Autor Wątek: Co potrafią zrobić gazownicy - przestroga  (Przeczytany 10287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Co potrafią zrobić gazownicy - przestroga
« dnia: 07 Października 2005, 11:59:55 »
To cytat z pewnego forum - porada jak zamontować wtryski bez zdjęcia kolektora dolotowego   :evil:    :evil:  

X: Czy istnieje przyrząd do montażu dysz w kolektor ssący ,bez demontażu kolektora (mam na myśli wióry i opiłki z gwintowania)
A: witam
spryt i szczęście a poważnie to kombinowac można ze smarem lub środkiem używanym przy montazu opon ale najpewniej to zdjąc kolektor
i bezpiecznie i jaka satysfakcja
B: Praktycznie "zawsze" tak postępujęale ,znam kolegów którzy nie demontują kolektorów i szczycą siętym ,żęsekwencja zajmuje im cztery godziny.
Myślałem że jest jakiś sposób na tą operacjęlub nie chcą zdradzić tajemicy.
C: Wiertło pokrywasz smarem i wiercisz. Później gwintownik też smarujesz smarem. Ale tajemnica tkwi w odpalaniu auta. Najlepiej odpalić na wćiśniętym gazie i przytrzymać na obrotach. Jak narazie sposób działa i nie było żadnych problemów.
D: a czy przy normalnym odpalaniu coś sie działo niedobrego ?
silnik potrzebuje kilku sekund od startu do wysokich i jak ma zostac syf między tłokiem a cylindrem to i tak tam jest przed osiągnięciem wysokich
mysle że są to czary mary z tymi wysokimi ale skoro tak jest
C: Głównie chodzi o to żeby ten syf co trzafi do kolektora jak najszybciej wyleciał. Jak narazie sposób sięsprawdza.

:aduh    :aduh    :aduh    :aduh  
i jak tu zostawić auto u gazownika
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 20:59:50 wysłana przez janmor »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
Co potrafi± zrobiæ gazownicy - przestroga
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2005, 12:07:53 »
o qufa!

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2005, 23:09:21 »
straszne nie?  :asmiliecry  
plastik to jeszcze rozumiem, że sięspali, ale opiłki po metalowym kolektorze? o matko, jak będęcos zakładał to najpierw popatrzę, czy i jak zdejmują kolektor.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2005, 09:58:03 »
jaki z tego wniosek - stać nad głową!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2005, 10:34:04 »
niestety znowu teraz polska i trzeba stać nad głową i pilnować partaczy, ehhh ....

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2005, 01:25:35 »
Oj mogą , mogą.
W mojej , podczas montażu wymyślili że sięnie da inaczej ja umocować butlępo lewej stronie.
Ciemniak byłem wtedy i kupiłem to.
Teraz jeżdżębardziej obciąążony po lewej stronie.

pisk

• Gość
Co potrafi�¹ zrobi�Œ gazownicy - przestroga
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Października 2005, 11:54:21 »
Ja mam jeszcze pytanie dotące montażu butli toroidalnej. Powinna być jakaś gąbka/mata pomiędzy zbiornikiem a blachą?
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 16:43:34 wysłana przez pisk »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Października 2005, 11:59:03 »
Cytat: pisk
Ja mam jeszcze pytanie dotyczące montażu butli toroidalnej. Powinna być jakaś gąbka/mata pomiędzy zbiornikiem a blachą?

Najczęściej gazownicy idą na łatwiznęi specjalnie nic nie podkładają, osobiście zarzyczyłem sobie podkładkęz maty nienasiąkliwej którą przygotowałem i zawiozłemi wszystko. Gąbka i coś co nasiąka będzie niedobre bo będzie trzymać wodę/wilgoś i może to sprzyjać korozji

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Października 2005, 11:44:41 »
Cytuj (zaznaczone)
Głównie chodzi o to żeby ten syf co trzafi do kolektora jak najszybciej wyleciał. Jak narazie sposób sięsprawdza.

o kurcze  :bojjjjjjjjjj  Czyli full gaz odrazu po odpaleniu silnika co ma 20 stopni C temp oleju i płynu i utrzymanie obrotów  :chmmm   ,ale jakich obrotów? 6tyś.obr? bo to mniejwięcej jest otwarta przepustnica.Może to stanowić lekki uszczerbek na zdrowiu elementów najbardziej narażonych na brak smarowania i nikt temu niezaprzeczy.

Cytuj (zaznaczone)
niestety znowu teraz polska i trzeba stać nad głową i pilnować partaczy, ehhh ....

No ja stałem,ale kosztuje to wiele wyżeczeń,cierpliwości oraz nerwów.

Cytuj (zaznaczone)
plastik to jeszcze rozumiem, że sięspali, ale opiłki po metalowym kolektorze? o matko, jak będęcos zakładał to najpierw popatrzę, czy i jak zdejmują kolektor.

Czyli ominąć gazowników ,którzy stosują sposób taki który narazie!! sięsprawdza,wtedy będziesz miał spokój psychiczny

kamslaw

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2005, 01:59:33 »
żeby było weselej mniej groźny jest pyłek z nawierconego kolektora metalowego (ALUMINIUM a nie stal) niż z plastikowego. Zachęcam do przemyśleń dlaczego!!

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2005, 08:46:46 »
Cytat: kamslaw
żeby było weselej mniej groźny jest pyłek z nawierconego kolektora metalowego (ALUMINIUM a nie stal) niż z plastikowego.

tak czy inaczej montaż wtryskiwaczy bez demontażu jest totalnym nieporozumieniem w obu przypadkach, oj biada temu kto by mi tak założył instalkę :evil:

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2005, 16:34:01 »
Oj dobrze że tutaj zajrzałem bo zastanawiam sięnad założeniem instalacji.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

kamslaw

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Października 2005, 22:14:03 »
demontaż nie jest niezbędny jeśli ktoś ma głowęna karku i pomyśli. Wszak kolektor to tylko rura z rozgałęzieniem i w większości przypadków można to wykorzystać...

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2005, 23:43:34 »
Cytuj (zaznaczone)
demontaż nie jest niezbędny jeśli ktoś ma głowęna karku i pomyśli

Ale nie w silniku 3S-FE w carnie i avensis,tam silnik pochylonu do tyłu i nawet dostęp do wtrysków łatwy niejest.

sito

• Gość
fantazja gazownika czyli jak spiep.... uk³ad ch³odzenia
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2005, 12:54:13 »
witam oto opis do foto zd 1 zaznaczony termostat i przewód który podłączony jest już za nim na dordze do chłodnicy jest to przewód nr 3 za zdjęcia drugiego.

opis zdjęcia nr 2 przewód nr 1 to przewód wychodzącyz silnika (na dole fotki który idzie do parownika. przewód nr 2 wychodzi z parownika  i wchodzi do trójnika (łączy on przewody nr 2:3: oraz przewów  nagrzewnicy ten z zaworem)4to trójnik. przewód nr 5 to wąż idący do góry chłodnicy. co do przewodów od termostatu to idą one wzdłąz silnika pod kolektorem jeden z nich  wchodzi od spodu w miejscu niebieskiego kółka a drugi prawdopodobie połączony jest z wylotem nagrzewnicy to chyba tyle :) myśl technicza gazowników jest imponująca za fantazję5 za 0 ze znajomości fachu

Tematy scaliłem
kryspin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl