Autor Wątek: Jaki akumulator... ?  (Przeczytany 33928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki akumulator... ?
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Listopada 2006, 19:37:21 »
Nie znam przypadku aby komuś uznano gwarancję na akumulator... Czysta teoria, sprzedawca zawsze udowodni Ci, że to Twoja wina. Dlatego nie radzę patrzeć na oferowany okres gwarancji przez producenta.
Mojej ave oryginalny akumulator padł po 4 latach i 1 miesiącu. I padł jak kawka - nic mu nie pomogło.
Teraz mam prawie 2 letniego ZAPa i jestem zadowolony (jeszcze). Kryterium mojego wyboru było: max co się fizycznie zmieści pod maską, za minimalnie rozsądną cenę.
Jak poczytacie w sieci - to do akumulatora trzeba mieć szczęście, bo nie ma reguł: porządne (zdawało by się) marki padają na gwarancji i klient zostaje z niczym (gwarancja nie uznana) i "gówniane" (zdawało by się) marki jeżdżą po 9 lat...
Albo masz szczęście albo go nie masz :-P
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Listopada 2006, 22:07:10 »
Bobikos - chcę chociaż wiedzieć jaki jest oryginał, a co do pojemności akumulatorów, to zgadza się, że nie wszystkie trzymają parametry - zgodnie z testami w Auto Świecie różnych marek akumulatorów - pojemność trzymają Warta i Bosh, pozostałe typu Centra, ZAP mają braki rzędu 5 do 10 Ah.
Dlatego chcę kupić Wartę i chcę wiedzieć dokładnie ile powinno być, bo nie chcę ani przesadzić (alternator nie będzie w stanie doładować), ani nie doszacować (alternator przeładuje).
A jak będę wiedział, to mam świadomy wybór i z takiego założenia wychodzę.
Chyba zadzwonię do ASO, może sprawdzą po nr VIN jaki jest typ akumulatora.
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Listopada 2006, 00:00:59 »
Bobikos ma rację...
W Corolli 2.0D poprzednio miałem Bosch'a 74Ah i padł po 1,5 roku.Naszczęcie był jeszcze na gwarancji i oddali mi kasę.Kręcił dobrze, ale ...Teraz kupilem Vartę Asia coś tam 74 Ah, ale z małym prądem rozruchu i zimą musialem go doładowywac.Bosch był lepszy.
W Ave, od roku,  mam Moll'a 74 Ah z 680A prądem i jest OK.
Teraz jak bym miał kupic nowy to zdecydował bym się na Centrę Futura 75Ah, słyszałem, że są bardzo dobre i w miarę tanie, do tego 3 lata gwarancji.
Akumulatorów z ASO nie brał bym nawet pod uwagę-kosmiczna cena.

Do 2TD musi być aku z większym prądem rozruchowym niż do D4D -2TD ma większy stopień sprężania
Alien bierz 74Ah 680A.Dla uspokojenia Ciebie powiem, że wcześniej w Corolli miałem aku 92Ah, prądu nie pamiętam i nic z autem się nie działo....
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2006, 00:09:38 wysłana przez elmonter »

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Listopada 2006, 09:07:28 »
Zadzwoniłem do ASO i podali mi następujące parametry:
Akumulator OptiFit 72Ah 380A !!! 3 lata gwarancji 356 PLN
elmonter - chyba masz rację kupię 74Ah 680A.
Tak de facto b. mnie ciekawi jak jest naprawdę
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Listopada 2006, 13:44:24 »
Zadzwoniłem do ASO i podali mi następujące parametry:
Akumulator OptiFit 72Ah 380A !!! 3 lata gwarancji 356 PLN

chyba 72Ah i 680 A prądu rozruchowego. Ja kupiłem taki Exide za 220,20 zł i pali jak nówka

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Listopada 2006, 01:25:03 »
Swoop - właśnie, że 380A - dwa razy pytałem się gościa z serwisu - istna paranoja !
A jaki miałeś poprzedni akumulator ?
ANALIZA

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Listopada 2006, 13:51:43 »
z 380, to on Ci nie zapali, bo taki prąd mają samochody benzynowe. Ja byłem osobiście w dniu zakupu aby się upewnić. POdałem nr VIN i tak mi powiedzieli. Poza tym nie słyszałem o aku 72Ah/380 ...

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Listopada 2006, 17:30:48 »
Prad rozruchu może być określony w/g różnych norm np. w DIN jest mnieszy, a w/g SAE jest większy.Dlatego może być różnica.Na czym te normy polegają tego nie wiem.

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Grudnia 2006, 20:25:53 »
A ja kupilem dzis akumulator Quand (jakis wynalazek chyba) 60 Ah / 600A za 198 zl.
Kreci elegancko, wiec na razie jestem zadowolony...
Stronka - LINK

madiza16

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Lutego 2007, 18:13:07 »
Witam wszystkich  :grin:
Kupiłem Toyotę D4D 2002 serwisowaną w niemczech i miała akumulator Optifit 72Ah prąd rozruchu wg DIN 680A, wg EN 380A . Z powodu zasiarczenia musiałem zmienić na nowy. Kupiłem SPARK-a 70Ah 680A wg EN - tak jest na akumulatorze, Spark jest robiony przez Centrę dla Tesco. Zapłaciłem 230 zł. W poprzednim autku Vectra A akumulator był od nowości 91r. do roku 2002 !!!! Bezobslugowy, aż zal było go oddawać.  :cry:

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Lutego 2007, 19:10:37 »
Nie znam przypadku aby komuś uznano gwarancję na akumulator...
No nie jest tak źle. Ja znam dwa takie przypadki. Jednemu znajomemu padł aku po roku i zabrali do go ekspertyzy, z której wynikło: wada fabryczna i dali nowy taki sam. W drugim przypadku innemu znajomemu padł po tygodniu i bez szemrania wymienili na nowy. Szkoda że zdążył już 2 razy naprawiać rozrusznik (nikt by nie wpadł że przy nowym aku coś może być nie tak). Niestety nie pamiętam jakich firm były to akumulatory. Ten drugi chyba Centry.
Pozdrawiam
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

shelby

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Marca 2013, 23:14:01 »
witam panowie. jestem nowy na forum ( właśnie się zalogowałem)  mam takie pytanie, jaki akumulator możecie mi plecic do mojej Toyotki??? to jest d4d t3x 2.2d z 2006 roku. dzisiaj rano wychodzilem do pracy na 6 i bylo -10 stopni. autko nie dalo sie odpalic zdziwilem sie bo wszystko bylo dobrze zadzwonilem po ojca przyjechal z kablami i dalo rade. po pracy ok godziny 14 autko odpalilo bez problemow tak samo pozniej ok 17 i 20. wiec prosze WAS o podpowiedz jaki akumulator BEDZIE NAJLEPSZY i najbardizej trwały. dziekuje wam za pomoc i pozdrawiam romek ( chciałbym przeprosić moderatora/admina jeśli zrobiłem jakieś błedy lub napisalem ten post w złym dziale)
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2013, 23:15:42 wysłana przez shelby »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Marca 2013, 00:28:33 »
115D31L

Kup w ASO albo weź Panasonica. Wszystkie akumulatory wytrzymują kilka lat, bez względu na markę.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl