Autor Wątek: No to pojechałem!  (Przeczytany 4753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maro

• Gość
No to pojechałem!
« dnia: 02 Października 2005, 14:23:12 »
corolla e11 4zz na benzynie. chcialem zobaczyc ile pojedzie, po przekroczeniu 120km/h zaczely sie szopki.Lekkie dodanie gazu i w silniku zaczelo klekotac tak jakby zawory , dociagneła do130km/h i dalej nie chciała jechac tylko klekotanie i brak mocy ale do 120 szła dobrze.nastepna próba ,lekka górka wyprzedzanie fabi 1,2 htp gosc nie chcial sie dać ale mam przecierz mocniejszy silnik, ja jej buta a tam tylko klekotanie, fabia pojechała w siną dal. Mam ja od miesiaca , przebieg 115tkm ,z pewnych rąk ,serwisowana w ASO. W piątek byłem umówiony na gaz ale zrezygnowałem po tych ekscesach bo jak zaloże i pojade do ASO to powiedza ze to od gazu.Czytalem wszystkie posty o tych rolkach , slyszalem wczesniej te zawory ,ale sporadycznie i postanowilem sie nie przejmowac sie tym i jezdzic( robie 50tkm rocznie)Kupilem ją ze wzgledu na BEZAWARYJNOŚĂƒÂ† toyot choć nie bylo mnie stac tak do końca na ten samochód(za ta cene mialbym francuza 2 lata mlodszego) Nie wiem co robić, pojade do ASO to mnie naciągną na kosztowny remont , ale z drugiej strony remont silnika przy 115tkm w TOYOCIE!?  :cwalbrush.MAm pewne podejrzenia co do jakości benzyny która tankowałem ostatnio(auchan-Toruń)  w innym niz zwykle miejscu, chce ja wyjeżdzić i zalać jakiejś lepszej (V-power shell) i zobacze co wtedy ale czy benzyna by miala aż taki wplyw na prace silnika i aż taki spadek mocy żeby auto jechalo 130km/h i nic więcej .Może ktoś ma jakies pomysly i przejął sie moim problemem.Co jest z tą legendą!?Blachy do pupy , silnik do pupy a reklama swoje robi -BEZAWARYJNE HI,HI,HI  :lol:    :lol:    :lol:  -przez łzy.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2008, 12:53:01 wysłana przez Janmor »

Bartek72

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2005, 14:50:37 »
Przykro mi  Maro, ale Toyoty to nie sa samochody bezawaryjne - sa tylko statystycznie najmniej awaryjne.
No i niestety trafilo na Ciebie!  :cry:  
Na razie ustal co yo jest i ile bedzie kosztowac - potem pogadamy...

Nikolas

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2005, 14:59:19 »
Wlej v-povera, wymien filtr paliwa, wymień świece i sprawdz czujnik splania stukowego, katalizator oraz komputer - i powinno być ok, bo 120 tyś to raczej jeszcze nie jest czas na remont silnika :roll:

maro

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października 2005, 08:41:34 »
ostatni serwis po 105tkm sponsorowal mi sprzedajacy i wymienili swiece i filtr paliwa i podobno wszystko sprawdzili ale podobno - bo w ASO nie dopuścili mnie do mechanika tylko bawiłem sie w głuchy telefon z jakimś bucem w krawacie.Zobacze jak na lepszym paliwie pojedzie i dam znać  :chmmm  [/quote][/code]

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Października 2005, 13:13:53 »
1) wywal to paliwo.
2) Sprawdz świece w jakim są stanie

Zalej porządnego paliwa i przetestuj ponownie.
BMW E46 320d
Mini Cooper

maro

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Października 2005, 21:52:50 »
wyjeżdzilem tamto paliwo (tak mi sie zdaje 130 km na rezerwie) zalałem shella V-power racing (5pln/litr   :asmiliecry  ) i ... jak ręką odjął żadnych dziwnych hałasów. Pojechałem 160km/h (Duży ruch) ale to wystarczyło gładko doszła do tej prędkości i najważniejsze -zero klekotania-katowałem ją 20km/h na 3 biegu 40km/h na 4 biegu , pod górkęna wysokim biegu i nic   :aclap   Troche mi ulżyło ale jak uniknac takiej gnojówki ?!. Staram sie tankować zawsze na tej samej stacji (BP pb95) ale i natym paliwie czasami klekocze.Przecież nie bede tankował po 5pln za litr, choć kto wie? PO tankowaniu w Auchan w Toruniu? Może im sięw nazwie PB 95  szóstka przekręciła i powinno byc PB 65.Uważajcie co lejecie!

Bartek72

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Października 2005, 22:21:29 »
O kurcze blaszka! Bardzo puczajaca lekcja dla nas wszystkich!
Ciesze sie,ze wszystko OK!
  :athunbsup

Pigletto

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Października 2005, 08:49:08 »
A to nie w tych silnikach był problem ze spalaniem stukowym - ASO wymieniało komputer wtedy z tego co pamiętam. Może to coś z tym... :/

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Października 2005, 08:54:41 »
Ja dzis bede testowal ARGE i jego paliwo PB98 w cenie PB95.....zobaczymy.
Nie musialem wlewac V-powera racing wystarczyl;o wlac V-powetr 95, to taka czysciejsza 95-tka. na ktorej silniczki chodza tk jak na normalnej Pb z np. niemiec.

To pokazuje ze jeszcze raz trzeba sie wystrzegac stacji przy supermarketach i hurtowni paliwowych.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Andy1122

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2005, 10:12:25 »
Miałem podobny problem jak twój w  Oplu astrze r. 1995 Disel - klawiatura waliła że aż miło oraz w nowej Corolii po przejeździe 5-6 tys. km.
Okazało sięże winą było paliwo. To z Auchana bardzo często pochodzi ze słowacji. Niem wiem jakie to ma znaczenie bo kupowałem u zaprzyjaźnionego człowieka który sprowadzał bezpośrednio z magazynu takie samo jak to w Auchanie (podobno jest to związane z firmą Dex...ol). Sam miał Merca i u niego też klawiatura waliła choć to był disel wolnossący.

Jak szybko dodasz gazu i lekko zadzwoni ci klawiatura to proponujędolać innego paliwa.

Niestety nawet poczciwy Orlen nie leje gwarantowanego paliwa.
Wszystko zależy od ajentów. Trzeba wybrać te same stacje i nanich " niestety " tankować.

Przeniosłem Twój drugi post do śmietnika bo to nie ten temat... Chyba że zmylił Ciępodpis Crooma - taka zabawa ze znacznikiem [ you ]
Pigletto

maro

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Października 2005, 14:05:07 »
croom: spróbuje i zwykłego V powera ale myśle ze zależy to od dostawcy a nie od marki stacji   :D                       Pigletto:podobno to w tym modelu , czytalem linki na ten temat , ale w wiekszości przypadków wymiana komp. nie przynosila rezultatu albo krótkotrwały(ogromny koszt) . Skojarzyłem inne linki w ktorych była mowa o podobnych odgłosach i  pisza tam ze za taki halas moze byc odpowiedzialny plastikowy kolektor który dostaje lewego powietrza i sie wtedy telepie ale poprawa po zmianie paliwa raczej to wyklucza. reasumując bede tankowal zwyklą pb95 i jezdzil delikatnie oraz wolno(max 110km/h) w końcu w moim regionie sa same ścieżki. Dzieki za zainteresowanie   :modlitwa   ale ONI wiedza ze choćby sprzedawali wode pod nazwa paliwa to my i tak kupimy , bo chcemy albo musimy jezdzić   :athunbsup

pawson

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Października 2005, 11:08:56 »
cos mi tutaj nie gra..
ja mialem zly program i SS sie pojawialo zawsze przy niskich obrotach ale nie widzialem zadnego zwiazku z moca silnika .. nawet przy duzych predkosciach ...
co wiecej przy 120 tzn obroty kolo 4tys 5 bieg juz nie ma SS.

U mnie SS zwiazane ze zlym programem pojawialo sie:
II bieg kolo 20 - 25 km/godz
III bieg kolo 35 -45 km/godz
IV bieg kolo 50 -65 km/godz
V bieg kolo 70 -85 km/godz

poza tymi zakresami nic nie slychac i wszystko dziala tak jak powinno ...

Tak wiec obawiam sie ze to co ci dolega to nie "klasyczne wada" corolki 2000-2001....

sama strata mocy to moze byc jednorazowy objaw - uzycie zlego paliwa ... dolanie 15 litrow vipower racing i potem juz 95 na jednej sprawdzonej stacji powinno pomoc

pawson

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Października 2005, 11:11:58 »
Cytat: maro
 Pigletto:podobno to w tym modelu , czytalem linki na ten temat , ale w wiekszości przypadków wymiana komp. nie przynosila rezultatu albo krótkotrwały(ogromny koszt) .

z tym sie nie zgodze.... z tego co wiem wymiana komputera (lub oprogramowania) pomaga w 100 % ... potem oczywiscie mozna sobie "zalatwic" spalanie stukowe na takich samych prawach jak posiadacz kazdego innego auta - pojechac na mala, tania, niesprawdzona stacje   :x    :x    :x  ale to juz nie ma nic wspolnego z toyota i jej wadami ...

JarekThorn

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Października 2005, 15:40:27 »
Tak dla ścisłości - w Toruniu nie ma Auchan - więc albo tankowałeś przy Carrefour'ze albo w Bydgoszczy...

warsaw_dreamer

• Gość
no to pojecha³em!
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Października 2005, 16:04:00 »
Hmm   :D  
Jak na razie - odpukac - po 4 latach i 100 000 km wszystko jest OK - Tylko mi siępodłokietnik - zawias - złamał i ostatnio ktos mi za...... tylną półkęjak ladowalem meble w Ikea   :(  
Mechanika jest w porzo - mam jeszcze autko prod japońskiej a nie belgijskiej czy tureckiej   :)  
I oby tak dalej :)

Pozdrawiam,

Cytat: Croom
Ja dzis bede testowal ARGE i jego paliwo PB98 w cenie PB95.....zobaczymy.
Nie musialem wlewac V-powera racing wystarczyl;o wlac V-powetr 95, to taka czysciejsza 95-tka. na ktorej silniczki chodza tk jak na normalnej Pb z np. niemiec.

To pokazuje ze jeszcze raz trzeba sie wystrzegac stacji przy supermarketach i hurtowni paliwowych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl