i jeszcze jestem ciemny, A jesli jest to juz opisane gdzies na forum to bardzo poprosze o odnosnik Pozdrawiam !

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Maja 2007, 07:49:27 »
Preparatow do odgrzybiania klimy mozesz poszukac na allegro. Ja rok temu kupilem buteleczke pianki za 25 zl chyba i sam wyczyscilem klime. Skutecznie i przyjemnie pozniej pachnialo... Polecam

Equation

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Maja 2007, 17:07:25 »
za duzo mi to nie dalo, bo nawet gdybym sobie kupil ten preparat to nie zabardzo wiedzial bym gdzie co i jak, toyote mam od niedawna, bezpieczniej bedzie zrobic przeglad, bo nie zamierzam niczego robic zdajac sie na instrukcje z "buteleczki"

mahon10

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Marca 2008, 15:47:02 »
Wybieram się do przeglądu z klimatyzacją i chciałbym wiedzieć ile czynnika chłodzącego znajduje się w klimatyzacji (ave D4D 2002 T22)?
Wiem, że jeśli dobiją go zbyt dużo lub zbyt mało mogą być kłopoty.
Oraz, czy ktoś wymieniał już osuszacz (podobno trzeba co 2 lata) u układzie klimatyzacji, jeśli tak to gdzie on się znajduje?
I jak się go wymienia? Czy nie jest to zbiorniczek obok chłodnicy???

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Marca 2008, 20:47:50 »
Czynnik chłodzący R134a, a powinno go być (wg producenta) 400-500 g. Dodatkowo olej smarujący sprężarkę Dens Oil 8. Co do wymiany osuszacza to teoretycznie powinno się go wymieniać (koszt niewielki), ale nie spotkałem się żeby ktoś to robił.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Marca 2008, 21:19:31 »
Osuszacz - mam w Cari (13 letniej) nigdy nie wymieniany; klima działa idealnie.
Więc raczej nie warto robić tego profilaktycznie.
W osuszaczu jest (powinno być) takie szklane okienko - jeśli jest ono zaparowane od wewnątrz (lub są już na nim kropelki) to bezwzgldnie trzeba go wymienić.

arkaady

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Kwietnia 2008, 20:59:58 »
Witam Koledzy.

Mam Toykę Ave D4 -2,0 rocznik 2002.

Mam pytanko czy ktoś może polecić jakiś serwis w Wawie albo w Lublinie który zajmuje się tylko klimą?

Chciałem nabić klimkę, ale jest gdzieś nieszczelność, więc chciałbym żeby fachowcy sprawdzili gdzie.... itd..

Czy ktoś może coś polecić??

danielo79

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 01 Maja 2008, 10:20:47 »
Polecam ten warsztat

http://www.sobczak.net/klimatyzacja

Ostatnio byłem moim avenem i za 130zł mam napełnioną klimke.Cena niska,jakość usługi na wysokim poziomie.Czas wykonania usługi 40 min.

* opróżnienie układu z czynnika
    * oczyszczenie czynnika i układu z wody
    * próba szczelności układu
    * napełnienie układu odpowiednią ilością, UV, Czynnika i Oleju
    * Dodatkowo:
      - Pomiar efektywności chłodzenia
      - Kontrola sprężarki, wentylatora i szczelności zaworków

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 08 Kwietnia 2009, 17:36:22 »
Parę dni temu padła mi klima - nie włącza się, nie świeci się dioda na włączniku.
Od czego zacząć szukanie przyczyny?
Jest jakiś sensowny warsztat we Wrocławiu?
AVE 2001 po FL, D4 (nie mylić z D4D).
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 08 Kwietnia 2009, 20:53:15 »
Jak często używałeś w sezonie zimowym ?

Może się rozszczelniła.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl