Autor Wątek: Corolla E11/1332 cm - dziwne odglosy z silnika  (Przeczytany 14093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wojwar

• Gość
Corolla E11/1332 cm - dziwne odglosy z silnika
« dnia: 14 Października 2005, 11:42:10 »
Czesc. Stalem sie posiadaczem Corollki z 1997r/1332 km - przejechala juz 150 000 km, wiec postanowilem pojechac z nia na regulacje zaworów.

Po tej regulacji mam mieszane uczucia (moze sie czepiam i wszystko jest OK) - otóż wcześniej też dobiegał mnie dość dziwny dźwięk dobywający sięz silnika (lub jego okolic). A teraz objawy:

Słyszęjakieś "dziwne" metaliczne szeleszczenie, które zlewa sięz dźwiękiem silnika - nie byłoby w tym nic niepokojącego, gdyby nie fakt, że słychać to wyraźnie w pewnych okolicznościach.

Otórz - jadęsobie na 2,3 biegu - dodajęgazu  - troszkę"to" słychać - obroty dochodzą do 2800-2900, puszczam gaz ten metaliczny szum staje siędość wyraźny, po sekundzie, dwóch dodajęna chwilęgazu - szum znika, puszczam gaz, pojawia sięponownie. Wrzucam luz - nie słychać tego "szumienia".

Stojęsobie na parkingu - dodajęgazu (bieg jałowy) - jest prawie ok. Puszczam gaz i w momencie gdy obroty sąnajwyższe przez chwilkęsłychać to szumienie, które ustaje przy obrotach około 1200 rpm i niższych. Całkiem na biegu jałowym słychać tylko silnik.

Jak już zaznaczyłem - jest to moja pierwsza przygoda z Corolką, pierwsza też z silnikiem 16V. Nie wiem czy jest wszystko OK - objawy tak jakby nasiliły siępo regulacji zaworów (wczoraj). Dzisiaj byłem u mechanika (tego który mi to regulował) -  on mówi, że raczej nic nie słyszy i wszystko jest Ok.

Więc mam kilka pytań - czy aby faktycznie wszystko jest w porządku ? I czym może być spowodowany ten metaliczny świst ?

Za odpowiedzi z góry dziękuję
świerzo upieczony Corolla rider

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2005, 12:39:59 »
przyczyn moze byc wiele:

Sprawdz czy nie jest to moze wydech, moze jest gdzies luzny i wtedy wydaje sie ze ten dzwiek
wydobywa sie z silnika. Moze to byc luzna oslona.
Moze to tez byc lozysko wyciskowe.

Najlepiej podnies maske i sprobuj zlokalizowac miejsce tych odglosow.
Zajzyj tez pod auto, jezeli to wydech.

Silnik raczej to nie bedzie. Posprawdzaj napiecie paskow klinowych i rozrzadu.

Ten swist jezeli nie jest za glosny to calkiem prawdopodobnie moze to byc odglos
podcisnienia od pompy wspomagania. Jezeli to jest to, to tak ma wlasnie byc, ale zaznaczam,
ze nie jest to glosny dziwiek i raczej taki swiszczacy podobny do turbiny.

Podnies maske i obadaj sprawe, wtedy sprobujemy pomoc jak bedzie wiecej info.

wojwar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2005, 12:55:30 »
Cytat: zyzolek
przyczyn moze byc wiele:

Sprawdz czy nie jest to moze wydech, moze jest gdzies luzny i wtedy wydaje sie ze ten dzwiek
wydobywa sie z silnika. Moze to byc luzna oslona.
Moze to tez byc lozysko wyciskowe.

Najlepiej podnies maske i sprobuj zlokalizowac miejsce tych odglosow.
Zajzyj tez pod auto, jezeli to wydech.

Silnik raczej to nie bedzie. Posprawdzaj napiecie paskow klinowych i rozrzadu.

Ten swist jezeli nie jest za glosny to calkiem prawdopodobnie moze to byc odglos
podcisnienia od pompy wspomagania. Jezeli to jest to, to tak ma wlasnie byc, ale zaznaczam,
ze nie jest to glosny dziwiek i raczej taki swiszczacy podobny do turbiny.

Podnies maske i obadaj sprawe, wtedy sprobujemy pomoc jak bedzie wiecej info.

Ciężko będzie - bo jak stoi to "świst" jest słyszalny tylko przez króciutką chwilę. Dość wyraźnie słychać go jak auto jedzie - no ale podczas jazdy cieżko mi otwierać masję  :wink:  

Jednak zastanawia mnie fakt, czemu ten dźwięk ustaje gdy dodajęgazu. Jak chwilkępotem puszczęgaz (hamowanie silnikiem) to powraca, dodam gazu, nie ma dźwięku. Może to sprzęgło ?

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2005, 13:15:57 »
czyli na postoju jak gazujesz nie ma tego dzwieku?
Pojawia sie tylko podczas jazdy? tak?
dobrze rozumie?

W takim razie wez auto z przodu na podnosnik, daj na luz i przy wylaczonym silniku ostro
poobracaj kolem do przodu i do tylu. krutkie ruchy do przodu i do tylu potem dlugi obrot.
Jezeli uslyszysz takie metaliczne klekotanie z okolicy skrzyni biegow, to poszly lozyska na walku.
U mnie tak bylo. Mechanicy z mojego zaprzyjaznionego ASO Toyoty powiedzieli mi ze to typowa
usterka w Corolli po 150 tys przebiegu.
Sa tam takie dwa wieksze lozyska, kazde kosztuje 180 zl. Przy okazji warto sprawdzic sprzeglo.

Moge sie mylic, czy u Ciebie jest to samo, ale u mnie tak bylo i objawy mialem podobne

wojwar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2005, 09:50:43 »
czyli na postoju jak gazujesz nie ma tego dzwieku?
Pojawia sie tylko podczas jazdy? tak?
dobrze rozumie?

W takim razie wez auto z przodu na podnosnik, daj na luz i przy wylaczonym silniku ostro
poobracaj kolem do przodu i do tylu. krutkie ruchy do przodu i do tylu potem dlugi obrot.
Jezeli uslyszysz takie metaliczne klekotanie z okolicy skrzyni biegow, to poszly lozyska na walku.
U mnie tak bylo. Mechanicy z mojego zaprzyjaznionego ASO Toyoty powiedzieli mi ze to typowa
usterka w Corolli po 150 tys przebiegu.
Sa tam takie dwa wieksze lozyska, kazde kosztuje 180 zl. Przy okazji warto sprawdzic sprzeglo.

Moge sie mylic, czy u Ciebie jest to samo, ale u mnie tak bylo i objawy mialem podobne

A więc paski napięte ok, osłony też sprawdzone - OK, wydech - w miaręok, na luźnym biegu jak stoi też dźwięk jest słyszalny - ale tylko przez chwilę. JAk gazujęautko obroty dochodzą powiedzmy do 2500, puszczam gaz - to w tym momencie (gdy obroty są najwyższe) słychać ten "szelest" przez chwilkę- poniżej 1200 rpm nie słychać wcale.

A jak jadę, to jak puszczęgaz (zaczynam hamowanie silnikiem) - to "szelest" słychać dopiero po ok 1/2 sek dodam gaz i znika, puszczęi znowu jest.

Tak samo jak obroty są ... powiedzmy na 2000 i dodajęgazu, to pojawia sie też ten dźwięk.

Słuchałem silnika - i wydaje mi się, że to sięwydobywa gdzieś z okolic prawej strony, tyłu silnika (a więc od strony kabiny).

Wczoraj wziąłem innego mechaniora z tego samego zakładu na test-drive i gość twierdzi, że jak silnik jest obciążony (np gdy nim hamuję) to ten dźwięk siępojawia i jest to normaly objaw.

Może i tak jest (do tej pory jeździłem tylko 8V - i tam tego nie było) ? Pojeżdżęobaczę- nie chciałbym jednak by (o ile nie jest to zdrowy objaw) silnik z jakiejś przyczyny wyzionął ducha (bo np regulacja zaworów byłą przeprowadzona niezbyt dobrze). Dźwięk ten był szłyszalny także przez regulacją - jednak teraz jest on wyraźniejszy.

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2005, 18:03:57 »
Z tego co piszesz wydaje mi sie ze jednak to bedzie cos z wydechem.
Moze cos gdzies w srodku sie okruszylo i stad ten dzwiek.
Opukaj mocno wydech od spodu. Moze uslyszysz cos luznego w srodku.
Podobnie kiedys mialem w Punto. Po jakims czasie urwal mi sie wydech.
Byl strasznie skorodowany od srodka. Po wymianie wszystkie dziwne odglosy zniknely.
W silniku raczej to nic nie bedzie, ale moge sie mylic.

wojwar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2005, 21:16:16 »
Z tego co piszesz wydaje mi sie ze jednak to bedzie cos z wydechem.
Moze cos gdzies w srodku sie okruszylo i stad ten dzwiek.
Opukaj mocno wydech od spodu. Moze uslyszysz cos luznego w srodku.
Podobnie kiedys mialem w Punto. Po jakims czasie urwal mi sie wydech.
Byl strasznie skorodowany od srodka. Po wymianie wszystkie dziwne odglosy zniknely.
W silniku raczej to nic nie bedzie, ale moge sie mylic.

Wiesz ... ten "świst" też występuje podczas normalnej jazdy (sprawdziłem na trasie Wrocław-Karpacz-Wrocław) - ma dźwięk nasilający sięw miaręnabierania obrotów. Występuje zarówno na luzie jak i na jałowym ... coś jakby klekotanie zaworów ? A może jakieś łożyska ?

witch

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2005, 22:09:47 »
obejrzyj obudowę alternatora czy nie jest gdzieś pęknięta

to może być przyczyną gwizdu - u mnie tak gwizda i mam zamiar/nadzieję to zlikwidować w najblizszy weekend
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 01:00:45 wysłana przez witch »

wojwar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2005, 22:13:08 »
Cytat: witch
obejrzyj obudowęalternatora czy nie jest gdzieś pęknięta

to może być przyczyną gwizdu - u mnie tak gwizda i mam zamiar/nadziejęto zlikwidować w najblizszy weekend

moze to i gwizd ? kto wie ... mowisz o tej metalowej obudowie alternatora ?

witch

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2005, 22:19:34 »
tak moja jest pęknięta, zaprzyjaźniony mechanik twierdzi, że wtym miejscu (pęknięcia) jest wewnątrz lity korpus i że samo pęknięcie obudowy nie jest groźne ale przy pierwszej okazji to to zaklajstruje np. taśmą i wtedy gwizd powinien ustać

gwizd stał się wyraźniej słyszalny też po regulacji zaworów

regulacja nastąpiła po raz pierwszy w mojej rolce i to po 172 tyś.

teraz dzwięk silnika jest typowy (lekkie "cykanie") tylko nietety ten gwizd....
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 01:03:23 wysłana przez witch »

wojwar

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2005, 22:23:45 »
tak moja jest pęknięta, zaprzyjaźniony mechanik twierdzi, że wtym miejscu (pęknięcia) jest wewnątrz lity korpus i że samo pęknięcie obudowy nie jest groźne ale przy pierwszej okazji to to zaklajstruje np. taśmą i wtedy gwizd powinien ustać

gwizd stał sięwyraźniej słyszalny też po regulacji zaworów

regulacja nastąpiła po raz pierwszy w mojej rolce i to po 172 tyś.

teraz dzwięk silnika jest typowy (lekkie "cykanie") tylko nietety ten gwizd....

no właśnie - u mnie to wygląda na taki dziwny "szelest"/stukot/gwizd/świst

a w którym miejscu u ciebie zaistniało pęknięcie ?

masz może jakieś schematy do rolki ?

witch

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Października 2005, 22:34:49 »
schematów nie mam a co do miejsca pęknięcia jest ono widoczne od tyłu tzn od strony kabiny a dokładniej Ci napisze jak sama zejdę pod rolkę ( w sobotę mam nadzieję)  i obejrzę osobiście

na razie oglądali to mechanior i krystek
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 01:04:54 wysłana przez witch »

wojwar

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Października 2005, 21:34:08 »
schematów nie mam a co do miejsca pęknięcia jest ono widoczne od tyłu tzn od strony kabiny a dokładniej Ci napisze jak sama zejdępod rolkę( w sobotęmam nadzieję)  i obejrzęosobiście

na razie oglądali to mechanior i krystek

da radęto skleić ? np CX-80 AutoWELD ? (spawanie na zimno)

witch

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Października 2005, 22:24:42 »
Cytat: wojwar
da radę to skleić ? np CX-80 AutoWELD ? (spawanie na zimno)

poczekaj prosze do soboty   :lol:
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 01:05:43 wysłana przez witch »

witch

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Października 2005, 16:26:18 »
Cytat: wojwar
da radę to skleić ? np CX-80 AutoWELD ? (spawanie na zimno)

mółj mechanior powiedział, że takie łatanie jest możliwe

należy jednak najpierw wymontować alternator, rozebrać na czynniki i dopiero pustą obudowę łatać
potem postępować w odwrotnym porządku  :lol:

(zapewne sam to wiesz ale nie wiem kto jeszcze będzie chciał skorzystać z tej metody więc lepiej szczegółowo  :lol:  :lol:  :lol: )
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2006, 00:59:13 wysłana przez witch »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl