Autor Wątek: Tankowanie do pełna grozi pożarem  (Przeczytany 28873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: Tankowanie do pełna grozi pożarem
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lipca 2006, 10:31:24 »
Wiesz, Kryspin, może to i racja, ale udało mi się kiedyś zatankować pod korek, przejechałem ze 3 km, postawiłem auto na cały dzień w słoneczku. Następnego dnia rano waliło od niego benzyną na kilometr, a na baku były świeże zacieki.

Offline miodek997

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lipca 2006, 19:22:17 »
Wiesz, Kryspin, może to i racja, ale udało mi się kiedyś zatankować pod korek, przejechałem ze 3 km, postawiłem auto na cały dzień w słoneczku. Następnego dnia rano waliło od niego benzyną na kilometr, a na baku były świeże zacieki.

Być może autor tego artukułu.... ( artykuł ukazał się m.in. na www.autocentrum.pl ) trochę pokazał sprawę w sposób dość drastyczny. Ale jak widać coś w tym jest co świadczy powyższy cytat. A tłumaczenie ,że tak być nie może bo " mi auto jeszcze nie spłoneło, można porównać z tym np. że na Pradze wieczorkiem nic się nie dzieje na ulicach bo przecież tam kiedyś szedłem i żyję  ;D  owszem.... do czasu ;) Pozdrawiam

"DIABEŁEK" Toyota Yaris 1,3 Luna 2003. Tak było .... obecnie Audi A6 C5 2,4 benz. ale wracam do Toyoty ;-)

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lipca 2006, 16:47:23 »
Czesto tankuje do pelna i nic sie nie dzieje. Kiedys tankowalem pod korek az sie wylewalo i musze przyznac ze smierdzialo benzyna przez jakies 20-30 km.
Ale do pierwszego odbicia jak tankuje to nie zauwazylem zeby smierdzialo. W te upaly tez tankowalem do pelna i nic.
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline miodek997

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lipca 2006, 19:48:47 »
Przemkuu... zasadniczo komentarz zbędny.... pewnie gdyby się coś stało ( np. spłoneło autko) byśmy się o tym dowiedzieli jako jedni z pierwszych .... prawda? ;)

"DIABEŁEK" Toyota Yaris 1,3 Luna 2003. Tak było .... obecnie Audi A6 C5 2,4 benz. ale wracam do Toyoty ;-)

Admin

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lipca 2006, 13:12:35 »
Przepraszam a od czego ma sie niby ta benzyna zapalić. Panowie radze sprawdzić jaka jaest potrzebna temperatura do samozapłonu benzyny. Z tego co pamientam to jest to około 340 - 350C Cały ten tekst jest pozbawiony sensu. Wylanie paliwa na silnik rogrzany do normalnej temp pracy nie powoduje zapłonu dopiero zetnięcie z układem wydechowym. Tankowanie do płełna poza smrodem na zwenątrz z niczym sie nie wiąrze.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Lipca 2006, 13:20:43 »
No to jak już jesteśmy przy paliwie silniku i wydechu. W bmw pękł mi przewód doprowadzający paliwo do listwy wtryskowej i ponieważ w bmw silnik jest pochylony paliwko lało się strumieniem po silniku (pokrywa zaworów, głowica) dalej po kolektorze i na asfalt, stało się to gdy dojeżdzałem do przejazdu kolejowego. Nim mogłem wyjąć przekaźnik od pompy paliwowej kałuża zrobiła się tak duża że nawet koła stały w Pb. Na szczęście nic się nie stało, nikt nie rzucił fajki bo... cienko by było .. miałem ciut palifka przed rezerwą i w momencie się zapaliła rezerwa i ten ochydny smród...
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Admin

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lipca 2006, 13:26:22 »
Na szczęście nic się nie stało, nikt nie rzucił fajki bo... cienko by było ..

Nawet jak by rzucił to by sie nie zapaliło. Niedowiarkom proponuje test ;)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lipca 2006, 01:36:16 »
340-350 stopni to temp. samozaplonu benzyny ,czyli benzyna o tej temp. zapala sie samoistnie.(temp. zaplonu to ok  -50 stopni)
Tu raczej chodzi o mozliwosc zapalenia sie oparow benzyny przy zaistnieniu dodatkowego zrodla zaplonu - iskra ,plomien.
Juz przy temp. benzyny 50-60 stopni (olej 80-90 stopni) wytwarzaja sie opary o odpow. stezeniu (DGW = 0,76% - GGW = 7%) umozliwiajace jej zaplon.

Co do testu z papierosem.
Niedawno mierzylem temp. zaru papierosa - "w stanie spoczynku" ok 400 stopni a podczas zaciagania ponad 800 stopni  :o
Jasne ,ze szybko zanurzony w benzynie palacy sie papieros moze nie zdazyc zapalic oparow i zgasnie po zanurzeniu w benzynie ,ale ..... wolalbym nie ryzykowac  :-\

PS
doszukalem sie paru ciekawostek zwiazanych z tematem :

" Temperatura zapłonu i samozapłonu nie zawsze dokładnie określa łatwopalność substancji. Badania wykazały, że eter (temp. samozapł. 140°C) nie zapala się od iskier stalowych w przeciwieństwie do wodoru, mimo że posiada on temp. samozapł. czterokrotnie wyższą (580°C). "

" Benzyna i toluen, to płyny silnie wybuchowe. .....Benzyna oraz toluen eksplodują od małej iskry stalowej już przy stężeniu par ~2%. To dowód jak mała energia potrzebna jest aby stworzyć "benzynową bombę". "
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 01:45:38 wysłana przez etom »

Admin

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lipca 2006, 11:17:23 »
340-350 stopni to temp. samozaplonu benzyny ,czyli benzyna o tej temp. zapala sie samoistnie.(temp. zaplonu to ok  -50 stopni)
Tu raczej chodzi o mozliwosc zapalenia sie oparow benzyny przy zaistnieniu dodatkowego zrodla zaplonu - iskra ,plomien.
Juz przy temp. benzyny 50-60 stopni (olej 80-90 stopni) wytwarzaja sie opary o odpow. stezeniu (DGW = 0,76% - GGW = 7%) umozliwiajace jej zaplon.
Mówiliśmy o samoistnym zapaleniu sie paliwa, a dokładnie oparów wydobywających sie z samochodu. Czyli paliwo wylewa sie ze zbiornika otworem o srednicy kilku milimetrów wydostaje sie na gorącą blache, która ma około 60C i paruje. Jakos nie widze szans na samozapłon takiej mieszaniny.

Co do testu z papierosem.
Niedawno mierzylem temp. zaru papierosa - "w stanie spoczynku" ok 400 stopni a podczas zaciagania ponad 800 stopni  :o
Jasne ,ze szybko zanurzony w benzynie palacy sie papieros moze nie zdazyc zapalic oparow i zgasnie po zanurzeniu w benzynie ,ale ..... wolalbym nie ryzykowac  :-\
Masz racje taka jest temperatura zaru co nei zminia faktu ze wrzucając fajke w kałuże benzyny jedyne co usłuszysz to ciche pssss i tyle bedzie w wybuchy. Za mały czas na zapłon, chyba ze zrobisz to np w beczce gdzie bedzie osłonięte od wiatru i stęzenie oparów bedzie odpowiednie to tak bedzie fajerwerk :D

PS
doszukalem sie paru ciekawostek zwiazanych z tematem :

" Temperatura zapłonu i samozapłonu nie zawsze dokładnie określa łatwopalność substancji. Badania wykazały, że eter (temp. samozapł. 140°C) nie zapala się od iskier stalowych w przeciwieństwie do wodoru, mimo że posiada on temp. samozapł. czterokrotnie wyższą (580°C). "

" Benzyna i toluen, to płyny silnie wybuchowe. .....Benzyna oraz toluen eksplodują od małej iskry stalowej już przy stężeniu par ~2%. To dowód jak mała energia potrzebna jest aby stworzyć "benzynową bombę". "
hmm ciekawe :) nie wiedziałem

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Czerwca 2020, 11:19:15 »
Jak ci stara do ucha zgrzypi

co oznacza to ostatnie słowo?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Czerwca 2020, 16:09:21 »
co oznacza to ostatnie słowo?
Zdobyłeś złotą łopatę tego forum. :good: 14 lat to już coś. <taniec>

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Czerwca 2020, 20:10:43 »
Siedzi i kopie. Niestety bitcoinow z tego nie bedzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl