Autor Wątek: Roznica jazdy camry a omega  (Przeczytany 21205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOKMA

• Gość
Roznica jazdy camry a omega
« dnia: 06 Października 2005, 14:43:51 »
Witam wszystkich klubowiczow.Od roku mam camry3 litry1995r. i coraz bardziej mi sie ona podoba.
Poprzednio mialem Omege 2,5 v 6 1996r. (straszny smiec) w której zmienilem pol samochodu.
W jednym Omega byla duzo lepsza.Chodzi o prowadzenie sie auta zwlaszcza przy duzej predkosci.
Omega szla jak po szynach na "katowiczance" 200 km/h to byla dla mnie szybkosc "bezpieczna"
w samochodzie czulem sie pewne.W podobnych warunkach Camry jade 160km/h i juz wydaje mi sie
ze jade za szybko.Oczywiscie amortyzatory,zawieszenie jest OK.nowe opony Nokian,zbieznosc ustawiona,auto nie bylo walniete.Czy ktos ma podobne odczucia jesli chodzi o jazde Camry.Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2005, 15:03:02 »
fakt, jest to auto w którycm czuć prędkość. Chociaż 160 wcale nie wydaje mi sięza dużo. Na autostradzie zawsze pomykam koło do 180, przy 200 trochęmi już przeszkadza, ale to dlatego że mam 2.2 i motor strasznie wyje ( 5500RPM ). Z tego co wiem to omega ma trochęwiększy rozstaw osi - jedzie siębardziej komfortowo. no i kwestia tylniego napędu - nie wyrywa kierownicy z rąk, więc nie trzeba jej cały czas pilnować...

taki już urok tych aut, że jedne dobrze jeżdżą a inne siędobrze prowadzą:)

to że jeździsz Camry to znaczy że już wybrałeś co jest ważniejsze:)

niemcy mówią na Omegę"auto dla majsterkowicza" - coś w tym jest, nie? ( była u nie w domu omega, więc też coś wiem na ten temat )

wymieniłeś coś w Camry ??? ( chodzi mi o usterkę, nie o zużycie ) :D
3VZ.pl

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2005, 19:26:29 »
To prawda - tylko przez 2 dni jeździłem omegą MV6 i pomijając nędzny gaz jaki miała założony i przez to kiepskie osiągi to jej prowadzenie było rewelacyjne. Na szybkich zakrętach idzie, jak wspomniałeś, jak po szynach. W wakacje jechałem bmw 3 2.0 i doświadczyłem tego samego w ciasnych zakrętach ten samochód jechał tam gdzie chciałem bez skupiania uwagi na tym czy mnie nie 'wyniesie'. Camry jest 'dupowozem' z przednim napędem a szczególnie wersje z kanady i usa mają jeszcze bardziej miękkie zawieszenie i huśta nimi na zakrętach :-(
Od czasu poprzedniej camry montujędo niej 16" i jest odczuwalnie lepiej na zakrętach, ale do tylnonapędowca nadal nie ma szans. Dlatego chcęLSa ! :-)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2005, 23:54:59 »
jakna polskie drogi --- wole miękkie zawieszenie niz twarde deski....

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2005, 00:32:34 »
no zdecydowanie wozi dupą jak niejedna beemka, tylko że nie wtedy kiedy człowiek chce :(
Maniek - ile dają te 16? bo jak mam wywalić taką kupękasy i nic, to może lepiej na wachęzostawić?
3VZ.pl

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2005, 11:00:40 »
W tej chwili mam 215*55*16 co daje wysokość balona zbliżoną do 205*65*15. Ale w poprzedniej camry miałem 205*55*16 i pomijając, że obsiadła o 1,5cm do dołu to po zmianie z 15"ek na wspomniane 16"ki zacząłem inaczej (szybciej i odważniej) atakować zakręty - nie wynosiło tak bardzo.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2005, 16:56:09 »
no tak, tylko na 205/55R16 jest 2,5% błędu licznika... czyli pokazuje np 150, a jedziesz bodajże 145... już wolałbym większe koło niż standard, a z tego co wiem to 215/55R16 które masz teraz to jest prawie dokładnie to samo ( poniżej 1% :) )
3VZ.pl

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Października 2005, 22:06:27 »
Witam,

Ja mam w sowjej Camrysce 215/55/16 samochod nie porownywalnie lepiej zachpowuje sie w zakretach niz na 15-kach. Trzyma sie drogi i nie ma mowy o wypadaniu z zakretu, jedzie dokladnie tam gdzie ja chce, podejrzewam, ze jeszcze lepiej byloby na 17-kach, no ale wtedy komfort jazdy bylby juz duzo mniejszy.

Pozdro

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Listopada 2005, 19:24:28 »
Cytat: kunikmar
Witam,

podejrzewam, ze jeszcze lepiej byloby na 17-kach, no ale wtedy komfort jazdy bylby juz duzo mniejszy.

Pozdro

No i częstsze remonty zawieszenia :-( Ale 16" sa i tak wieką różnicą w zachowaniu auta w porównaniu do balonów 15"

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopada 2005, 17:54:59 »
A ja sobie pomykam na 225/55/16 i na koleinki sobie wjeżdzam i trochężuca po bokach :D . Ale za to na równym przyklejony do drogi.

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2005, 15:27:03 »
Cytat: Rafał
...Sprzedam...

Dlaczego ? na co sięprzesiadasz ?   :-DD

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2005, 22:45:31 »
Przesiadam sięprawdopodobnie na  corolle 2.0 d4d. Narazie szukam :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopada 2005, 22:57:05 »
serdeczne wyrazy współczucia:(
3VZ.pl

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2005, 23:07:57 »
Niestety z 5 kals niżej ale co zrobić. Takie życie. Ważne, że TOYOTA :))))

setunia

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopada 2005, 14:20:51 »
Co do tych gumek to mógłby mnie, ktoś uświadomić do ilu je dobijacie bo miałem taki zwyczaj 10% ponad normę, tyle że dość często wymieniałem tuleje od wahaczy (JC co roku ok. 20000km) Teraz zjechałem do nominału 2.0 czy to pomoże? Mam gumki nominalne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl