Autor Wątek: Preparaty różne - polecane i nie...  (Przeczytany 43291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Preparaty różne - polecane i nie...
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Lipca 2009, 22:26:31 »
czas odgrzać kotleta ;)

Ostatnio, przed wyjazdem wakacyjnym kupiłem preparat do czyszczenia układu paliwowego firmy Forte. Po przetestowaniu śmialo mogę powiedzieć, iż naprawdę warto zalać bak tym ustrojstwem. Zdecydowanie spadło spalanie a także motor chodzi ciszej i lepiej wkręca się na obroty. Jak ktoś reflektuje, to mogę podać namiary na kolesia który to rozprowadza

Offline calidris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Kwietnia 2011, 13:19:54 »
Do dezynfekcji klimy polecam preparat: Motip Airco Cleaner.
Wpsikałem prawie cały przez rurkę odprowadzającą wodę z parownika i na razie (1,5 mieś) brak nieprzyjemnych zapachów. Na pewno dużo lepszy niż prep. Clim.
http://sklep.beps.com.pl/motip-airco-cleaner-profesjonalne-odgrzybianie-klimatyzacji-p-30.html

sklep z linka też polecam.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 27 Kwietnia 2011, 22:58:58 »
Ja swoją klimę jak załadowałem latem w 2009, tak mam 40 000km i ani smrodu, a spadek wydajności leciutki :)

A co do środków, to ja polecę na rdzę do smarowania Cortanin, farbę podkładową do nanoszenia na niedoczyszczone powierzchnie - Corrina. Są to niedrogie sprawdzone środki.

Do mycia auta - co by nam się nie kurzyło polecam środki zawierające lanolinę. Auto naprawdę mniej przyciąga kurz.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Kwietnia 2013, 23:07:55 »
Odkopuję wątek, bo asortyment się trochę zmienia przez lata.Jako, że chcę doprowadzić mondka do normalnego stanu mam pytanie.Jakiego wosku używacie w średniej kategorii cena/jakość?Lepszy jest wosk bezbarwny czy barwiący?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Kwietnia 2013, 23:23:29 »
Najpierw polecałbym glinke a potem dopiero wosk ;) Barwiących nie polecam, lepiej zainwestować w normalny.

Ile możesz przeznaczyć na taką operacje?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Kwietnia 2013, 23:26:09 »
Fundusze mam raczej małe ale myślę, że około 120zł.Mam kilka głębszych rys co chciałem trochę zatuszować białym woskiem w sensie zakrycia podkładu.Rewelacji nie musi być.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Kwietnia 2013, 23:45:54 »
Rob, nie wiem co Ty kombinujesz. Jeśli masz lakier biały, to po prostu dobierz sobie kolor u lakierników i cieniutkim pędzelkiem wyretuszuj wszystko. Później możesz to przytrzeć i wypolerować. Kurde, też chciałbym mieć takie problemy z lakierem  :cheesy: :cheesy:  :-P

Offline Basler

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Kwietnia 2013, 23:51:00 »
ja Ci moge polecic to:
http://www.turtlewax.com.pl/sklep/turtle-wax-ice-syntetyczny-wosk-w-plynie-nakladanie-nawet-w-pelnym-sloncu-nowoSC-p-189.html

Używam od roku, raz na 2-3 tygodnie(nie żeby trzeba bylo, poprostu takie zboczenie), naklada sie moment(Yaris w 20 minut), baaaaaaaaardzo wydajny(bardzo bardzo :cheesy: ) i efekt  bardzo dobry. Cena jest smieszna.

Edit: dopiero teraz do mnie dotarło że szukasz czegoś do odświeżenia lakieru a nie pielęgnacji na codzień :P, w kazdym razie jak pozbędziesz sie rysek itp itd to polecam to cudo :P
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2013, 23:54:48 wysłana przez Basler »
Srebrna Strzała!

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Kwietnia 2013, 23:55:17 »
Wosk koloryzujący wygląda spoko do pierwszego kontaktu z wodą, potem to spływa i robią się średnio wyglądające zacieki.

Niestety, na dłuższą mete nie da się tego chyba zatuszować :/

To tak najpierw to + woda z płynem do naczyń

http://showcarshine.pl/glinki-clay/1449-showcarshine-clay-bar-100g-glinka-soft.html

Potem to

http://showcarshine.pl/przygotowanie-powierzchni/860-duragloss-652-pre-cleaner-237ml-cleaner-do-lakieru-przygotuje-pod-wosk.html

I na koniec to

http://showcarshine.pl/woskowanie/451-duragloss-105-total-performance-polish-aio-czysci-i-chroni-w-jednym-kroku-gratis-mikrofibra.html

;)

Aczkolwiek jeśli auto nie jest idealne lakierniczo i nie planujesz dobrej korekty itd to po prostu bym go przeglinkował i kupił to co wstawił Basler. Jeśli zależy Ci na tym koloryzującym to są bodajże woski firmy T Cut :)O i jeszcze mi się przypomniało - politura z Autolandu też daje fajny efekt :)
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2013, 23:57:44 wysłana przez Damian91 »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Kwietnia 2013, 00:06:28 »
Rob, nie wiem co Ty kombinujesz. Jeśli masz lakier biały, to po prostu dobierz sobie kolor u lakierników i cieniutkim pędzelkiem wyretuszuj wszystko. Później możesz to przytrzeć i wypolerować. Kurde, też chciałbym mieć takie problemy z lakierem  :cheesy: :cheesy: :P
Spoko, spoko  :)  Lakier z klarem już od 3 tygodni zalega na półce :)Jest pełno odprysków od kamieni i muszę to jakoś wypełnić.
Jakaś gnida mi ostatnio przerysowała błotnik a na dachu jest kilka przetarć.Auto nie było myte od jakiś 4 lat, bo poprzednik traktował je jako przejściówkę i pluję sobie w brodę, że 4 lata się czaiłem na nie a w międzyczasie kupiłem Renówkę i Rovera  <zalamka> :wallbash: Wtedy był w doskonałym stanie ale po służbowym Mondeo 1,8 PB miałem niesmak do Forda :thumbdown:
Ogólnie chcę doprowadzić lakier do takiego stanu aby miał połysk i nie było widać czarnych rys.

Offline Basler

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Kwietnia 2013, 00:07:10 »
Politura z autolandu faktycznie nie jest zła, mam taką i szału nie ma ale z drobnymi rysami sobie radzi i też nie wymaga nie wiadomo jakich nakładów pracy :P (i co w Twoim przypadku ważne, pięknie zdejmuje rdze z masek białych fordów - szczególnie służbowych focusów kombi  :laugh: ).

Damian(mam nadzieje  :cheesy: ) może potwierdzić moje opowieści o turtle waxie, efekt bdb jak za taka cene i czas który trzeba poświęcić na robote  :good:
Srebrna Strzała!

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Kwietnia 2013, 00:16:52 »
Tak czy siak glinka mu na pewno nie zaszkodzi. Potem można spróbować z tą politurą, zobaczymy jakie będą efekty :)
Broń Boże Pasty Tempo!!!  :-P

A ten Turtle Wax faktycznie z tego co widziałem łatwo się nakłada i poleruje tylko tutaj chyba sam wosk niewiele pomoże :P

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Kwietnia 2013, 00:28:24 »
No dla przypomnienia powiem, ze auto znam od nowości i nigdy nie robił za służbówkę  :)
Mogę się tylko pocieszyć faktem, że poprzednik ma Transita z chyba 2009 roku i progi oraz inne elementy karoserii wyglądają gorzej niż w Mondeo  :laugh:

Offline Basler

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Kwietnia 2013, 00:33:42 »
No dla przypomnienia powiem, ze auto znam od nowości i nigdy nie robił za służbówkę  :)

Miałem na myśli służbowego białego focusa kombi który czasem przyjeżdza na spoty, na nim przetestowałem polerowanie rdzawych "krost" na masce przy uzyciu politury autolandu :P
Srebrna Strzała!

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Kwietnia 2013, 00:37:58 »
Zrobię wszystko co możliwe  aby auto zaczęło lśnić, bo polubiłem ten ponton.Szkoda tylko,że fundusze mam bardzo ograniczone :(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl