Autor Wątek: Kontrolka ABS  (Przeczytany 26502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline samelco

• Toyot Leżący
  • *
Kontrolka ABS
« dnia: 05 Października 2005, 19:16:53 »
Witam forumowiczów!
Niedawno zaczyna  mi sięzapalić kontrolka od ABS po ruszaniu kilkadziesiąt metrów i tak zostaje aż do wyłączenia silnika.Po  starcie silnika gaśnie,ale zapala sięznowu krótko po ruszaniu.Czy ktoś miał podobny problem? Czy to znaczy,że wtedy ABS nie działa ? Co może być przyczyną i jak  to naprawić? Dziękujęz góry!

raptus

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Października 2005, 21:06:17 »
Witam,czy ABS dziala to sobie przyhamuj do spodu zobaczysz czy dziala.Niewiem co to moze byc mozliwe ze masz pekniety czujnik ale to ciezko powiedziec jedno jest pewne niezaleznie czy masz sprawny ABS nie ma to wplywu na hamulce zawsze dzialaja  :athunbsup

Offline samelco

• Toyot Leżący
  • *
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Października 2005, 22:59:25 »
Hamulce mi dzialają ,ale mogęwpaść w poślizg prawda? Jak mam sprawdzic czy ABS dziala patząc do spodu przy hamowaniu czy jak tam nie bardzo rozumiem,sorry!

Premier

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2005, 03:29:40 »
"Do spodu" pewnie znaczy do końca, na maxa, do  podłogi itp.

yufuyf

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2005, 14:54:31 »
jak przyhamujesz do spodu i bedzie tylko pisk (piiiiiiisk), to znaczy że ... abs nie działa. jak działa, to ten pisk albo nie wystąpi albo będzie bardzo minimalny. spróbuj przy 40kmh nacisnąć hamulec na maksa. ot co.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2005, 14:55:09 »
Cytat: samelco
Hamulce mi dzialają ,ale mogęwpaść w poślizg prawda? Jak mam sprawdzic czy ABS dziala patząc do spodu przy hamowaniu czy jak tam nie bardzo rozumiem,sorry!

po prostu wduś pedał w podłoge i słuchaj czy któreś koło ślizga. najlepiej na wodzie - słyszysz, a kapci tak nie drze :) przy okazji pedał wymasuje Ci stopęjak abs będzie działał:) uważaj przy tym bo jak masz łaskotki to możesz sięnieźle uśmiać:)
3VZ.pl

yufuyf

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2005, 15:10:11 »
to ciekawe, mój pedał nie lata jak abs sięzadziałał, w innych autach bywało to "niesamowite" przezycie, wiec "elegancja" działania absu w camry mile mnie zaskoczyła.

nie zmienia to faktu, ze moj abs tez sie zbuntowal i sie swieci.

ktos sie orientuje jakie ceny napraw tego ustrojstwa?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2005, 15:41:07 »
a kody sprawdzałeś? masz to już zdiagnozowane? w manualu URL http://web.engr.oregonstate.edu/~lethanh/Camry%20Repair%20Manual.rar
są kody abs'u, nie wydaje mi sięto jakoś tragicznie trudne - spinacz biurowy, dwa styki i powinieneś wiedzieć co i jak :)
3VZ.pl

yufuyf

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2005, 16:18:15 »
już ściągam. 113MB :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2005, 16:23:09 »
kurde, ale informacja na forum jest marna - auto masz od Mańka, a ja mam od niego ten link :) coś tu nie tak? czekam na zdjęcie choinki :)))
3VZ.pl

yufuyf

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2005, 16:55:50 »
ale jestem durny!
zerknąłem do manuala, faktycznie można mrugankiem wyczaić, co siędzieje.

tam jest wszystko!

piszą:
If the ECU detects trouble, it lights the ABS warning light while at the same time prohibiting ABS
control. At this time, the ECU records a diagnostic trouble code in memory.
Connect terminals Tc and E1 of the DLC1 or DLC2 to make the ABS warning light to blink and output
the diagnostic trouble code.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października 2005, 16:58:35 »
może i dobry, w każdym razie najtańszy jaki znam:)
3VZ.pl

yufuyf

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2005, 14:54:55 »
Tutaj o tym, jak sprawdzic miganiem jakie jest uszkodzenie ABS-u

http://www.cardomain.com/ride/2135747/2

maniek_camry

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Października 2005, 17:07:57 »
Tylko, że w Twojej camry tego nie zrobisz :( Masz OBDII i zworki nie działają - chyba, że pominąłem jakieś cudowne zaklęcie.

yufuyf

• Gość
Kontrolka ABS
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Października 2005, 18:03:30 »
Wiec chyba ksiazka do Camry to cudowne zaklęcie. Właśnie zrobiłem i mrugało. trochęsięwystraszyłem, że mrugało więcej niż trzeba (mruga jeszcze kontrolka od poduszek i od tempomatu), ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że niezależnie od OBDII można diagnozować ABS w ten właśnie sposób.

Wszystko zgodnie z Camry Repair Manualem, krok po kroku.

U mnie wyszedł kod 1-3. Miernik (omomierz) tylko odmówił posłuszeństwa i nie mogędośledzić sięprzerwy w obwodzie.

Mało tego - można przeprowadzić diagnostyke skrzyni automatycznej (tego jeszcze nie robiłem) w podobny sposób, co zszkowało mnie zupełnie.

Podoba mi sięostatnio taka stronka, answers.com - tutaj trochęo silnikach 1MZ-FE -> kilkaj
Szczerze mówiąc jestem trochęzaskoczony, ze silnik z 94 jest stosowany do 2004, co mile mnie łechce i potwierdza, ze 1MZ-FE to fajny silnik!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl