Autor Wątek: Kłopoty ze skrzynią biegów  (Przeczytany 46837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kotecek

• Gość
Kłopoty ze skrzynią biegów
« dnia: 26 Września 2005, 19:05:16 »
ello potrzebujęfachowej rady   :!:    :!:    :!:  

mówią że Toyotki sięnie psują a jednak, albo ja mam felerny model albo pecha  :evil:  
Zmieniając bieg na dwójkęsłyszęstraszne chrupnięcie wiem, że mam walnięty synchronizator zmiany biegów. Moje pytanko jest takie, czy aby go wymienić muszęjechać do warsztatu, czy mogęto zrobić w domowych warunkach (posiadam mini warsztacik) :?:  Jaka jest cena owej części i czy są zamienniki i ostatnia sprawa czy ta ustarka może doprowadzić do czegoś gorszego

pozdrawiam   :wink:

Tsport

• Gość
Odp: Kłopoty ze skrzynią biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2005, 19:39:39 »
Po jakimś czasie zmieli Ci zęby na kołach.
Jest możliwe wymienienie tego we własnym zakresie ale potrzebujesz kilka narzędzi, min. ściągacze, klucz dynamometryczny itp. itd. Radzęwymienić odrazu łożyska i dokładnie sprawdzić stan pozostałych elementów.
Przy składaniu trzeba ustawić odpowiednie luzy.

Pozdrawiam i życzępowodzenia

MaciejWS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Września 2005, 20:28:46 »
Prawdopodobnie wytarł Ci  stożkowy pierścień synchronizatora i i nie wyhamowuje dobrze kółek od biegów stąd zgrzyty przy próbie wrzucenia biegu. W serwisie kosztuje ze 130 zł ale raczej serwis jest jedynym źródłem części do skrzyni. Chyba że kupi sie całą używaną skrzynkę. Swego czasu miałem coś podobnego w Corolli ale autko miału już ponad 300 tys km czyli miało prawo sięto zdarzyć Winowajcą był właśnie ten pierścionek częśc mała i w sumie relatywnie nie droga ale do tego trzeba wyjąć skrzyniębiegów ,rozebrać no a potem złożyć i potem znowu wrzucić do auta. Trochęroboty jest - przydaje sięgaraż z kanałem. I tak jak ci kolega wspomniał ściągacze uniwersalne, ściągacze do końcówek drążków kierowniczych , prządny klucz dynamometryczny no  zestaw kluczy z przedłużkami przegubami, podnośnik , zawiesia do podwieszenia skrzyni.  Wszystko jest dla ludzi ale jeżeli nie miałeś z tym wcześniej do czynienia lepiej zlecić to warsztatowi. Ale dobremu bo papudraki to więcej popsują niż naprawią.

Pozdrawiam
Maciej

kotecek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2005, 14:19:42 »
no to żeście mnie pocieszyli  :roll:  ale spoko myślałam, że to będzi droższe robocizna odpada bo moja Toyka posiada nadwornego mechanika i własny warsztacik  :D  więc nie będzie źle. Zasięgnęłam opini jeszcze u znajomych i powiedzieli mi, że przy okazj powinnam wymienić sprzęgło więc niestety, przez jakiś czas muszęunieruchomić mojego Avensiaka  :(  

słyszałam, że właśnie ta usetrka jest bardzo częsta w tych modelach samochodu  :chmmm

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2005, 15:42:07 »
Cytat: kotecek
słyszałam, że właśnie ta usetrka jest bardzo częsta w tych modelach samochodu

He czyzny to zasluga miejsca ich produkcji ??
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Norbileusz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2005, 23:23:54 »
Witam wszystkich   :-DD  Nigdy nie myślałem że stanę się jej posiadaczem,zawsze ten model uchodził za "samochód dla starszego statecznego Pana"a ja do takowych nie należę   :wink:  i przeglądając ogłoszenia w interze stało się  :?  Pogaduchy ze sprzedającą (fajna babeczka-zbiłem przez telefon prawie5 tysi  :D  )i jest  :D  Jest piękna,zadbana z przebiegiem 64000km generalnie w stanie wzorowym-co jest chyba ewenementem na rynku wtórnym  :!:  Tylko że przed kupnem nie sprawdziłem a w zasadzie nie wiedziałem jaka jest różnica w wersjach wyposażenia no i w silnikach-trafił się 1.6-trudno i to bez klimy(ale już jest oryginalna).Generalnie nie jest to jakaś rakieta (ale na autobanie nowe Avensy jakoś nie dawały rady)bo licznikowe 215 leci ale z przyśpieszaniem to sie w żołąądku kręci jak się ją po obrotach kręci,jakoś tam będzie -trafił sie 1.6 trzeba cierpiec.Przy okazji jak się już tak rozpisałem to mam pytanie.Sprzęgło generalnie jest ustawione ok ale biegi wchodzą jakoś tak jak w "zetorze"a nie w Toyocie.O szybkiej zmianie biegów bez wyraźnego oporu przy wrzucaniu raczej mogą zapomniec (muszą odczekac chwilke aby zmiana była perfekcyjna)a chciałbym aby i mam nadzieje że można to zrobic szybko i bez oporów ze strony drążek-skrzynia.Generalnie jak by tam była tylko linka to bym podciągnął i było by ok a tak jest tam coś w hydraulice na której się nie znam i nie wiem o co chodzi  :evil:  Może mi ktoś wyjaśnicie o co chodzi?Dodam że babeczka która jeździła przede mną kilka razy jechała max 130km/h  :(  (może nie zmieniała na 4) i pewnie takie wrzucanie biegów to był dla niej standard.To tyle wstępem,witam  :wink:
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2006, 10:19:10 wysłana przez janmor »

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2005, 09:10:23 »
Witaj na forum.  :nicetometyou  

Musisz pamiętac, że auto, które kupiłeś choc bardzo fajne jest generalnie samochodedm rodzinnym i raczej nie aspiruje do miana sportowego auta. Teraz już za późno ale może trzeba było pomyślec o np. Corolli TS.

ps. w sprawnym Zetor-ze biegi wchodzą jak po maśle.  :-DD
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2006, 18:54:08 wysłana przez janmor »

Norbileusz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2005, 13:29:19 »
Cytat: ZACHARY
Musisz pamiętać, że auto, które kupiłeś choć bardzo fajne jest generalnie samochodedm rodzinnym i raczej nie aspiruje do miana sportowego auta..

Spoko,nie oczekujęod niego cudów ale chodzi mi o tą zmianębiegów o której na wstępie pisałem-jest to bardzo wkurzające i generalnie w żadnym modelu  Toyoty którymi miałem okazjęśmigać czegoś takiego nie było.Proszęwięc o jakąś konstruktywną informacjęco trzeba sprawdzić ,zrobić,co może być tego przyczyną  itp.
Cytat: ZACHARY
Teraz już za późno ale może trzeba było pomyśleć o np. Corolli TS.

Nigdy nie jest za późno  :wink:  może następny  :D

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2005, 10:02:40 »
nie wiem na ile to prawda (a ile w tym niewiedzy serwisu) ale na podobne objawy - zwłaszca redukcja w górnym zakresie obrotów , odpowiedzieli mi w ASO , że jest to utrudnione fabrycznie (chyba zeby nie przekręcać silnika- w dolnym zakresie bez problemu).
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2006, 19:09:41 wysłana przez Wojtek »

qmotor

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopada 2005, 12:16:35 »
Mam wielki problem ze skrzynią biegów do 2002 Toyoty Avensis 1.8l  VVTi.
Po przebiegu 60 000 ( samochód kupiony u dealera - 1 właściciel) rozpadła  sięw drobny mak skrzynia.
Kupiłem używaną ale okazuje sięże nie pasuje. Była od modelu 2000 - ten sam silnik .Ma 2 miejsca gdzie można mocować rozrusznik.
Przeglądałem aukcje na allegro ze zdjęciami i wynika że mam silnik z modelu 2003 > ale skrzynia jest przedziwna bo nie pasuje ani od starszych wersji Avensis ani od nowszych. Jest podobna do modelu skrzyni 2003> ( te same mocowanie do silnika - jest prosta na górze i ma wejście na 1 rozrusznik  ) ale ma odwrócone wejście do linek zmiany biegów .  Wchodzą one od przodu samochodu a nie jak w innych modelach od tyłu skrzyni ( nad dyfrem) . Nowa skrzynia kosztuje 15000 zł !!! Wygląda na to że jest to jakaś przejściówka ale nie wiem co jest grane ???

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopada 2005, 12:47:33 »
zadzwon pod nr 608614324 czlowiek ma czesci w wawie na plowieckiej powinien Ci pomoc

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopada 2005, 14:36:26 »
Cytat: qmotor
rozpadła sięw drobny mak skrzynia

Cyzby to te wałbrzyskie już moze ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Crap777

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2005, 02:16:31 »
Na tabliczce znamionowej pojazdu masz zapisany rodzaj/kod skrzyni biegów, nic prostrzego znaleść taką samą a poza tym na samej skrzyni biegów maciupeńkimi literkami też jest wybite to samo oznaczenie np"C60"

tunix

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2005, 11:32:17 »
Qmotor, a co zrobiłeś tej oryginalnej skrzyni? Bo jeśli sama padła to porozmawiaj z Toyotą, przecież dopiero co skończyła sięgwarancja. Może coś da sięwygrać w ten sposób.

tx

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2005, 12:27:08 »
Cytat: tunix
Qmotor, a co zrobiłeś tej oryginalnej skrzyni? Bo jeśli sama padła to porozmawiaj z Toyotą, przecież dopiero co skończyła sięgwarancja. Może coś da sięwygrać w ten sposób.

tx

Tymbadziej, że auto ma niewielki przebieg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl