Autor Wątek: Kłopoty ze skrzynią biegów  (Przeczytany 46878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nem7

• Gość
Odp: Kłopoty ze skrzynią biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopada 2005, 08:51:38 »
na początku gdy po zakupie mojej ave troszkęją  testowałem i przyznam że ostro cisnołem, też miałem ten problem zwłaszcza przy przejściu na 2 bieg, mimo do końca wciśniętego sprzęgła ostro potrafił  harczeć aż wstyd, do dziś nie wiem co go boli już przywykłem do tego by 2 zakładać delikatnie,  ale masz racjęte numery dzieją siętylko przy szybkiej zmianie biegów, przy normalnej jeździe tego nie ma

dimas

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2005, 10:55:15 »
Potwierdzam w całej rozciągłości spostrzeżenia Kolegów przedmówców  :(  
Niestety skrzynia to nie jest mocny punkt przynajmniej w Ave I.

MayeKK

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Listopada 2005, 10:41:12 »
sprawdz oznaczenie na samej skrzyni i szukaj po tym,
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2006, 00:17:53 wysłana przez MayeKK »

LuCaZ

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Grudnia 2005, 17:13:03 »
Cytat: dimas

bo ja wiem ;)
ja na swoja w 3s-fe nie narzekam.

a biegi zmieniam szybko i to czesto przy jakis 6000rpm.
czasem tuz na granicy odciecia i nic nie haczy :)

pozdr. LuCaZ

Norbileusz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lutego 2006, 16:07:44 »

bo ja wiem ;)

pozdr. LuCaZ
Od kiedy przestałem ją traktować jak panienkę i dostaje po dupie (znaczy drążku) wszystko wróciło do normy-musiało się chyba dotrzeć do mojej łapy ;D

LuCaZ

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Lutego 2006, 14:49:09 »
Potwierdzam w caĂ�Âłej rozciĂ�ÂągĂ�ÂłoĂ�Âści spostrzeĂ�Âżenia KolegĂ�Âłw przedmĂ�ÂłwcĂ�Âłw  :( 

bo ja wiem ;)

pozdr. LuCaZ
Od kiedy przestałem ją traktować jak panienkę i dostaje po dupie (znaczy drążku) wszystko wróciło do normy-musiało się chyba dotrzeć do mojej łapy ;D

i bardzo dobrze :)
kobiete trzeba sobie ulozyc a bedzie smigala cycus malina  ;D

pozdr. LuCaZ

Paolo186

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Marca 2006, 15:04:52 »
Witam wszystkich na forum. Od 8 miesiecy jestem szczesliwym (?) wlascicielem Toyoty Avensis 1.6, rok 2000 (160kkm). Od samego poczatku borykam sie z kilkowa bolaczkami. Jedna z nich doprowadza mnie do szalu, a mianowicie problem ze skrzynia biegow. Zredukowanie z biegu trzeciego na drugi wymaga tak ogromnej sily, ze moja druga polowka czesto rezygnuje z tego powodu z jazdy samochodem. Podobnie bywa z biegiem trzecim (czasami rowniez cos chrupnie). Probowalem juz roznych metod (np poczekac az spadna obroty) ale z mizernym skutkiem. Po rozgrzaniu samochodu jest odrobine lepiej ale daleko do satysfakcji. Zmiana oleju w skrzyni biegow rowniez nic nie zmienila .... prosze o jakies sugestie ..........

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marca 2006, 15:14:03 »
O kurcze. U mnie to sie zdaza jakos tak sporadycznie (albo ja juz sie do tego przyzwyczailem). Myslalem ze jak zmienie olej (juz na dniach) to mi sie to poprawi.... :( Ja mam podobnie, poprzednio jezdzilem corolla w benzynie i wszystko bylo 'lodzio miodzio'. Troche sie zdziwilem ze w Ave moze cos takiego byc i czytajac posty tego forum poszedlem za przykladem wymiany oleju ze niby to ma byc lepiej.... Zobaczymy jak u mnie to sie skonczy

willard

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Marca 2006, 15:21:16 »
Ave 2.0 200r. 165kkm to samo pomimo zmiany oleju. 1 praktycznei nie wchodziu poza postojem, 2 ciezko ale najlepiej przy 2-2,5 tys obr. 3 przy 3 tys. 4,5 bez problemow. Jezdze z przygazowka.

Darus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marca 2006, 15:21:46 »
A czasem synchronizatory w ksrzyni biegów Ci nie poszly??

Ja tak miałem z trojką, że źle wchodziła. Po wymianie synchronizatorów odrazu wszystko zaczeło działać.

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2006, 22:06:14 »
Witam wszystkich na forum. Od 8 miesiecy jestem szczesliwym (?) wlascicielem Toyoty Avensis 1.6, rok 2000 (160kkm). Od samego poczatku borykam sie z kilkowa bolaczkami. Jedna z nich doprowadza mnie do szalu, a mianowicie problem ze skrzynia biegow. Zredukowanie z biegu trzeciego na drugi wymaga tak ogromnej sily, ze moja druga polowka czesto rezygnuje z tego powodu z jazdy samochodem. Podobnie bywa z biegiem trzecim (czasami rowniez cos chrupnie). Probowalem juz roznych metod (np poczekac az spadna obroty) ale z mizernym skutkiem. Po rozgrzaniu samochodu jest odrobine lepiej ale daleko do satysfakcji. Zmiana oleju w skrzyni biegow rowniez nic nie zmienila .... prosze o jakies sugestie ..........
Tak to prawdopodobnie synchronizatory. Miałem podobnie w Carinie z 2 biegiem. Dodałem wtedy do oleju w skrzynce trochę Militeka i pomogło. Można także spróbować z tzw Ceramizerem, który regeneruje powierzchnie. Ale myslę że to może zadziałać w początkowej fazie. Koszt Militeka ok 60 zł , Ceramizer ok 50 zł więc warto spróbować przed ingerencją mechanika.   

ave409

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Kwietnia 2006, 09:40:20 »
HEY!

Przyczyny tych złych redukcji mogą byc takie:

1. Za słabo dociskasz sprzęgło
2. łożysko od skrzyni biegów.

pzdr

jachty

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Września 2006, 18:28:07 »
Jechalem se dzisiaj z rodzinka moim avensisem 2005 d4d,wyprzedzalem goscia i gdy wzucilem piatyke cos zazgrzytalo i samochod przestal jechac ,objawy przy wylaczonym silniku biegi wchodza bez problemu ale jak zapale silinik i puszczamsprzeglo cos zgrzyta,wciskajac sprzeglo do konca cos szumi w sprzegle,moze mi ktos poradzi coto moze byc,bo zupelnie nie wiem co robic,jeszcze jedno toyote sprowadzilem z belgi,byla po lekkiej stluczce(zmieninna chlodnica i zderzak),auto ma rok wiec jeszcze dwa gwarancji czy poprostu mam brac gwarancje i scholowac do aso czy jak zobacza ze bylo cos robione to sie wypna i nie uznaja gwarancji.Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie pozdrawiam grupe

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Września 2006, 19:32:35 »
Ja bym holowal i sie nie zastanawial, bo jak na gwarancji to i tak w ASO musisz servisowac
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Qba

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Września 2006, 00:42:03 »
Awaria koła dwumasowego?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl