Autor Wątek: kupilem camry mam pare pytan.  (Przeczytany 20095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raptus

• Gość
kupilem camry mam pare pytan.
« dnia: 26 Września 2005, 21:47:45 »
Witam dzisiaj kupilem camry ma zalozony gaz tylko nie wiem jak poznac ktorej jest generacji wiem ze ma mieszalnik bo to widac.Skrzynia dziala spoko tylko mam wrazenie ze jak dawalem gaz w deche to tak jak by czasem nie dawala rady zapiac biegu tylko za drogim lub trzecim razem  zalapalo a tak wogole to powiedzcie mi o co chodzi w tym automacie D,N,R,P to wiem ale do czego jest 2 i L przycisk od sportowej jazdy tez wiem ze zmienia przy 6-tys chociaz na gazie ciezko sie wspiac na takie obroty ,ale na lewarku jest jakis przycisk nie wiem do czego.Ogolnie to jazda tym autem jest niesamowita  :-DD  ale  zobacze jotro co to jest za gaz bo moze sie okazac ze najzwyklejszy i moze trzeba bedzie cos przerobic  :cry:

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2005, 21:57:28 »
D - jak  :wink:  to z angielskiego DRIVE... czyli jedź
N - jak NEUTRAL... czyli luz
R - REVERSE... czyli wsteczny
P - PARK... w tej pozycji możesz zostawić autko, odpalic i zgasić...

to wiesz

2 - to tylko dwa biegi do przodu... stosowane np. w cięższym terenie (nie OFF ROAD  :wink:  ) np. w górach
L - to bieg(i) niskie... bardzo wolne

jak coś popaprałem to mi edytujcie

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

raptus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Września 2005, 22:27:11 »
czy moge podczas jazdy zmieniac pomiedzy L-2-D rozumiem ze jest jakies zabezpieczenie przed przypadkowym wsadzeniem podczas jazdy np.D lubR pytam bo bedzie jezdzic zona    :aangry

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września 2005, 22:32:01 »
Cytat: raptus
,ale na lewarku jest jakis przycisk nie wiem do czego.

zapomniałem... ten przycisk to zabezpieczenie przed wrzuceniem podczas jazdy np. 130 kmh z D na R...

proponujęna sucho bez dotykania guzika na lewarku zmieniać "biegi" - sami zobczycie które pozycje wymagaja "guzika" i automatycznie też zatrzymania pojazdu lub bardzo wolnej jazdy...

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2005, 22:42:39 »
nie chodzi mu chyba o przycisk do zmianu biegów- tylko O/D.  czyli Over drive. overdrive  to tzw. "nad bieg"  czyli w przypadku Camry 4 przełozenie. czyli jak go sie wcisnie i sie zqaswieci na desce rozdzielczej O/D OFF  to znaczy ze wtedy ma sie tylko 3 przełożenia!!!  gdzu sie da dzwignie natomiast w pozycje 2 0 bedą do dyspozycji 2 biegi a L - jeden bieg.   (te pozycje (2 oraz L są przydatne przy hamowaniu silnikiem np. na zjazdach z górki. jedziemy np.70 - dajemy na "2" i skrzynia redukuje bieg i hamuje sie silnikiem (tak samo przy "L")

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2005, 22:45:07 »
a O/D (czyli ten przycisk) jest przydatny przy mocnych wjazdach (stromych)  gdzie skrzynia musi czesto zmieniac przłożenia między 3 a 4,  wcisniecie tego przycisku (zasiwcenie sie O/D OFF powoduje ze skrzynia nie bedzie musiała co chwila zmieniac przełozenia (i nie bedzie az tak obciazona)

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2005, 22:53:19 »
Cytat: grzechuuu
(2 oraz L są przydatne przy hamowaniu silnikiem np. na zjazdach z górki. jedziemy np.70 - dajemy na "2" i skrzynia redukuje bieg i hamuje sie silnikiem (tak samo przy "L")

przy 70 zredukować na "1" to... sami wiecie co

Cytuj (zaznaczone)
a O/D (czyli ten przycisk) jest przydatny przy mocnych wjazdach (stromych) gdzie skrzynia musi czesto zmieniac przłożenia między 3 a 4, wcisniecie tego przycisku (zasiwcenie sie O/D OFF powoduje ze skrzynia nie bedzie musiała co chwila zmieniac przełozenia (i nie bedzie az tak obciazona)

tu bym właśnieteż  korzystał z przełożenia "2"

raptus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2005, 22:56:55 »
A no wlasnie o/d tego nie wiedzialem ,ale tez jadac dzisiaj wszystko robilem wciskajac ten duzy przycisk do zmiany biegow nie wiedzialem ze np. z D na 2 nie trzba wciskac tego przycisku z boku  :abadgrin  dzieki  juz nie moge sie doczekac jotra zeby pojezdzic jest to pierwszy samochod w ktorym po wcisnieciu gazu jakos odruchowo pojawia sie usmiech  :athunbsup

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2005, 23:04:40 »
musiz se instrukcje załatwic  :)    O/D jest wąłsnie przyciskiem do wyłączenia 4 przełożenia,  a jezeli dasz na "2"  to bedziesz miał 2 przełożenia a nie 3 jak w przypasku O/D

marcin.5

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Września 2005, 20:16:02 »
na 2 i L raczej sie nie jezdzi bardziej sa to bigi do chamowania np.w gorach
"2"-od 120km/h do 60km/h
"L"-od 60km/h do 0km/h
tak rzynajmniej jest napisane w instrukji obsługi
a przycisk na drążku to O/D jest to włączenie i wyłączenie 4 przełożenia
czyli jezdzisz na 3 lub 4 przełożeniach
sprawdza sie to w jezdzie miejskiej :lol:

raptus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2005, 22:22:49 »
Dzieki za info ,instrukcje sobie zalatwie ale zeby nie zakladac nowego tematu zapytam jeszcze o pare zeczy jezdze dopiero czwarty dzien, o przygodzie z gazem napewno czytaliscie i dzisiaj znowu strzelilo na gazie i nie wkreca sie a jak daje gaz to waz od powietrza sam sie sciska tak jakby przeplywomierz nie puszczal powietrza pytanie czy przy strzale moglo go uszkodzic jesli tak to czy jest on naprawialny bo nawet nie wiem jak jest zbudowany,pojde sprawdzic jak silnik ostygnie,moze bedzie dzialal niewiem czy mam pecha   :twisted:  a do czego jest taka kontrolka ktora swieci na zolto w lewym dolnym rogu to jest samochod i tak jak by mu swiatla tylne swiecily zawsze po przekreceniu sie zapala .Ajeszcze jedno mialem kawalek dobrej drogi i troche przycisnolem zeby zobaczyc jak to wogole ciagnie i przy 180 zapiela mi jeszcze jeden bieg czy piatke czy czworke ile ona wogole ma biegow,dzieki za odpowiedz moze troche przynudzam ale poprostu nie wiem nic na temat tego auta a jeszcze nie kupilem do niego ksiazki   :roll:

Marcinos1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2005, 22:33:44 »
Jak Ci gaz strzela to wymień kable + świeczki ( najlepiej na oryginalne co 90 000 km zaleca serwis ) i gaz przestanie Ci strzelać na 100 %.

Jeżeli wystrzał był w przepływke to na 90 % jest uszkodzona.

Skrzynie sa 4 biegowe.
Jeżeli jestes z Wawy to moge Ci podać namiar do b.dobrych gazowników i tanich.

raptus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2005, 22:56:11 »
Z Rzeszowa niestety,  jotro kupie tylko jakie swiece i kable  :?:

Marcinos1

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2005, 23:07:30 »
Platynowe wystarczaja na 100 000 km i normalne kable, podjedz do toyoty to Ci powiedzą co  i jak, koszt swieczki to 50-60,- + 650-700,- kable. Mozesz poszukać gdzie indziej NGK przewodow powinny kosztowac okolo 450,-.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Września 2005, 10:25:09 »
Cytat: raptus
a do czego jest taka kontrolka ktora swieci na zolto w lewym dolnym rogu to jest samochod i tak jak by mu swiatla tylne swiecily zawsze po przekreceniu sie zapala

to kontrola świateł tylnich. jeżeli jedziesz i sięświeci to znaczy że masz coś z tyłu spalone i warto to sprawdzić:)

jeżeli świeci siętylko jak przekręcasz kluczyk, a potem gaśnie to znaczy że masz wszystko ok, i system sprawdził czy masz światła z tyłu :)

nie byłem w stanie Ci odpowiedzieć na jeden konkretny przypadek, bo strasznie chaotycznie napisałeś   :cnice
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl