Autor Wątek: Preparaty różne - polecane i nie...  (Przeczytany 43285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arass

• Gość
Odp: Preparaty różne - polecane i nie...
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Października 2005, 09:56:41 »
Zrobiłem tak jak radziliście i podejrzałem żonę!!
Niedawno pojawiły sie na rynku specjalne ściereczki do szyb bodajże z mikrofibry. Nie używa siężadnych chemikalii, tylko ciepłej wody!! zadnych smug-gwarantuje!!! Sam nie dowieżałem ale to jest rewelacyjne!!! Trzeba tylko pamiętać żeby zabrudzonej ścierki nie szorować żadnymi proszkami czy płynami bo sie zniszczy, najlepsze jest szare mydło!

danielo

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Października 2005, 13:09:08 »
Cytat: arass
ściereczki do szyb bodajże z mikrofibry

ja tego uzywam juz od kilku lat - nie jest to jakas super nowosc, tylko cena jest obecnie bardziej przystepna.
i jak najbardziej polecam to do szybek. tylko zadnych detergentow nie mozna do niej uzywac - sama woda. efekt jest rewelacyjny.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Listopada 2005, 10:14:44 »
Kupilem ostatnio pianke do mycia szyb w spreyu firmy chyba "Moje auto" za 8zl i powiem Wam ze zaskoczyla mnie efektywnosc tego preparatu.Nie jest on zbyt mokry i szybko wysycha nie pozostawiajac zadnych smug i zaciekow.Mozna nim wyczyscic kazdą powierzchnie gładką.

Offline Jacho

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Listopada 2005, 11:25:51 »
A ja kupiłem ściereczkęz mikrofibry z 3,19 zł (Vileda) i rzeczywiście działa cuda - odrobina wody, żadnych detergentów i szyby mam tak czyste, że myślałem że mi powybijali :-DD

Jacho
Coday, Comorrow, Corolla

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Listopada 2005, 00:22:43 »
Nie ma jak mikrofibra :D Jedna inwestycja (w moim przypadku 7zł) i super efekt... a płynyem do szyb to monitor można sobie umyć ;)

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 02 Listopada 2005, 17:54:58 »
To chyba dziś też zainwestuje w tą sciereczkęjak tak chwalicie. Do kupienia w każym hipermarkecie czy stacja benzynowa?

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 02 Listopada 2005, 18:17:53 »
W każdym hipermarkecie dostaniesz. Nawet w zwykłym sklepie gospodarstwa domowego na półce ze ścierami.   :-DD

ToyMan

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Listopada 2005, 19:23:17 »
Już kiedyś gdzieś o tym pisałem.
Najlepszy środek do mycia szyb to nie żaden Ludwik czy coś podobnego, ale szampon do włosów (najmniej chemii).
Polecił mi to zawodowy czyściciel szyb wystawowych.

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Listopada 2005, 22:25:24 »
Cytat: ToyMan
ale szampon do włosów (najmniej chemii).

Chyba dla łysych  :lol:
Mniej czy więcej - jednak zawiera chemię- a wytrzeć do sucha i tak trzeba

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Listopada 2005, 20:41:23 »
Zainwestowałem w Vilede za coś 3zł. Efekty sprawdze w weekend bo narazie sięlenie i jeżdże z brudnymi :)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Kwietnia 2006, 11:23:40 »
Jak ktoś ma sprawdzony preparat do tego i owego, to proszę dodać opinię:
1. Klimatyzacja - odgrzybianie
    Poszukuje dobrego preparatu jeśli ktoś używał i może polecić

2. Mycie samochodu - szampon
    Amway - polecam szczerze

3. Pasty i mleczka polerskie
    Polecam Amway i Prestone mleczko

4. Czyszczenie deski rozdzielczej
    ?

5. Czyszczenie tapicerki i skóry
    ?

6. Czyszczenie szyb
    ?

7. Czyszczenie opon i felg

8. Odmrażacz do szyb
    Zdecydowanie mogę polecić firmę Car Jack

9. Inne
    ?
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2006, 11:47:57 wysłana przez Swoop »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Kwietnia 2006, 21:24:32 »
Będzie trochę żartobliwie ...
1. zakład specjalizujący się w naprawie klimatyzaji lub ASO jesli auto na gwarancji ;D
2 pracownicy myjki ręcznej  ;D
3 rysy usuwam pastą tempo i raz oddałem auto do polerowania - nie wiem czym było robione ale wygladało ok  ;D
4 zadnych kokpitów itp. wycieram mokrą szmatką, a następnie na sucho zieloną ściereczką stella (dwuletni kokpit wciąż wygląda jak nowy)  ;D
5 odkurzacz. inne srodki na razie nie są potrzebne  ;D
6 ? pracownicy myjki recznej. od wewnatrz staram się nie dotykać szyb, a w związku z tym nie ma potrzby ich czyścic - po czyszczeniu zawsze zostaja smugi, które wyłazą podczas pochmurnych dni i używania nawiewu, a to wk****** mój wzrok  ;D
7. pracownicy myjki ręcznej  ;D
8. odpalam auto, włączam nawiew szyby przedniej i zaczynam skrobać (obowiazkowo końcówką z zakończeniem GUMOWYM) od szyb bocznych, nastepnie tylna (ogrzewana) i na koniec zbieram wodę i resztki lodu z przedniej  ;D
9 ?
E18_Prestige_MultidriveS

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Kwietnia 2006, 08:51:53 »
Klime odgrzybiam sam preparatem, jaki wpadnie mi w łapy - choć w tym roku zamierzam oddać samochód na "prawdziwy" przegląd klimy (rocznik 2001 więc czas najwyższy)

Wypowiem się jednak w kwestii preparatów do kokpitu --> ze wszystkich jakich uzywałem polecam tylko i wyłacznie jeden Shell - preparat w metalowym pojemniku z czerwona kopułką. Nie podam w tej chwili dokładnej nazwy (stoi w garazu) ale w oznaczeniu ma MAT. Nie świni tapicerki, nie zostawia żadnego nalotu i co najważniejsze: niec się nie świeci tylko wygląda jakby dopiero co opusciło fabrykę ;)

Cytuj (zaznaczone)
6 ? pracownicy myjki recznej. od wewnatrz staram się nie dotykać szyb, a w związku z tym nie ma potrzby ich czyścic - po czyszczeniu zawsze zostaja smugi, które wyłazą podczas pochmurnych dni i używania nawiewu, a to wk****** mój wzrok
A widzisz jeszcze coś spod warstwy kurzu? Do wewnetrznej warstwy szyby najlepiej uzywać pianek do szyb - wycierasz i nie widać żadnych refleksów. Po zimie masz zawsze na szybie "napyloną" równo warstwę kurzu - nieby nie rzuca się w oczy, ale przejrzystość mocno spada, dlatego trzeba ja czyścić od wewnatrz.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2006, 08:55:48 wysłana przez Lord D4 »

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Kwietnia 2006, 13:17:10 »
A ja ogólnie na preparatach AutoSola jadę... (dzięki Maciek ;D ;D ;D) - pkt. 2, 3, 4, 6, 7
- właśnie wczoraj wypucowałam Grzechotnika i wygląda teraz prawie (bo niestety pozostałości parkingowe są) jakby dopiero z fabryki wyszedł.

1) narazie było to robione razem z przeglądami w ASO
5) Przetestowałam wczoraj Shouta do dywanów (miałam pęknienty dywanik gumowy więc...) - nie najgorzej to wyszło ale tez mogłobybyć lepiej...
8) Nawiew na szybę ;D ;D

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Kwietnia 2006, 16:37:12 »
Wypowiem się jednak w kwestii preparatów do kokpitu --> ze wszystkich jakich uzywałem polecam tylko i wyłacznie jeden Shell - preparat w metalowym pojemniku z czerwona kopułką.
W poprzednim aucie też uzywalem shella. był to czarny metalowy pojemnik z czarną kopułką. Po spsikaniu, koniecznie trzeba było wytrzeć sucho.Też  MAT
[A widzisz jeszcze coś spod warstwy kurzu? Do wewnetrznej warstwy szyby najlepiej uzywać pianek do szyb - wycierasz i nie widać żadnych refleksów. Po zimie masz zawsze na szybie "napyloną" równo warstwę kurzu - nieby nie rzuca się w oczy, ale przejrzystość mocno spada, dlatego trzeba ja czyścić od wewnatrz.
Na razie nie narzekam, a na tym punkcie tez jestem wrazliwy, więc chyba źle nie jest.  ;)
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl